Coronavirus. Cum obţii pensia de invaliditate sau prelungirea concediului medical fără prezentarea la medicul expert

Coronavirus. Cum obţii pensia de invaliditate sau prelungirea concediului medical fără prezentarea la medicul expert

Regulile de obţinere a noilor decizii sunt mai permisive în această perioadă FOTO: arhiva

Casele de pensii şi-au reorganizat activitatea în contextul luptei împotriva noului coronavirus, procedurile privind obţinerea decizii noi pentru pensia de invaliditate, dar şi cele vizând expertizarea în alte cazuri, fiind simplificate pe perioada stării de urgenţă.

Ştiri pe aceeaşi temă

Casa Judeţeană de Pensii Olt a venit cu noi precizări în privinţa pensiilor de invaliditate. Este vorba de deciziile de pensionare noi, pentru care este necesară, în condiţii normale, evaluarea de către medicul expert. Totul se va derula, însă, prin poştă pe perioada stării de urgenţă. 

„În cazul pensiilor de invaliditate, cazuri noi, cererea completată, împreună cu documentele medicale, vor fi transmise în plic sigilat la Casa Judeţeana de Pensii Olt prin intermediul seviciilor postale.
Pe pagina de internet a Casei Judetene de Pensii Olt este afişat modelul de cerere pentru expertizarea capacitatii de munca (Anexa nr.10). Numarul de înregistrare a cererii va fi comunicat solicitantului prin telefon. Expertizarea se va fundamenta strict pe documentele transmise, nu va presupune prezenţa fiziă a solicitantului. Cele două decizii medicale care trebuiesc înmânate solicitantului  vor fi transmise prin poştă cu confirmare de primire“, au transmis reprezentanţii CJP Olt.

Pentru pensionarii care aveau programată în această perioadă revizuirea, vestea bună, pe care reprezentanţii CJP o repetă, este că plata acestor pensii nu se suspendă, revizuirile urmând să fie reprogramate, la ieşirea din starea de urgenţă.

Concediile medicale se prelungesc fără expertiză

Nici pacienţii aflaţi în concediu medical şi care au nevoie, pentru prelungirea perioadei, de expertizare
„Urmare a modificarii prevederilor OUG. NR.158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, certificatele de concediu medical, care cuprind a 91-a zi sau depasesc 183 zile, acordate pe perioada stării de urgenţă, se eliberează şi se  decontează fără avizul medicului expert al asigurarilor sociale“, mai precizează reprezentanţii CJP Olt.

Pensionarii din judeţul Olt care au nelămuriri se pot adresa Compartimentului Expertiza Medicală, telefonic, la  0249/431428, sau pot solicita informaţii la  adresele de e-mail: cjpolt@rdslink.ro sau petitii@cjpolt.ro.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: