Primele decizii de şomaj tehnic la ALRO Slatina. „Nu vom rămâne mai mult de 1.100 de oameni“
0Combinatul de aluminiu din Slatina, ALRO S.A., emite primele decizii de trimitere în şomaj tehnic pentru angajaţii care nu mai au de lucru ca urmare a închiderii a trei din cele cinci hale de electroliză.
Anunţul a venit din partea liderilor sindicali, care spun că în cel mult o lună şi jumătate 500 angajaţi ai ALRO S.A. vor primi, succesiv, decizii de şomaj tehnic, primele fiind înmânate vineri, 17 iunie. „Sunt în jur de 500 de persoane, perioada (n. red. – de şomaj tehnic) nu se ştie. Ele merg în etape, există un calendar, în maximum o lună şi jumătate vor fi transmise“, a declarat liderul sindicatului Aluministul, Constantin Popescu.
Acesta spune că într-o situaţie şi mai grea se află combinatul ALUM din Tulcea, parte a grupului ALRO. „Se închide ALUM Tulcea, se închide luna aceasta, decizia este luată, e hotărâre definitivă şi irevocabilă, fără dubiu, iar dacă la anu’ nu vom găsi energie, şi în proporţie de 90% în momentul ăsta nu găsim, vom închide şi celelalte hale de electroliză şi nu vom rămâne mai mult de 1.100 de oameni. E vorba de 20.000 - 30.000 oameni care depind de noi care vor fi afectaţi în total“, a mai spus liderul Popescu.
Angajaţii vor primi pe perioada şomajului tehnic 75% din salariul de bază, care nu include sporurile, ceea ce înseamnă că veniturile acestora se vor diminua drastic. Mai mult, nu este clar dacă la finalul acestei perioade angajaţii se vor putea întoarce la lucru.
ALRO, cel mai mare consumator de energie electrică din România
Problemele la ALRO au început odată cu creşterile mari de preţuri la energia electrică. ALRO este cel mai mare consumator din România, însă are mari dificultăţi în a achiziţiona energie de pe piaţă la preţuri la care să poată să rămână competitivi. La începutul anului, patronatul a decis să închidă trei din cele cinci hale de electroliză, micşorând astfel producţia de aluminiu electrolitic obţinut cu mare consum de energie electrică. Timp de trei luni, o parte importantă dintre angajaţii din cele trei hale au putut fi menţinuţi cu acelaşi salariu, aceştia primind însă alte sarcini de îndeplinit. Salariaţilor angajaţi pe perioadă determinată nu li s-au mai reînnoit însă contractele, iar pensionarii care aleseseră să lucreze în continuare în societate au fost trimişi acasă, totul în încercarea de a salva cât mai multe locuri de muncă.
În şomaj tehnic, de data aceasta, se pleacă în funcţie de performanţa la locul de muncă, a mai spus liderul Popescu.
Conform unui comunicat dat publicităţii săptămâna trecută, pe site-ul firmei, Grupul ALRO a înregistrat, în trimestrul 1 2022, o cifră de afaceri de 1,1 miliarde lei, cu 48% mai mare faţă de trimestrul I al anului 2021 când s-a situat la 744 de milioane lei. Creşterea preţului aluminiului la Bursa Metalelor de la Londra (LME) a dus la creşterea cifrei de afaceri, însă rezultatul final trimestrial este o pierdere netă de 18 milioane lei, chiar dacă mai mică faţă de pierderea netă de 62 milioane lei, înregistrată în trimestrul 1 2021. Creşterea preţurilor la energie a făcut ca şi costurile de producere a aluminiului să crească cu 48%, se mai menţionează în acelaşi raport, închiderea celor trei hale de electroliză limitând pierderile.
„Grupul a reuşit să limiteze pierderea totală prin suspendarea temporară a activităţii în trei din cele cinci hale de electroliză şi cumpărând şi procesând metal primar rece de pe piaţă, reducând astfel consumul total de energie electrică“, se mai precizează în comunicatul menţionat.
„Adevărul“ a contactat patronatul ALRO S.A. pentru mai multe detalii privind deciziile care îi vizează direct pe angajaţi, însă până la ora redactării acestui articol nu am primit un răspuns.