Locul din România în care trebuie să scrii declaraţia pe propria răspundere ca să treci strada: „Nu pot să ajung la vecinii care sunt 10 metri mai încolo“

Locul din România în care trebuie să scrii declaraţia pe propria răspundere ca să treci strada: „Nu pot să ajung la vecinii care sunt 10 metri mai încolo“

Bulevardul Calea Obcinilor din municipiul Suceava desparte oraşul de magazinul Lidl care se află în Şcheia. FOTO: Radu Baran

Prefectura Suceava a anunţat că deplasarea fără declaraţie pe propria răspundere în stare de alertă este permisă doar între localităţile care fac parte din Zona Metropolitană Suceava. Comuna Şcheia, limitrofă municipiului Suceava, nu face parte din zona metropolitană, iar aspectul generează tot felul de situaţii bizare.

Ştiri pe aceeaşi temă

Conform legislaţiei privind starea de alertă, ieşirea din localitate se poate face doar în baza unei declaraţii pe propria răspundere privind motivul deplasării. 

Excepţie de la regulă fac locuitorii din zonele metropolitane care se pot deplasa între localităţi din zona respectivă fără a completa declaraţia.

 În judeţul Suceava există o zonă metropolitană din care fac parte municipiul Suceava, oraşul Salcea şi alte 13 comune din apropiere. În schimb, din zona metropolitană nu face parte Şcheia, comună limitrofă municipiului Suceava. După o şedinţă tehnică la sediul prefecturii, factorii de decizie au constatat că deplasarea între Şcheia şi Suceava se poate face doar în baza declaraţiilor pe propria răspundere.

”Atât Legea 215/2001 în baza căreia s-a constituit zona metropolitană Suceava, cât şi Legea 351/2001 spun clar cum este delimitată această zonă. Or, în lege spune clar că din zona metropolitană fac parte doar unităţile administrativ teritoriale care au aderat la această structură organizatorică. Şcheia nu face parte din zona metropolitană Suceava. Ca atare, locuitorii care au domiciliul în această comună trebuie să completeze declaraţii pe proprie răspundere. Acest aspect este valabil şi pentru cei care merg în comuna Şcheia”, a declarat prefectul judeţului Suceava, Alexandru Moldova, pentru Monitorul de Suceava.

 Această regulă generează situaţii cel puţin ciudate. De exemplu, magazinul Lidl din cartierul Obcini este situat pe teritoriul adminstrativ al comunei Şcheia. În consecinţă, locuitorii municipiului Suceava care doresc să îşi facă cumpărăturile acolo sunt obligaţi să completeze o declaraţie scrisă pe propria răspundere. Distanţa între blocurile din municipiul Suceava şi magazinul Lidl este şi de 20 de metri.

Situaţii similare se regăsesc pe strada Victoriei, acolo unde pe o parte sunt blocurile din municipiul Suceava, iar pe cealaltă parte a străzii sunt case şi magazine din satul Sfântu Ilie din comuna Şcheia. Şi pe strada Ion Irimescu, la ieşire spre Moara, partea stângă aparţine municipiului Suceava, iar partea dreaptă este în Şcheia. „Avem nevoie de declaraţie pe propria răspundere ca să ajungem la vecinii care locuiesc la 10 metri distanţă”, ne-a spus un sucevean.

Primarul comunei Şcheia, Vasile Andriciuc, a anunţat că s-a deplasat în municipiul Suceava fără să aibă declaraţie pe propria răspundere şi a cerut autorităţilor abilitate să-l amendeze. ”E o ruşine naţională ce se întâmplă. Practic ne-au exclus din judeţ. Cer să fiu amendat pentru că am mers în Suceava fără declaraţie pe proprie răspundere. Şi să-i amendeze pe toţi oamenii din comună, că le plătesc eu amenda, dar apoi îi dau în judecată. Au sfidat 13.000 de oameni, asta au făcut. Când am primit carantinaţi la noi în comună, oameni care trebuiau să stea în Suceava, nu mai era zonă metropolitană?”, s-a întrebat Vasile Andriciuc, potrivi monitorulsv.ro. 

Deplasarea între localităţi fără completarea declaraţiei pe propria răspundere se sancţionează cu amendă de la 500 la 2.500 de lei.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: