Conacul în care s-a refugiat regele Mihai şi Familia Regală a fost afectat de un incendiu
0O anexă a conaculului din localitatea Dobriţa, judeţul Gorj, în care s-a refugiat regele Mihai şi Familia Regală, in timpul evenimentelor din august din timpul celui de Al Doilea Război Mondial, a fost afectat, aseară, de un incendiu puternic.
Imobilul aparţine lui Petre Bumbaru, care l-a transformat într-o pensiune.
Conacul este monument istoric.
„Am fost solicitaţi să intervenim pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o construcţie în comuna Runcu, satul Dobrita.
La faţa locului s-au deplasat trei autospeciale de stingere cu apa şi spuma din cadrul Detasamentului de Pompieri Tg-Jiu. Colegii nostri intervin pentru localizarea si lichidarea incendiului“, a spus Florin Chisim, purtătorul de cuvânt al ISU Gorj.
S-au ascuns înn conacul de la Dobriţa, după anunţul din 23 august 1944
Regele Mihai I şi Familia Regală s-au refugiat într-un conac dintr-un sat gorjean, pentru a fi protejaţi de atacul armatei germane după anunţul privind ieşirea României din Alianţa cu puterile Axei. „La 23 august, ora 24.00, Hitler a dat ordin armatei germane din România «de a suprima puciul, a-l captura pe Rege şi camarila de la Palat şi a constitui un guvern condus de un general filogerman, în cazul că mareşalul Antonescu nu ar mai fi disponibil». Să se conformeze ordinului lui Hitler, trupele germane urmau să acţioneze de îndată pentru înfrângerea puciului, ţinta principală fiind Regele Mihai. Să-l salveze, C. Sănătescu, preşedintele Consiliului de Miniştri, a propus Regelui să plece din Bucureşti. Locaţia stabilită Suveranului a fost Dobriţa din judeţul Gorj. În noaptea de 23/24 august, la ora 1.00, patru maşini, una condusă chiar de rege, au părăsit incinta Palatului Elisabeta, cu destinaţia Dobriţa“, menţionează Alexandru Doru Şerban, în cartea „Vremelnic trecători prin Gorj".
După instalarea regimului comunist, conacul a fost transformat în casă de protocol pentru oficialităţile comuniste, după care a fost transformat în fermă.