Procurorii din Caracal au dat netrimitere în judecată  în cinci dosare de viol şi lipsire de libertate. Prim-procurorul va fi cercetat de Inspecţia Judiciară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
parchet caracal

Controlul dispus de procurorul general, la finele lunii iulie, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal a fost finalizat, măsurile dispuse vizând inclusiv infirmarea anumitor soluţii date de procurorii caracaleni.

Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus în 31 iulie 2019 un control la Parchetul Caracal, instituţia ai cărei procurori care i-au ţinut pe poliţişti la poarta lui Gheorghe Dincă după apelul disperat al Alexandrei, invocând necesitatea mandatului de percheziţie şi a efectuării acestei percheziţii  într-un anumit interval orar. În urma controlului care a vizat analizarea dosarelor aflate în lucru, îndeosebi a celor mai vechi de un an, au rezultat însă şi alte deficienţe constatate, printre propunerile realizate fiind sesizarea Inspecţiei Judiciare.

Concret, în urma controlului s-a descoperit că procurorii de la Caracal au dat soluţii de netrimitere în judecată în cinci cauze având ca obiect infracţiuni de viol şi lipsire de libertate în mod ilegal, soluţii infirmate acum din oficiu de procurorii Parchetului General, care au apreciat că acestea sunt „nelegale şi netemeinice“.

Inspecţia Judiciară urmează să fie sesizată pentru a verifica activitatea prim-procurorului Parchetului de pe lângă Judecătoria Caracal, Cătălin Zăvoianu, procuror aflat în concediu medical în urma unei afecţiuni neurologice. Totodată, în urma controlului s-a mai stabilit solicitarea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova (în subordonarea căruia se află parchetul din Caracal) de a dispune măsurile necesare în vederea remedierii deficienţelor constatate şi îmbunătăţirii activităţii Parchetului de pe lângă Judecătoria Caracal, dar şi solicitarea conducerii Inspectoratului General al Poliţiei Române „de a întreprinde demersurile necesare în vederea soluţionării cu celeritate a cauzelor aflate în instrumentarea organelor de cercetare penală“, se menţionează într-un comunicat făcut public de PICCJ.

La Parchetul Caracal se va efectua un nou control peste 6 luni, pentru a fi reevaluată activitatea acestei unităţi de parchet.

Prim-procurorul unităţii de parchet din Caracal, dar şi procurorul de caz în dosarul dispariţiei Alexandrei Măceşanu - Cătălin Zăvoianu, respectiv Cristian Octavian Popescu – sunt cercetaţi disciplinar şi au fost audiaţi în repetate rânduri, ultimul fiind chiar suspendat din magistratură pe perioada cercetării disciplinare, măsură pe care a contestat-o în instanţă.


 

Slatina



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite