Prima medalie de aur la oină pentru Dâmboviţa, luată de o elevă de 16 ani. „Pe toţi băieţii îi întrec la forţă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elena Beatrice Constantin, pe podium. FOTO: Arhiva personală
Elena Beatrice Constantin, pe podium. FOTO: Arhiva personală

Elena Beatrice Constantin, de la Liceul „Voievodul Mircea” din Târgovişte, a aruncat mingea de oină pe o distanţă de 60,9 metri, devenind campioană naţională la această proba. Este prima medalie de aur a judeţului Dâmboviţa în această competiţie de oină.

Proba de oină a avut loc în cadrul Olimpiadei Naţionale a Sportului Şcolar la Pentatlon Atletic Individual, de la Arad, la sfârşitul lunii iunie.

Următoarea fată urcată pe podium este Roberta Tudorache (Bucureşti), care a aruncat mult mai puţin - cu 49,1 metri. Urmtoarele au fost Eva Alzner (Hunedoara) şi Bettina Kristof (Mureş), ambele aruncând câte 47,8 metri.

„Mă mândresc cu acest rezultat, mai ales că am muncit enorm în ultimele luni pentru a ajunge aici. Vreau să continui cu acest sport şi să ajung la performanţe şi mai mari”, ne-a spus Elena.

Proaspăta campioană la oină are 16 ani şi practică acest sport de la vârsta de 7 ani. Este campioană naţională şi la probele de suliţă şi de aruncare a discului. 

„Antrenorul meu de suliţă este Cornel Pătrăşcanu, iar la oină m-am antrenat cu Marian Enache. Am făcut şi disc şi greutate, am fost campioană la la toate. Eu sunt prima din familie care practică sportul. Peste ani mă văd profesor pentru că vreau să antrenez şi eu copii”, mai spune ea. 

 FOTO

FOTO: Elena Beatrice Constantin şi antrenorul Marian Enache

 FOTO

FOTO: Elena Beatrice Constantin şi antrenorul Cornel Pătrăşcanu

Colegii Elenei sunt fericiţi să o aibă alături, mai ales că au pe cine se baza. Îi întrece pe toţi la forţă şi la viteză. „Nu le venea să creadă când au auzit că am luat locul întâi la oină. Nu au auzit nici de suliţă, nici de oină, suntem singurii pe judeţ care avem medalie de aur la această probă. Pe toţi băieţii îi întrec la forţă, nimeni nu se pune cu mine”, spune râzând sportiva.

Elena Constantin este sportivă legitimată la CSŞ Târgovişte.

La faza finală a Olimpiadei Naţionale a Sportului Şcolar la Pentatlon Atletic Individual au participat 59 de sportivi de liceu, 30 la feminin şi 29 la masculin.

Istoria oinei

Datele istorice arată că oina, sportul tradiţional al românilor, ar fi fost descoperită şi practicată şi de strămoşii noştri daci, în timpul transhumanţelor. Chiar dacă pare doar o ipoteză, primele certitudini cu privire la existenţa şi apariţia oinei pe teritoriul principatelor române apare mult mai târziu, într-un hrisov pe care a fost pusă pecetea voievodului Vlaicu Vodă.  

Se întâmpla în anul 1369, când domnitorul, spun cărturarii vremii, a încercat să scoată din monotonie atmosfera de la curte şi şi-a pus cavalerii şi domniţele să joace un joc folosind o bâtă cu care să lovească o minge. 

Foarte populară în urmă cu aproape două secole, oina a cunoscut un regres după 1990. Ea era aproape în pragul dispariţiei, însă eforturile Federaţiei Române de Oină de a o salva au fost eficiente în acest sens.

Astăzi, la nivel naţional există cinci Asociaţii Judeţene de Oină, înfiinţate în judeţele Maramureş, Brăila, Arad, Constanţa şi Vaslui, şi un calendar competiţional destul de bogat. Concursurile dedicate oinei încep în luna mai la Bucureşti, când se organizează Cupa Regelui la oină, şi se încheie în decembrie, la Poiana Braşov, când se desfăşoară Campionatul de oină în sală. 
 

Vă recomandăm să mai citiţi: 

Ascensiune îndrăzneaţă. Un profesor din Dâmboviţa încearcă să păşească pe un vârf ameţitor din Himalaya

Hotelul spaţial gândit de un elev român, premiat de NASA. Poate susţine până la 10.000 de persoane

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite
{{#unless context.content.custom_fields.ads_disabled}} {{#unless context.category.custom_fields.ads_disabled}} {{#unless context.features.noads}} {{/unless}} {{/unless}} {{/unless}} {{#if context.content}} {{#unless context.features.noadsvi}} {{/unless}} {{#if (eq context.category.slug "politica") }} {{/if}} {{/if}}