Soţii Săcărin, părinţii adoptivi ai Sorinei, fac acuzaţii dure despre procurorul care a confiscat paşaportul fetei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Procurorul Mihaiela Moraru-Iorga este vizată de acţiunea în instanţă FOTO Inquam Photos
Procurorul Mihaiela Moraru-Iorga este vizată de acţiunea în instanţă FOTO Inquam Photos

Ramona şi Gabriel Săcărin au contestat în instanţă decizia de clasare a plângerii lor formulate la adresa procurorului Mihaiela Moraru-Iorga din cadrul Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie. Iorga este procurorul care a reţinut timp de trei săptămâni paşaportul Sorinei.

Părinţii adoptivi ai Sorinei, fata crescută la Baia de Aramă în familia unui asistent maternal şi înfiată de Ramona şi Gabriel Săcărin, un cuplu de români stabiliţi în SUA, au cerut, după adevăratul circ mediatic de la începutul verii, sancţionarea magistratului care ar fi permis ca în presă să ajungă anumite documente care o vizau pe minoră şi care a reţinut, fără drept, spun reclamanţii, paşaportul fetei timp de trei săptămâni, sub pretextul cercetărilor.

Soţii Săcărin au formulat, astfel, plângere la Inspecţia Judiciară, vizată fiind procuroarea Mihaiela Moraru-Iorga din cadrul Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie, cea care după ce Sorina a fost preluată de la asistentul maternal din Baia de Aramă a demarat cercetări împotriva magistraţilor implicaţi pe de o parte în preluarea fetei, iar pe de alta, în procesul de adopţie.

Plângerea familiei Săcărin a fost însă clasată la nivelul Inspecţiei Judiciare, aşa că petenţii s-au adresat instanţei, pe rolul Curţii de Apel Bucureşti fiind înregistrată la începutul lunii octombrie 2019 o acţiune privind anularea rezoluţiei Inspecţiei Judiciare. Inspecţia Judiciară constatase că „nu se poate reţine cu privire la magistratul reclamat vreo culpă din perspectiva disciplinară, motiv pentru care se va dispune clasarea sesizării“. Nici plângerea adresată inspectorului-şef al inspecţiei Judiciare nu a avut mai mulţi sorţi de izbândă, astfel ajungându-se la tranşarea speţei în instanţă.

Ce solicită soţii Săcărin

În chemarea în judecată pe care Ramona şi Gabriel Săcărin au formulat-o se arată că nu se contestă legalitatea actelor întocmite de procurorul Moraru-Iorga, ci se apreciază că magistratul şi-ar fi exercitat cu rea-credinţă atribuţiile. Mai mult, conform ziare.com, Ramona Săcărin arată că prcurorul Mihaiela Morarul Iorga ar fi înceract să o determine să dea declaraţii împotriva judecătorilor care au pronunţat sentinţa în dosarul de adopţie şi împotriva procurorului Maria Piţurcă, cea care a apărut în filmuleţele de la momentul preluării fetei din familia asistentului maternal.

„Doamna procuror Mihaiela Iorga Moraru, cu ocazia audierii subsemnatei Săcarin Ramona în dosarul nr. 2015/P/2019, a încercat să determine subsemnata să formulez declaraţii împotriva celor doi judecatori care au intrat în componenţa completului de judecare a apelurilor în dosarul de adopţie, precum şi împotriva doamnei procuror Piţurcă Maria din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova. Dna procuror Moraru Iorga Mihaiela a încercat să determine subsemnata să formulez declaraţii prin încercarea de constrângere a subsemnatei şi prin intimidarea subsemnatei. Aceasta deoarece doamna procuror încearca din răsputeri să efectueze acte de urmarire împotriva judecătorilor, pentru a încerca justificarea existenţei SIIJ, exploatând astfel scandalul mediatic pentru a crea aparenţa de utilitate a Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie", scrie ziare.com, citând din chemarea în judecată.

Familia Săcărin acuză intenţia „fabricării unui dosar împotriva judecătorilor Curţii de Apel Craiova“

Soţii Săcărin cer astfel „verificări temeinice“ în cazul procurorului din cadrul SIIJ, pe care o acuză de nerespectarea confidenţialităţii lucrărilor din anchetă (spre exemplu o expertiză grafologică din dosar a ajuns la mai multe televiziuni şi a fost prezentată) şi exercitarea funcţiei cu rea-credinţă, „prin încălcarea cu ştiinţă a normelor de drept procesual“. Magistratului i se impută faptul că i-a îngrădit Sorinei Săcărin dreptul la liberă circulaţie, reţinându-i pentru câteva săptămâni paşaportul eliberat în 26 iunie 2019.

„Pe perioada 26 iunie 2019 - 19 iulie 2019, dna procuror Iorga-Moraru Mihaiela şi-a exercitat abuziv atribuţiile de serviciu, cunoscând faptul că nu există motive de îngrădire a libertăţii minorei şi acceptând (chiar urmărind în mod direct) ca minorei să îi fie îngradit acest drept fundamental", se precizează, conform ziare.com, în cererea de chemare în judecată.

Părinţii adoptivi ai Sorinei cer  excluderea procurorului SIIJ din magistratură sau suspendarea din funcţie timp de 6 luni şi diminuarea indemnizaţiei lunare, invocând „exercitarea cu rea-credinţă a funcţiei, prin îngrădirea dreptului la liberă circulaţie al fiicei noastre minore şi pentru cercetarea abuzivă a unor fapte cu privire la care nu avea competenţa materială, în scopul fabricării unui dosar împotriva judecătorilor Curţii de Apel Craiova“.

Cazul Sorinei Săcărin a ajuns în atenţia publică în această vară, după ce imagini de la descinderea unui procuror în casa familiei de asistenţi maternali din Baia de Aramă au ajuns în presă. Asistentul maternal refuza să permită preluarea Sorinei în urma unei decizii definitive de adopţie. Au urmat plângeri penale, s-a implicat inclusiv procurorul general interimar al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care prin ordonanţă preşedinţială a cerut interzicerea părăsirii ţării în cazul minorei, decizia definitivă, pronunţată în luna septembrie,  fiind de respingere a acestei cereri. Sorina Săcărin a părăsit ţara alături de părinţii săi adoptivi în luna iulie 2019, pe rol fiind în continuare solicitarea familiei care a crescut-o pe minoră, în plasament, de anulare a adopţiei.
 

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite