Cum sunt afectaţi gorjenii de războiul deşeurilor. Groapa de gunoi din Târgu Jiu a fost închisă din cauza poluării

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Depozitul de deşeuri din Târgu Jiu a fost închis din cauza poluării             FOTO: Garda Naţională de Mediu
Depozitul de deşeuri din Târgu Jiu a fost închis din cauza poluării             FOTO: Garda Naţională de Mediu

Un adevărat război al deşeurilor se desfăşoară în Gorj, după ce autorităţile de mediu au luat decizia de închidere a depozitului de deşeuri din municipiul Târgu Jiu, locul unde erau aduse gunoaiele din tot judeţul, din cauza poluării pe care o generează.

Singura soluţie o reprezintă transportarea deşeurilor la groapa din judeţul vecin, Mehedinţi, care se află în apropierea municipiului Drobeta Turnu Severin, dar costurile cu transportul şi de depozitare sunt mult mai mari şi va însemna o dublare a tarifelor plătite în acest moment de populaţie, astfel că firmele care colectează deşeurile solicită majorarea preţurilor practicate. 

Soluţia provizorie 

Operatorul Polaris M Holding, care se ocupă de ridicarea deşeurilor din municipiul Târgu Jiu, oraşul Bumbeşti Jiu şi comuna Peştişani, a emis un comunicat în care arată că nu are unde să transporte gunoiul şi că „este obligat să sisteze activitatea de colectare şi transport al deşeurilor“ din cele trei localităţi“. 

La scurt timp, primarul municipiului Târgu Jiu, Marcel Romanescu, a transmis că a avut o discuţie cu reprezentanţii societăţii cu sediul central în Constanţa şi că s-a stabilit ca până pe data de 2 aprilie să se colecteze gunoiul şi să fie transportat la depozitul de la Drobeta Turnu Severin. În 2 aprilie, se va judeca procesul prin care firma Polaris Mediu, care administrează groapa de gunoi din Târgu Jiu, a contestat decizia luată de către Agenţia de Protecţia a Mediului (APM) Gorj, de suspendare a activităţii pe o perioadă de cel mult şase luni de zile. „Sunt două variante. Instanţa de judecată poate să suspende decizia care a fost luată de APM şi depozitul să fie redeschis sau poate să respingă şi să ducem în continuare deşeurile la groapa de la Drobeta Turnu Severin, iar în acest caz tarifele pot creşte, putând să se ajungă până la dublarea lor“, a precizat primarul municipiului Târgu Jiu. 

Situaţia nu este mai bună pentru restul localităţilor din judeţul Gorj. O întâlnire la care au participat toţi primarii a avut loc la sediul Consiliului Judeţean Gorj. „S-a stabilit ca până pe data de 31 martie deşeurile să fie ridicate şi duse în staţii de transfer, urmând să căutăm o soluţie ulterioară. Se poate lua în calcul o compensare a costurilor suplimentare de către autorităţi sau majorarea tarifelor“, a spus Dorin Taşcău, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Gorj. 

Poluarea a dus la închiderea depozitului de la Târgu Jiu 

Garda Naţională de Mediu a emis un comunicat de presă în care a prezentat motivele care au stat la baza decizie de suspendare a activităţii. Cauza principală o reprezintă mirosul puternic generat care-i afectează pe locuitorii din cartierele apropiate şi chiar din localităţile învecinate şi lipsa măsurilor pentru eliminarea acestei situaţii: „Deşi, în ultimii doi ani, Garda Naţională de Mediu a făcut 28 de controale la acest operator, în timpul cărora a aplicat sancţiuni în valoare de 495.000 lei şi a trasat mai multe măsuri de conformare, acestea nu au fost realizate în integralitatea lor. Lucrările efectuate de operator, până în prezent, nu au condus la diminuarea disconfortului olfactiv“. 

Vă recomandăm să mai citiţi 

Situaţia dramatică în care se află sătenii din Runcurel. Casele stau pe „buza“ carierei miniere, iar drumul către cimitir ar putea fi desfiinţat

Locuitorii de pe o stradă din Târgu Jiu se opun construcţiei unui bloc cu patru etaje. „Este o stradă veche, cu case vechi“

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite