Ţăranii din Dâmboviţa, speriaţi de pesta porcină, chiar dacă virusul n-a ajuns în zonă. „Mulţi sună să întrebe dacă e voie să taie porcul“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
ANSVSA anunţă peste 700 de focare de pestă porcină africană în 10 judeţe. FOTO: Adevărul
ANSVSA anunţă peste 700 de focare de pestă porcină africană în 10 judeţe. FOTO: Adevărul

Pesta porcină a băgat spaima în ţăranii din Dâmboviţa, deşi judeţul nu este afectat, deocamdată, de răspândirea viruslui. Oamenii sună la Direcţia Sanitară Veterinară (DSV) pentru a întreba dacă au voie să îşi taie propriul porc. Medicii îi sfătuiesc însă să nu îi taie în perioada aceasta, în care virusul se răspândeşte rapid.

„Suntem cu arma la picior. Mulţi au înţeles despre ce e vorba. Mulţi ne sună să între dacă au voie să taie porcul. Noi le spunem să mai aştepte puţin, să nu îl taie în perioada asta, că dacă porcul este unul purtător de pestă nu le mai iese virusul din gospodărie 8 luni de aici înainte. Mulţi oameni de la noi s-au speriat, pentru că cel mai aproape focar de Dâmboviţa a fost depistat în Ilfov”, spune directorul DSV Dâmboviţa, dr. Sandu Tolea.

40.000 de porci sunt înregistraţi în Dâmboviţa (atât în gospodăriile populaţiei cât şi la ferme). Cam atât are cea mai mare fermă de la Brăila.

„Am vizitat toate gospodăriile din judeţ, ştim câţi porci avem. Alergăm pe la toate stânele, să nu avem porci crescuţi la stână. Am găsit câţiva şi i-am convins pe ciobani să îi ducă acasă să îi ţină închişi. În Dâmboviţa salvarea a fost că am verficat mistreţii după împuşcare de fiecare dată”, mai spune directorul DSV. 

Pentru animalele care nu sunt identificate şi crotaliate proprietarii nu pot fi despăgubiţi de către stat.

725 de focare în toată ţara

ANSVSA anunţă peste 700 de focare de pestă porcină africană în 10 judeţe. Au fost ucise 120.000 de animale.

Virusul pestei porcine a fost confirmat în 156 de localităţi din zece judeţe, unde s-au înregistrat 725 de focare, a anunţat, miercuri, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA). Instituţia precizează că au fost sacrificate aproape 120.000 de animale din gospodăriile oamenilor şi din opt ferme, iar cele mai mari probleme sunt în sud-estul ţării, unde sunt afectate şapte judeţe, scrie news.ro.

Potrivit ANSVSA, orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar sau DSVSA judeţeană, iar animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, proprietarii urmând să fie despăgubiţi de către stat.

Specialiştii reamintesc că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite