Drama băieţelului care luptă pentru viaţă de la prima respiraţie. Din cauza unei erori medicale grave, la 9 ani îşi doreşte ca măcar să poată colora

Drama băieţelului care luptă pentru viaţă de la prima respiraţie. Din cauza unei erori medicale grave, la 9 ani îşi doreşte ca măcar să poată colora

Mama băiatului crede într-o recuperare de 70-80% pentru Iustin FOTO Asociaţia „Salvează o Inimă“

Un băieţel din Gura Humorului, judeţul Suceava, apăsat de diagnostice crunte din cauza unei erori medicale, are la vârsta de nouă ani şansa unui tratament cu celule stem la o clinică din China, unde va ajunge în decembrie. Chiar dacă e conştientă că numai o minune îl poate ajuta să se vindece 100%, mama băiatului crede într-o recuperare în procent de 70-80%.


Iustin Gabriel Piticaru a venit pe lume în urmă cu nouă ani, şi tot de atunci a început şi drama sa.

"Din cauză că nu erau săli libere, nu era surfactant pe stoc, bebeluşul s-a asfixiat"

Deşi mama sa a avut parte de o sarcină perfect normală, copilul s-a născut prematur, la doar 31 de săptămâni.

„În timpul unui consult obstetrico-ginecologic de rutină, doctorul a făcut o greşeală, apăsând membranele, care s-au rupt. Mama a fost transportată de urgenţă la Spitalul Judeţean Suceava, unde a aşteptat opt ore până când a intrat în sala de operaţii pentru a se efectua cezariana, din cauză că nu erau săli libere, nu era surfactant pe stoc, în ciuda faptului că intervenţia reprezenta o urgenţă majoră. În momentul naşterii, bebeluşul s-a asfixiat prin hipoxie, suferind o detresă respiratorie”, explică Vlad Plăcintă, preşedintele Asociaţiei "Salvează o Inimă", ONG-ul care, până acum, a ajutat sute de copii cu probleme medicale grave.

"La 4 ani l-a făcut să stea singur în şezut"

În ciuda startului descurajator, Iustin s-a ambiţionat să lupte pentru viaţă. După şase zile în care a stat conectat la o sursă e oxigen, micuţul a reuşit să respire singur. Şi-a petrecut prima lună şi jumătate din viaţă în spital, iar la externare, mama lui a fost atenţionată că trebuie să se aştepte la tot ce e mai rău. Medicul neonatolog i-a pus un diagnostic foarte grav micuţului, paralizie cerebrală perinatală, iar de-a lungul anilor, băieţelul a ajuns să treacă prin toate centrele de recuperare din ţară: Cluj, Iaşi, Bucureşti, Oradea. 

"Mămica disperată să îşi vadă puiul sănătos a început să înveţe cum să îl ajute singură pe Iustin. La 4 ani l-a făcut să stea singur în şezut, fără niciun suport, un mare progres pentru cel mic. Mai mult, la patru luni a fost nevoie de o intervenţie chirurgicală din cauza unei hernii inghinale apărute din cauza constipaţiei. Lucrurile au evoluat bine în acest sens, nemaifiind nevoie de operaţie pentru partea dreaptă. Medicii i-au pus diverse diagnostice lui Iustin, odată cu creşterea: tetraplegie spasdtică, diplegie spastică, tetrapareză spastică şi s-a menţinut şi diagnosticul initial, cel de paralizie cerebrală”, mai spune Vlad Plăcintă. 

Mama vrea să îl înveţe să scrie şi să coloreze

La vârsta de nouă ani, Iustin primeşte doar hrană mărunţită şi nu poate nici măcar să mestece. Nu poate vorbi (spasticitate în zona limbii) şi nu are echilibru când vrea să stea în picioare. Băiatul merge doar ajutat, iar alături de mama sa,  găseşte puterea de a se plimba şi de a învăţa zi de zi lucruri noi.

„Mama lui Iustin este alături de copilul ei în fiecare clipă şi încearcă să îl înveţe zi de zi lucruri noi. Acum doreşte să îl înveţe să scrie şi să coloreze, însă trebuie multă muncă pentru motricitatea fină. Iustin poate să apuce lucrurile şi chiar se joacă, însă progresele apar foarte greu. 

Mama, profesoară de matematică, şi bunica, de aemenea cadru didactic, speră ca într-o zi să-l vadă pe Iustin pe băncile şcolii

Fiecare clipă alături de Iustin este o lecţie de viaţă, o lecţie despre curaj şi putere, despre dorinţa de a trăi şi de a trece cu bine de fiecare zi – care reprezintă o reală provocare. Modul în care Iustin pare să înţeleagă tot ce se întâmplă în jur o fac pe mama lui să creadă în posibilitatea de recuperare”, mai spune Vlad Plăcintă.

Campania pe care Asociaţia Salvează o inimă i-a dedicat-o lui Iustin s-a încheat recent, iar luna viitoare. Iustin va pleca  la o clinică din China (o opţiuni avută în vedere pe lângă Thailanda) pentru a urma un tratament cu celule stem Beike.

"Chiar dacă e conştientă că numai o minune îl poate ajuta să se vindece 100%, mama crede într-o recuperare în procent de 70-80%", încheie Vlad Plăcintă, preşedintele asociaţiei Salvează o inimă, care, la acest moment, are în curs de derulare alte câteva campanii pentru cazuri similare.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: