Cine sunt poliţiştii anchetaţi de DNA pentru că ar fi vândut permise auto pe sume uriaşe. Şase dintre ei, reţinuţi

Cine sunt poliţiştii anchetaţi de DNA pentru că ar fi vândut permise auto pe sume uriaşe. Şase dintre ei, reţinuţi

Banii confiscaţi din locuinţele suspecţilor FOTO: DNA

Aproape două milioane de euro au confiscat procurorii DNA din casele celor vizaţi de ancheta privind fraudarea examenelor pentru obţinerea permiselor de conducere, la Suceava. Fostul şef al Serviciului de Înmatriculări şi Permise Auto Suceava avea în locuinţă şi în portbagajul maşinii 60.000 de lei şi 60.000 de euro.

Ştiri pe aceeaşi temă

Şase persoane au fost introduse în arestul Inspectoratului de Poliţie Suceava, fiind reţinute de procurorii DNA în ancheta privind fraudarea examenelor pentru obţinerea permiselor de conducere. 

Din locuinţele suspecţilor, anchetatorii au  confiscat 1,2 milioane de euro, 790.000 de lei, 12.000 de dolari, 1.500 lire sterline, 37 de ceasuri de lux, 21 de brăţări, 18 lanţuri şi pandantive din aur şi opt autoturisme de lux.

Banii erau ţinuţi în serviete, în pungi, în găleţi şi ligheane.

Printre cei reţinuţi pentru 24 se află şi fostul şef al Serviciului de Înmatriculări şi Permise Auto, Radu Obreja.

 Din locuinţa sa, oamenii legii au ridicat 60.000 de lei şi o colecţie impresionantă de ceasuri şi bijuterii din aur. 

Totodată, presa locală relatează că în portbajajul maşinii lui Obreja s-ar fi găsit şi confiscat suma de 60.000 de euro

. Proprietarul le-ar fi spus anchetatorilor că a primit 50.000 de euro de la un prieten din străinătate pentru a cumpăra o maşină.

În acest dosar a fost reţinut pentru 24 de ore şi Mihai Martin, şeful Serviciului Judeţean Anticorupţie. Este vorba despre serviciul intern anticorupţie al Inspectoratului de Poliţie Suceava. 

Potrivit anchetatorilor, Mihai Martin ar fi divulgat informaţii secrete cu privire la efectuarea percheziţiilor.

Şi-au mai petrecut noaptea de joi spre vineri în arestul IPJ Suceava Cezar Macoveiciuc, Iulian Mihăescu şi Alex Butnariu de la Serviciul de Înmatriculări şi Permise Auto.

De asemenea, a mai fost emisă o ordonanţă de reţinere pe numele lui Florin Bolohan, administratorul unei şcoli de şoferi din Fălticeni.

Potrivit procurorilor anticorupţie suceveni, în perioada 2018 – 2020, la nivelul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (S.P.C.R.P.C.I.V.) Suceava ar fi funcţionat o grupare infracţională în care, alături de poliţişti şi funcţionari, au fost cooptate mai multe persoane printre care instructori auto şi angajaţi ai Registrului Auto Român (R.A.R.).

Gruparea ar fi acţionat în scopul obţinerii de sume de bani, pe două paliere: în legătură cu susţinerea şi promovarea examenelor practice pentru obţinerea permiselor de conducere şi în legătură cu înmatricularea autoturismelor.

Modul de funcţionare al acestui grup s-ar fi axat în primul rând pe coordonarea şi planificarea activităţii de examinare practică a candidaţilor într-o asemenea manieră încât să asigure promovarea contra unor sume de bani cuprinse între 300-1500 euro la traseu, 3.000-6.000 euro la examinarea teoretică.

Concret, persoanele care nu aveau acces direct la examinatori, în cazul în care doreau să le fie facilitată promovarea probei practice pentru un anumit candidat, trimiteau în dimineaţa zilei de examinare sau anterior, numele persoanelor care urmează să susţină proba practică pentru permisul de conducere, însoţite de o copie/fotografie a cărţii de identitate.

Cum acţionau vânzătorii de permise auto

Ulterior, un angajat al serviciului permise – S.P.C.R.P.C.I.V. Suceava centraliza datele acestor persoane şi, după imprimarea efectivă a tabelelor cu programarea, de către unul din şefii Serviciului, se deplasa în biroul agenţilor de poliţie unde se desigilau plicurile în vederea identificării atât a persoanelor cu privire la care a primit datele, cât şi cu privire la identitatea lucrătorului de poliţie care îl va examina. După identificare, se lua legătura cu examinatorul căruia i-a fost repartizat candidatul. 

În cazul în care examinatorul se afla în aceeaşi încăpere, angajatul de la serviciul permise îi comunica în mod direct numele candidatului şi îi făcea o scurtă prezentare a persoanei acestuia, oferindu-i detalii referitoare la filiera din partea căreia vine, unde locuieşte acesta, dacă aptitudinile sale referitoare de conducerea autovehiculului sunt corespunzătoare, ş.a.. În cazul în care se afla în teren, examinatorul primea datele cu privire la candidat prin mijloace de comunicare cât mai conspirate, respectiv prin intermediul diferitelor aplicaţii telefonice.

Simpla menţionare a numelui unui candidat presupunea automat faptul că acesta urma să remită o sumă de bani cu titlu de mită (care nu era standardizată, ci varia, în funcţie de profilul candidatului).

În ceea ce priveşte cel de-al doilea palier infracţional, în legătură cu înmatricularea autoturismelor, membrii grupului urgentau/facilitau/asigurau fără programare, în schimbul unor sume de bani cuprinse între 200-1.000 euro, omologarea/verificarea R.A.R. precum şi înmatricularea provizorie şi definitivă a autoturismelor.

Practic, aceştia, în timp, şi-au făcut chiar un “renume” în sensul că puteau facilita cu succes omologarea/verificarea R.A.R. precum şi înmatricularea provizorie şi definitivă a autoturismelor, cu complicitatea unor funcţionari publici, contra unor sume de bani, cu atribuţii în ceea ce priveşte aceste activităţi (ingineri RAR precum şi agenţi de poliţie, respectiv, ofiţeri de poliţie cu atribuţii de aprobare a documentelor din cadrul S.P.C.R.P.C.Î.V. Suceava).

Urmare a acestor demersuri, omologarea/verificarea tehnică, respectiv înmatricularea autoturismelor erau realizate rapid fără a mai fi nevoie de programare, iar în unele cazuri, chiar în condiţiile în care documentele nu erau complete sau nu erau în regulă ori autoturismele prezentau defecţiuni tehnice majore.

Vă recomandăm să citiţi şi:

„Cruciada“ înalt prea-răzvrătitului Teodosie în Constanţa carantinată. Poliţia a intrat peste el la slujbă

Traian Berbeceanu, uluit de ce a ajuns un fost şef al prostituatelor: „Dacă nu el, atunci cine?”

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările