Consiliul Judeţean Ialomiţa, despre decontarea transportului elevilor navetişti: Legea prezintă o problemă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Decontarea cheltuielilor încă nu poate fi posibilă FOTO Adevărul
Decontarea cheltuielilor încă nu poate fi posibilă FOTO Adevărul

Consiliul Judeţean Ialomiţa are intenţia fermă este de a sprijini copiii prin decontarea cheltuielilor pentru transportul local şi judeţean al elevilor din învăţământul preuniversitar, însă există pericolul care acest lucru să nu poată fi pus în aplicare.

Având în vedere că pe 8 februarie se preconizează începerea cursurilor prin prezenţa fizică a elevilor la şcoală, autorităţile din judeţul Ialomiţa au făcut o serie de precizări privind decontarea cheltuielilor pentru transportul copiilor.

În acest context, anunţă CJ Ialomiţa, faţă de luna noiembrie a anului trecut, au intervenit modificări legislative, astfel Legea nr. 226/2020 pentru modificarea şi completarea Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011, în vigoare de la data de 5 noiembrie 2020 prevede „Elevii din învăţământul preuniversitar acreditat/autorizat beneficiază de gratuitate la servicii publice de transport local şi judeţean, rutier, naval, cu metroul, precum şi feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a pe tot parcursul anului calendaristic”.

Potrivit acestui act normativ „în vederea asigurării gratuităţii …. decontarea se face de la bugetul de stat, prin transfer, către unităţile administrativ- teritoriale”.

"Practic, legea sus-invocată prezintă o problemă majoră de aplicare deoarece nu prevede emiterea unor Norme metodologice de punere în aplicare a noilor dispoziţii de decontare, pentru fundamentarea necesarului de sume destinate decontului deplasărilor efectuate de elevi către bugetul de stat şi maniera concretă de decontare.

Consiliul Judeţean Ialomiţa a semnalat Guvernului României şi Instituţiei Prefectului-Judeţul Ialomiţa, necesitatea reglementării unitare a procesului de decontare a transportului elevilor din învăţământul preuniversitar pe tot parcursul anului şcolar fiind imperios necesare norme metodologice pentru a putea aplica unitar în practică prevederile Legii nr. 226/2020 pentru modificarea şi completarea Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011, în caz contrar existând pericolul ca autoritatea publică judeţeană să fie în imposibilitatea de a pune în aplicare noile prevederi legislative.

Până în momentul de faţă autorităţile publice centrale nu au transmis niciun punct de vedere referitor la acest subiect!", a anunţat într-un comunicat de presă CJ Ialomiţa.

Vă mai recomandăm şi:

 Cine este cercetătoarea de excepţie ucisă în incendiul de la „Matei Balş“

Şantierul feroviar uriaş din vestul României. Cum arată calea ferată pe care trenurile vor trece cu 160 km/h VIDEO

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite