Cum au reuşit 70 de suceveni să „sară rândul” pentru a se vaccina împotriva SARS-CoV-2

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Managerul Spitalului Judeţean Suceava, Alexandru Calancea, susţine că, miercuri, 13 ianuarie,  Ministerul Sănătăţii a transmis o informare prin care dintr-un flacon de vaccin anti-COVID BioNTech Pfeizer se pot face 6 doze de vaccin, cu un una în plus faţă de perioada anterioară.

Aproximativ 70 de suceveni care nu sunt angajaţi ai sistemului medical de stat sau privat s-au vaccinat marţi, 13 ianuarie, la Centrul de Vaccinare de la Spitalul Judeţean Suceava. 

Cum a fost posibil, ţinând cont că respectivii nu făceau parte din categoriile programate în prima etapă de vaccinare? 

Procedura prin care dintr-un flacon de vaccin anti-COVID BioNTech Pfeizer se pot utiliza 6 doze, faţă de 5, aprobată de Agenţia Europeană a Medicamentului se aplică, de miercuri, şi în România. 

„Aseară s-a schimbat de la 5 la 6 numărul de doze pe care le putem folosi dintr-un flacon şi ne-am trezit că avem un plus de vaccinuri, în loc de 350 aveam 420. Atunci, am luat, aşa cum ni s-a indicat, pacienţi cronici care se externează sau persoane care vin la ambulator”, ne-a declarat medicul epidemiolog Dana Costea, de la Direcţia de Sănătate Publică.

 „Programările pentru data de astăzi au fost făcute ştiind că dintr-un flacon avem cinci doze, dar legislaţia s-a schimbat. DSP a hotărât să nu pierdem acele doze şi să le fructificăm”, a declarat managerul Spitalului Judeţean Suceava, Alexandru Calancea.

Institutul Naţional de Sănătate Publică a transmis Direcţiilor de Sănătate Publică procedura prin care se pot extrage cele 6 doze de vaccin dintr-un singur flacon. 

„După diluare, un flacon (0,45 ml) conţine 6 doze a câte 0,3 ml. Pentru a extrage şase doze dintr-un singur flacon, trebuie utilizate seringi şi/sau ace cu spaţiu mort redus. Spaţiul mort redus al seringii combinat cu spaţiul mort redus al acului nu trebuie să depăşească un volum de 35 microlitri. Dacă se utilizează seringi şi ace standard, este posibil să nu existe un volum suficient pentru a extrage a şasea doză dintr-un singur flacon. Indiferent de tipul de seringă şi de ac: Fiecare doză trebuie să conţină 0,3 ml de vaccin. În cazul în care cantitatea de vaccin rămasă în flacon nu poate furniza o doză integrală de 0,3 ml, flaconul şi orice volum în exces trebuie eliminate. Excesul de vaccin din mai multe flacoane nu trebuie cumulat”, se arată într-o informare pe care a primit-o DSP Suceava de la Institutul Naţional de Sănătate Publică. 

Suceava



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite