Narcis, un artist neconvenţional, care vine periodic în sistemul de protecţie social la terapie: „Toată pictura este un univers!” VIDEO

Narcis, un artist neconvenţional, care vine periodic în sistemul de protecţie social la terapie: „Toată pictura este un univers!” VIDEO

Are 49 de ani şi pictează de când se ştie. Domnul Narcis este beneficiar al Centrului de Zi pentru Persoane Adulte cu Dizabilităţi, din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Dâmboviţa şi îi bucură pe cei din jur cu creaţiile sale artistice.

A decis să îşi dezvăluie latura artistică faţă de colegii săi de la centru şi faţă de specialiştii cu care face terapie.
 
Bărbatul suferă de o boală gravă şi vine periodic în centru pentru terapie. A început să se manifeste artistic de când era copil. Povesteşte amuzat cum i-a zgâriat masa de lemn mamei sale, cu un ac, încercând să redea terenul de tenis de la meciul pe care îl urmărea. 
 
„Am fost urecheat destul de rău de mama. Am încercat să recondiţionez masa, când am crescut, dar mama mi-a spus să o las aşa, căci este o amintire frumoasă”. 
 
Primul tablou l-a realizat la vârsta de 19 ani, pe când lucra la Combinatul de Oţeluri Speciale. A realizat o schiţă după peisajul ”Iazul”, pe care l-a găsit într-o revistă a bunicului său. 

A fost ajutat de un prieten pictor să îl finalizeze şi în acel moment i-a dat încredere că are înclinaţie spre pictură. De atunci pictează peisaje, animale şi imagini pe care le regăseşte în icoane. Este un om foarte credincios şi perfecţionist, dar le atrage atenţia celor din jur că ”perfecţiunea este doar la Dumnezeu”.
 

Cel mai mult îl impresionează picturile spontane ale copiilor, considerând că talentul nativ este cel mai valoros: ”Românul s-a născut artist!”. 
 
Îmbină mai multe imagini în tablourile sale sau respectă în totalitate momentele sfinte imortalizate în icoane. „Îmi trebuie o sursă de inspiraţie pentru că nu vreau să deformez realitatea!”. 
 
Îi plac toate culorile, dar preferă verdele turcoaz pentru că îi aminteşte de mare, pe care o vede ca o imensitate, fără limite. 
 

Domnul Narcis suferă de o boală gravă şi vine periodic în centru pentru terapie. FOTO:DGASPC Dâmboviţa
 
„Îmi imaginez că sunt la pupă unui vas şi pot vedea stelele de mare, de pe fundul apei". Atât ne spune despre el, că este "un artist neconvenţional, fără limite”. 
 
Personalul de specialitate de la Centrul Zi pentru Persoane Adulte cu Dizabilităţi îl descrie pe domnul Narcis ca fiind "un artist special, un om credincios, foarte curios şi perfecţionist!". 
 
Când vine vorba despre vânzarea tablourilor, artistul este puţin reticent. Spune, însă, că dacă i s-ar oferi bani pentru creaţiile sale, oricât ar fi de mulţi, ar opri „doar cât este pe cuponul de pensie”, iar restul i-ar folosi pentru a face un copil fericit
 
La centrul de zi, personalul a organizat o adevărată expoziţie cu lucrările domnului Narcis, la care au avut acces toţi beneficiarii prezenţi. I-au făcut chiar şi o bucurie muzicală artistului. Un alt beneficiar a cântat la chitară, iar unul dintre reprezentanţii centrului i-a bucurat pe toţi cei din jur cu vocea sa caldă. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările