Spaniolul care produce la Gorj cel mai scump condiment din lume. Cât costă un kilogram de şofran pe piaţa alimentară
0Dealurile din comuna Bustuchin, judeţul Gorj, s-au transformat în violet la începutul toamnei. Este culoarea şofranului, o plantă care produce cel mai scump condiment din lume. Şofranul este cultivat la Bustuchin de un spaniol, pe o suprafaţă de aproximativ 2.500 de metri pătraţi.
Un kilogram de şofran se vinde cu sume cuprinse între 8.000 şi 14.000 de euro, în funcţie de calitatea acestuia.
Producţia de şofran de la Bustuchin va fi trei ori mai mare faţă de anul trecut. Sezonul de recoltare este în plină desfăşurare.
„A crescut cu mult producţia faţă de anul trecut. Estimez o triplare a cantităţii de şofran. Anul trecut am recoltat o cantitate de 700 de grame, dar cred că în acest an, până la sfârşitul sezonului, pentru că mai sunt două săptămâni, vom ajunge la o cantitate de aproximativ trei kilograme“, a spus spaniolul Guzman Aparicio, cel care a investit şi a venit cu iniţiativa plantării şofranului la Bustuchin.
Un hectar cultivat cu şofran
Cultura şofranului se întinde acum pe o suprafaţă de peste 3.500 de metri pătraţi. „Anul trecut, am avut cultivată cu şofran o suprafaţă de 1.000 metri pătraţi, iar acum avem cu 2.500 mai mult. Obiectivul nostru este să ajungem la o suprafaţă de un hectar“, a precizat investitorul spaniol care se află în România de mai mulţi ani.
Acesta este încântat de calitatea şofranului produs la Bustuchin, pentru că pământul este foarte bun, astfel că nu duce lispă de comenzi:
„Şofranul are piaţă de desfacere în toată lumea şi este căutat peste tot. Cea mai mare cantitate este vândută în Europa. În Spania livrăm o cantitate importantă pentru că am constatat că şofranul cultivat în România este de cea mai bună calitate datorită pământului foarte bun. Analizele au constatat acest lucru. Dacă şofranul are o calitate bună, atunci este solicitat şi preţul este mai bun. Şofranul de la Bustuchin ajunge în Spania, Italia, Elveţia sau Franţa. Avem contracte pentru livrarea şofranului. Vindem absolut tot ce producem“,
mai spus Guzman Aparicio.
Certificat eco
Spaniolul susţine că a dus pământul de la Bustuchin la analize în Spania şi a reieşit că este foarte bune. Din acest motiv, Guzman spune că este uimit de faptul că suprafeţe întinse de terenuri nu sunt lucrate: „Pământul din România este cel mai bun. Sunt uluit că suprafeţe mari de teren rămân nemuncite. Încercăm şi am demarat procedurile pentru a obţine certificatul eco“.
Investiţia în deschiderea unei culturi de şofran pe o suprafaţă de 1.000 de metri pătraţi depăşeşte 10.000 de euro: „Un kilogram de bulbi se vinde cu 35 de euro, iar pentru 1000 de metri pătraţi este nevoie de o cantitate de aproximativ 300 de kilograme de bulbi“, a adăugat spaniolul. Bulbii au un ciclu de rodire de patru ani, după care trebuie replantaţi. Spaniolul va produce la Bustuchin şi bulbi.
Acesta mai deţine la Bustuchin patru hectare cu mure. „Vrem să ne mai extindem cu încă patru hectare şi ne dorim să amenajăm un depozit de refrigerare a fructelor de pădure. România deţine cea mai bună zonă pentru fructele de pădure“.