Cum să te îmbraci ca să nu îngheţi de frig pe munte în sezonul rece. „Bocancii «trei sezoane» nu sunt de iarnă“

Cum
să te îmbraci ca să nu îngheţi de frig pe
munte în sezonul rece. „Bocancii «trei sezoane» nu sunt de iarnă“

FOTO: Petru Ariciuc

Cel mai important este să nu vă îmbrăcaţi gros ca să nu transpiraţi în mod inutil. Bine ar fi să evitaţi îmbrăcămintea din bumbac şi să nu vă porniţi la drum cu bocanci noi, recomandă specialiştii.

Ştiri pe aceeaşi temă

Salvamontistul dornean Petru Ariciuc ne-a spus că drumeţii trebuie să îşi aleagă cu grijă ţinuta dacă vor să urce pe munte iarna. Indiferent de traseu, bocancii trebuie să fie impermeabili şi să aibă talpa dură.

”Bocancii «trei sezoane» nu sunt de iarnă. Nu trebuie să mergeţi pe munte cu bocanci noi, degetele de la picioare trebuie să stea lejer. Bocancii ar trebui să fie cu 1/2 de număr mai mare decât gheata de vară. Trebuie să vă luaţi două perechi de şosete: prima mai subţire şi cea de-a doua mai groasă. Dacă este zăpada mare, trebuie utilizate parazăpezile. Recomand ca materiale goretex, clima shild”, ne-a spus salvamontistul.

În ceea ce priveşte îmbrăcămintea, Petru Ariciuc ne-a spus că ar trebui să fie formată din trei straturi. ”Unul de baza, lipit de corp. Trebuie să te simţi confortabil, uscat. De evitat bumbacul. Sunt tot felul de bluze din lână de merinos. Stratul doi, care este un strat termic, asigură confort. Trebuie sa fie şi respirabil. Stratul trei ar trebui să protejează la intemperii: vânt, ploaie, zăpadă. Important este sa nu te îmbraci foarte gros, corpul să poată "respira". Altfel, transpiri inutil”, ne-a declarat salvamontistul.

 

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: