Planurile investitorului italian în privinţa COS Târgovişte. Suma ameţitoare care ar fi investită în cinci ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
 costgv

La Târgovişte s-ar putea construi cel mai modern combinat siderurgic din România, iar energia necesară ar proveni de la Soare. Cel puţin acestea au fost intenţiile exprimate de reprezentanţii Beltrame, gigantul oţelar care a câştigat licitaţia pentru cumpărarea COS Târgovişte.

Autorităţile locale au primit asigurări din partea colosului metalurgic Beltrame că la COS Târgovişte (fost Mechel) va fi pompată o sumă de până la 500 de milioane de euro.

„Domnul Beltrame, unul dintre cei care gestionează Grupul Beltrame, a venit la Primăria Târgovişte şi am avut o discuţie de aproximativ trei sferturi de oră. Din discuţiile pe care le-am avut, la Târgovişte va fi construit cel mai modern Combinat Siderurgic din Europa. A reieşit că, în următorii 4-5 ani, vor fi investiţi aproximativ 500 de milioane de euro. Este cea mai mare investiţie realizată în judeţul Dâmboviţa după Revoluţia din Decembrie 1989”, a precizat primarul Târgoviştei, Cristian Stan. 

Investiţiile vor viza retehnologizarea actualelor facilităţi de producţie, cum ar fi Oţelăria sau Laminorul, care vor „înghiţi” aproximativ 15 - 17 milioane de euro anual. 

La aceste s-ar adăuga o investiţie într-o Oţelărie nouă, în valoare de aproximativ 300 de milioane de euro. De asemenea, energia folosită la funcţionarea combinatului va fi una verde, pentru că se va realiza un parc fotovoltaic.

La acest moment, vânzarea către italienii de la Beltrame este contestată de Liberty Galaţi, principalul contracandidat al Beltrame. 

Baronul oţelului Sanjeev Gupta, proprietarul GFG Alliance (Gupta Family Group) care deţine şi combinatul Liberty Galaţi din România are, însă, probleme în acest moment. 

Parchetul din Paris a deschis, pe finalul anului trecut, o anchetă privind suspiciuni de „utilizare abuzivă a activelor corporative” şi de „spălare de bani” în cadrul conglomeratului său, GFG Alliance. Printre faptele imputate se numără dispariţia misterioasă a unui împrumut garantat de stat de 18 milioane de euro într-un cont din Germania.

38 milioane euro pentru cumpărarea COS Târgovişte

Beltrame Group, companie ce activează în industria oţelului de peste 120 de ani şi deţine filiale în Italia, Franţa, Germania, România şi în America de Sud, fiind lider european în producţia de bare şi profile laminate comerciale, a oferit 38,3 milioane euro pentru activele COS Târgovişte.

Planul de reorganizare modificat şi completat, votat de creditori, dar respins de instanţă, prevedea "începerea de urgenţă a procedurii de vânzare prin licitaţie publică a activului funcţional COS Târgovişte prin transfer de active (activitate)". Suma încasată din vânzare ar urma să fie folosită pentru plata datoriilor bugetare către ANAF, în cuantum de peste 200 milioane lei.

Această suma de 200 de milioane de lei echivalează cu  40 de milioane de euro sau  48 de milioane de dolari, ceea ce înseamnă mult mai puţin decât suma încasată în 2002 de stat în urma privatizării. 

COS Târgovişte a intrat în faliment la 30 iunie 2021, după 8 ani de insolvenţă 

DEER a cerut deschiderea procedurii falimentului faţă de COS Târgovişte SA ca urmare a neîndeplinirii obligaţiilor de plată privind creanţa curentă în sumă de 3.255.350,39 lei.

COS Târgovişte, aflat de aproape 8 ani în insolvenţă, este singurul producător de oţel-beton cu ciclu complet din România. Compania s-a aflat în portofoliul grupului rus Mechel şi este controlată în prezent de către offshore-ul cipriot Mazur Investments Ltd., cu peste 86% din acţiuni.

Administrator special al combinatului este rusul Oleg Shvedakov. Cel mai mare creditor al combinatului, care a şi propus modificarea planului de reorganizare, este offshore-ul cu acţionariat necunoscut Alphard Financial Corp. din Insulele Virgine Britanice, ce deţine creanţe totale de aproape 254 milioane lei asupra COS Târgovişte.

Aproape toţi salariaţii COS Târgovişte au fost concediaţi, ca urmare a opririi producţiei, fiind păstraţi doar cei necesari continuării procedurii de insolvenţă, ţinerii în funcţiune a reţelelor de utilităţi şi conservării echipamentelor.

În prezent, Tribunalul Dâmboviţa judecă contestaţia la procedura de faliment, următorul termen fiind stabilit pentru data de 16 noiembrie 2021. La masa credală s-au înscris peste 420 de creditori.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Un producător mondial de oţel a oferit zeci de milioane de euro pentru preluarea COS Târgovişte. Cum ar schimba asta soarta oţelarilor

Noi demersuri pentru repornirea colosului din Epoca de Aur, COS Târgovişte. O firmă privată a testat utilajele din combinat 

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite