DSVSA Ialomiţa: 17 focare de pestă porcină africană, active în Bărăgan

DSVSA Ialomiţa: 17 focare de pestă porcină africană, active în Bărăgan

Pesta porcină africană afecteză Bărăganul FOTO Shutterstock

Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Ialomiţa a anunţat luni, 20 ianuarie 2020, că pe pe raza judeţului sunt declarate 17 focare de pestă porcină africană.

Ştiri pe aceeaşi temă

 
 
Astfel, în localitatea Grecii de Jos a fost declarat 1 focar, la Gheorghe Doja-1 focar, în localitatea Fierbinţii de Sus-3 focare, la Fierbinţii de Jos-9 focare, în localitatea Bucu-2 focare şi la Cosâmbeşti-1 focar. Ultimul focar de boală a fost confirmat în data de 2 decembrie 2019, pe un animal neidentificat, aruncat pe câmp în zona administrativă a localităţii Gheorghe Doja.
 
În ceea ce priveşte mediul silvatic, la data actuală sunt confirmate 150 cazuri pe mistreţi morţi şi 17 cazuri pe mistreţi vânaţi la nivelul a 17 Fonduri de Vânătoare (FV 10 Chirana, FV1 Căbăl, FV 2 Cegani, FV3 Făcăeni, FV7 Ciunga, FV11 Sudiţi, FV12 Săveni, FV5 Vlădeni, FV18 Gheorghe Lazăr, FV33 Groasa, FV17 Gimbăşani, FV19 Ciulniţa, FV22 Slobozia, FV42 Dridu, FV15 Bucu, FV37 Alexeni, FV25 Marsilieni). Ultima confirmare în mediul silvatic a fost în data de 16 ianuarie 2020 (1 caz mistreţ vânat pe FV25 Marsilieni).
 
"DSVSA Ialomiţa a demarat acţiunile necesare pentru stingerea oficială a focarelor de boală menţionate, respectiv efectuarea examenelor clinice şi a prelevărilor de probe de sânge, de la toate porcinele existente în zonele de protecţie şi efectuarea examenelor clinice pentru toate porcinele existente în zonele de supraveghere.
 
În scopul prevenirii extinderii bolii pe teritoriul judeţului, DSVSA Ialomiţa a efectuat, împreună cu reprezentanţii IPJ Ialomiţa, controale în trafic, fiind realizate în perioada decembrie 2019-ianuarie 2020 un număr de 11 acţiuni. S-a dispus confiscarea unei cantităţi totale de 630,99 kg carne şi produse din carne de porc, confiscarea unui număr de 11 capete porcine, eutanasierea acestora şi dirijarea către incinerare în unităţi autorizate, după prelevarea prealabilă de probe specifice, în vederea analizării în direcţia pestei porcine africane şi s-au aplicat 7 sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 42.700 lei", au anunşat reprezentanşii DSVSA Ialomiţa.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: