Salvamont România, despre transportul prioritar la intervenţiile de urgenţă: „De cinci ani, legea stă la Parlament“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Salvamontiştii nu au voie să folosească girofarul                                           Foto: Salvamont Gorj
Salvamontiştii nu au voie să folosească girofarul                                           Foto: Salvamont Gorj

Salvamontiştii nu pot să folosească mijloacele de avertizare sonore şi vizuale atunci când se deplasează la evenimentele care se petrec în zonele montane.

Salvamont este menţionat de legislaţia în vigoare ca serviciu de urgenţă, dar, cu toate acestea, maşinile de intervenţie nu pot să se deplaseze cu ajutorul girofarurilor, pentru că legea nu permite acesrt lucru. 

Salvamontiştii spun că doar în România se întâmplă aceste lucru.

„Toţi fac parte din sistemul de urgenţă al ţărilor lor, salvează oameni pe munte, acţionează în regim de urgenţă, acorda prim-ajutor medical, transporta accidentaţi şi salvează vieţi.

Diferenţa faţă de restul Europei, doar în România, echipele Salvamont nu se pot deplasa la accidente şi nu pot transporta accidentaţi circulând pe drumurile publice în regim prioritar cu ajutorul mijloacelor de semnalizare acustică şi vizuală.

Acest lucru se datorează necorelării legislaţiei, un act normativ asigura structurilor Salvamont caracterul de servicii de urgenţă, permite achiziţia de ambulante şi autospeciale de intervenţie, vehicule dotate prin construcţie şi omologare cu mijloace de semnalizare acustică şi vizuală, dar alt act normativ nu nominalizează Salvamont între serviciile de urgenţă care au voie să le folosească.

Suntem singurul serviciu de urgenţă din România care ne confruntăm cu acest paradox, putem cumpăra şi deţine vehicole de interventie si transport accidentati, dar nu le putem folosi în acţiunile care impun regim de urgenţă“, se arată într-un mesaj pe pagina de Facebook Salvamont Romania-Dispeceratul Naţional Salvamont.

Salvamontiştii au transportat la spital peste 3.000 de victime

Peste 3.000 de persioane au fost salvate, anul trecut, de către salvamontiştii din România, „8.265 de persoane au fost salvate de Salvamont România în anul 2021, dintre acestea peste 3.000 necesitând transport de urgenţă la unităţile spitaliceşti. Poate cele 100 de ambulanţe şi autospeciale de intervenţie din cadrul celor 42 de structuri Salvamont nu au dreptul sa circule în regim prioritar pe şosele, cand se îndreaptă către o urgenţă, dar credem că miile de persoane salvate şi care trebuie duse la spital, merită transport prioritar, cel care poate face diferenţa între viaţă şi moarte“, au mai transmis reprezentanţii Salvamont.

Proiectul de lege care permite folosirea mijloacelor de avertizare acustice şi vizuale aşteaptă de cinci ani să fie adoptat: „Legislaţia necesară a fost concepută, a obţinut avizele necesare, dar, de peste 5 ani nu intră pe ordinea de zi să primescă votul final, perioadă în care salvamontiştii au avut peste 30.000 de acţiuni de salvare“, a mai transmis Salvamont. 

Vă recomandăm să mai citiţi 

Dramă în familia unui fost şef din Poliţia Gorj. Comisarul şef în rezervă şi soţia sa se luptă cu cancerul

Pericolul asfixiei cu monoxid de carbon. Bătrână decedată într-un sat din Gorj. Fiul supravieţuieşte

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite