Situaţia dramatică în care se află sătenii din Runcurel. Casele stau pe „buza“ carierei miniere, iar drumul către cimitir ar putea fi desfiinţat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Localnicii din Runcurel trăiesc o adevărată dramă               FOTO: facebook.com/Corneliu-Răducan-Morega
Localnicii din Runcurel trăiesc o adevărată dramă               FOTO: facebook.com/Corneliu-Răducan-Morega

Localnicii care au mai rămas în satul Runcurel, care aparţine de comuna Mătăsari au ajuns într-o situaţie disperată. Casele în care trăiesc se află pe marginea unei gropi imense, care reprezintă cariera de suprafaţă pentru exploatarea cărbunelui din cadrul Complexului Energetic Oltenia (CEO).

Relieful satului s-a schimbat: pădurile şi dealurile nu mai există, în locul lor „căscându-se“ o groapă imensă de unde se extrage cărbunele,care este livrat termocentralelor pentru a produce energie electrică. Localnicii care au mai rămas în sat trăiesc o adevărată dramă. Trăiesc mereu cu teama că locuinţele lor ar putea fi înghiţite de imensa groapă. Zgomotul asurzitor al excavatoarelor le transformă viaţa într-un coşmar. 

Oamenii nu au ajuns la o înţelegere cu cumpania minieră cu privire la compensaţiile pentru terenurile şi casele pe care le deţin. Localnicii susţin că sumele oferite de CEO sunt derizorii şi nu îşi pot cumpăra o casă în altă parte. 

În pericol să rămână fără drumul de acces la cimitir

prefect runcurel

Prefectul judeţului Gorj, Cornel Răducan Morega, s-a întâlnit, ieri, cu localnicii din satul Runcurel. Acesta a aflat problemele cu care se confruntă cei care trăiesc în această zonă:„În această zonă, cariera a ajuns foarte aproape de locuinţele oamenilor, iar starea de nemulţumire a cetăţenilor este mare deoarece, până acum, nu s-a găsit o soluţie pentru despăgubirea lor în schimbul locuinţelor şi a terenurilor“, a transmis prefectul de Gorj pe pagina sa de Facebook.

prefect runcurel

Oamenilor le este teamă că drumul către cimitir va fi distrus, aşa cum le-au transmis reprezentanţii carierei: „Localnicii s-au plâns şi de faptul drumul care face legătura cu cimitirul satului ar putea să fie afectat de lucrările miniere, astfel încât vor fi nevoiţi să ocolească o distanţă mare pentru a putea ajunge la mormintele membrilor familiei sau atunci când are loc un deces.

Voi transmite nemulţumirile oamenilor conducerii Complexului Energetic Oltenia, pentru a lua măsurile necesare pentru remedierea situaţiei“, a spus prefectul de Gorj. 

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite