FOTO VIDEO Ploaia de meteori, surprinsă în tabăra de astronomie de la poalele Leaotei: „Copiii au învăţat multe, ca la şcoală“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A plouat cu stele desupra României în noaptea de luni spre marţi, 13 august. Luna prea luminoasă le-a stricat puţin planurile tinerilor din toată ţara sosiţi într-o tabără de astronomie, în comuna Runcu din Dâmboviţa, însă chiar şi aşa au putut număra câteva zeci de meteoriţi.

Curentul de meteori Perseide a atins maximum de activitate în noaptea de 12 spre 13 august 2019. Societatea Astronomică Română de Meteori (SARM) a organizat o tabără specială pentru tinerii pasionaţi. Locul a fost ales cu antenţie - aproape de muntele Leaota, în comuna Runcu, o zonă ferită de poluarea luminoasă. Focul de tarbără şi muzica folk au întregit spectacolul.

Tinerii care au ales să meargă în tabăra organizată de Societatea Astronomică Română de Meteori din Târgovişte au făcut noapte albă pe dealuri pentru a suprinde stelele căzătoare.

Maximul de activitate pentru curentul Perseide a fost în jurul orei 5 dimineaţa, Ora României, când, conform experţilor, Pământul a întâlnit un filament mai consistent de materie lăsată în spaţiu de cometa Swift-Tuttle, cea care generează curentul de meteori Perseide.

„Este un an cu bune şi cu rele, în sensul că noaptea Perseidelor, de maxim, este aşteptată de toată lumea, şi nu doar astronomii. Vedeţi că şi publicul larg e foarte interesat. Copiii, chiar dacă au fost în vacanţă, au învăţat foarte multe, ca la şcoală, dar o şcoală de plăcere. Curenţi de meteori sunt mai mulţi. Sunt câteva sute de an. Dintre aceştia, patru sunt majori şi faimoşi, printre care şi Perseide”, ne-a spus prof. Valentin Grigore, preşedinte Societatea Astronomică Română de Meteori (SARM).

Imagine indisponibilă
Imagine indisponibilă

Tinerii pasionaţi de astronomie au venit şi ei pe dealurile din Runcu pentru a admira spectacolul stelar.  

„ Sunt foarte pasionat de astronomie şi înclin spre o carieră în acest domeniu. Îmi doresc să devin astronom pentru că îmi plac tainele cerului şi pur şi simplu mi se pare cel mai interesant lucru în momentul actual. Am venit în această tabără nu doar pentru a învăţa lucruri, ci şi pentru a mă relaxa. Am învăţat despre curentul de meteori Perseide, despre diferite instrumente astronomice, despre bolizi şi poluarea luminoasă”, spune David, un tânăr din Bucureşti. 

Meteorii se observă cu ochiul liber, nu prin lunete sau telescoape. Aceştia se pot fotografia folosind un timp de expunere situat între 10 şi 30 de secunde, în funcţie de strălucirea cerului.

Imagine indisponibilă
Imagine indisponibilă
Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite