Băciţa de la Stâna Ştefanu de pe Transalpina a intrat în categoria „Tezaur Uman Viu“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Băciţa Mărioara a intrat în categoria „Tezaur Uman Viu“  Foto: Alin Ion
Băciţa Mărioara a intrat în categoria „Tezaur Uman Viu“  Foto: Alin Ion

Băciţa Mărioara Babu, care se ocupă de stâna Ştefanu, de pe Transalpina, a fost inclusă în categoria „Tezaur Uman Viu“ de către Ministerul Culturii, la categoria „alimentaţie, tehnici de pregătire alimentară“.

„Ministerul Culturii, prin Comisia Naţională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, va acorda, în cadrul celei de a X-a ediţii a PROGRAMULUI TEZAURE UMANE VII, titlul onorific de TEZAUR UMAN VIU unui număr de 15 persoane purtătoare, creatoare şi păstrătoare de patrimoniu cultural imaterial”, au transmis reprezentanţii Ministerului Culturii. 

Cei care primesc această distincţie transmit, prin talentul şi efortul lor, un anumit element de patrimoniu cultural imaterial, în forma şi cu mijloacele tradiţionale nealterate, contribuind, astfel, la asigurarea viabilităţii acestuia în cadrul comunităţilor. 

Pornit ca o iniţiativă UNESCO pentru salvgardarea, păstrarea şi transmiterea patrimoniului cultural imaterial, programul face parte din măsurile luate de Ministerul Culturii în conformitate cu Legea nr. 26/2008 privind protejarea patrimoniului cultural imaterial şi urmăreşte identificarea şi recunoaşterea la nivel naţional a celor care sunt creatori şi păstrători ai valorilor tradiţionale, în cadrul comunităţilor din care fac parte.

„Titlul de TEZAUR UMAN VIU este viager, personal şi netransmisibil şi se acordă pentru România de către Comisia Naţională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial” , au mai transmis reprezentanţii Ministerului Culturii.

„Un vis lăuntric devenit realitate“

stana stefanu foto Alin Ion

Fo: Alin Ion 

Mărioara Babu a mărturisit că includerea în categoria Tezaur Uman Viu a fost un vis împlinit: „Tezaur Uman Viu….Un vis lăuntric devenit realitate… Mulţumesc lui Dumnezeu pentru tot…. Mulţumesc din suflet Agenţiei Naţionale a Zonei Montane, comunităţii din Novaci şi oamenilor dragi, care au fost alături de mine, m-au încurajat şi susţinut. Vă mulţumesc tuturor pentru aprecieri, gânduri bune şi susţinere! Mulţumesc ca existaţi….!“, a transmis băciţa într-un mesaj pe pagina sa de Facebook.

„Tocanul de oaie“, produsul principal 

Stâna Ştefanu de pe Transalpina este păstorită de către o familie de ciobani din localitatea gorjeană Novaci. Cei care trec pragul Stânei Ştefanu sunt încântaţi de preparatele tradiţionale pe care le găsesc aici. 

„Produsul principal pe care-l oferim este «Tocanul de oaie», care este vestit deoarece l-am atestat ca produs tradiţional. Apoi balmoş, bulzul ciobănesc, care are mare căutare, mămăligă, brânză, clătite ca la bunica, pastramă. Avem atestate ca produse tradiţionale Tocanul şi Tăieţeii de casă, iar ca produs montan avem 17. Noi le facem pe toate la stână, pentru că nu ne convine să cumpărăm“, a spus băciţa „Tezaur Uman Viu“. 

Stâna i-a devenit a doua casă ciobăniţei. „Peisajul este minunat, iar eu consider că este cea mai frumoasă zonă din  ţară. Poate şi pentru că trăiesc aici din 1964. Simt că este a doua casă. Şi turiştii spun că este cea mai frumoasă şosea din ţară, deoarece la fiecare kilometru este un alt peisaj“, povesteşte băciţa Mărioara Băbu, care a primit, anul trecut, de la Ministerul Agriculturii şi de la Agenţia Zonelor Montane o diplomă onorifică de Ambasador al Zonei Montane. „M-a încurajat mult să continui pe acest drum“, a spus Mărioara Băbu.

Vă recomandăm să citiţi şi 

Tânărul minune din Gorj: olimpic la Informatică, cu media 10 la Bacalaureat, dar şi pasionat de critica literară

A început să se circule pe noul pod peste Jiu, pe drumul naţional care face legătura între Ardeal şi Oltenia

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite