VIDEO Filmul care clarifică scandalul primarului din Vâlcea care acuză că autorităţile i-au confiscat porcii abuziv: „Deocamdată nu împuşcăm pe nimeni“

VIDEO Filmul care clarifică scandalul primarului din Vâlcea care acuză că autorităţile i-au confiscat porcii abuziv: „Deocamdată nu împuşcăm pe nimeni“

Momentul discuţiilor dintre primar şi autorităţile care i-au confiscat purceii Foto arenavalceana ro

Un primar din Vâlcea a rămas fără o parte din animalele pe care le deţine printr-o afacere de familie. Acesta s-a declarat convins că este vorba despre o „răzbunare politică” orchestrată cu ajutorul instituţiilor statului, care i-au confiscat animalele. O filmare realizată pe ascuns de un poliţist dă o altă turnură acestui caz.

 
 
Animalele proveneau de la o fermă care aparţine fiului primarului localităţii. Cel din urmă a reclamat faptul că este vorba despre un abuz al autorităţilor, susţinând că suinele proveneau dintr-o afacere de familie şi urmau să fie mutate dintr-o fermă în alta situată în apropiere, la 70 de metri depărtare.
 
De cealaltă parte, reprezentanţii instituţiilor statului implicate în această chestiune susţin că au găsit în trafic o maşină cu porci necrotaliaţi şi fără documente, motiv pentru care s-a luat măsura confiscării şi ulterior a eutanasierii animalelor.
 
Între timp, pe reţelele de socializare a apărut şi o filmare legată de episodul petrecut în ziua confiscării animalelor.
 
Postarea intitulată: „Primar prins de poliţie transportând porci!” a fost realizată, cel mai probabil, de către unul dintre poliţiştii care au participat la acţiune, pe ascuns.

„Vine avocatul acum. Deocamdată nu ameninţăm, nu împuşcăm oameni... Filmează şi pe dânşii” 

Chiar dacă vizual nu se înţelege mare lucru, având în vedere poziţia telefonului, dialogul purtat se înţelege în mare parte destul de clar. Din acesta se confirmă unele lucruri pe care primarul Dumitru Blejan le-a declarat reporterului ”Adevărul” şi pe care le-am prezentat în alt material, dar şi altele pe care le-a omis, intenţionat sau nu. 
 
De asemenea, este de remarcat tonul supărat, oarecum agresiv al şefului administraţiei locale, în comparaţie cu al reprezentanţilor instituţiilor statului. Interesant, în mod special, este dialogul pe care acesta l-a avut cu medicul de la Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA), dar şi atitudinea alesului care lasă loc de interpretare, fiindcă pare să încerce intimidarea autorităţilor.
 

„Vine avocatul acum. Deocamdată nu ameninţăm, nu împuşcăm oameni... Discutăm pe lege... M-aţi prins în altă localitate? Am grajd. Dar ce, trebuie să dau foc la proprietate, că aşa vreţi dumneavoastră? Filmează şi pe dânşii, şi pe doamna doctor”, se aude la un moment dat pe înregistrare. Şi nu a fost singura dată.

„Filmează pe dânsul şi maşina”, îi spune primarul cuiva, indicând spre poliţistul cu care recunoaşte că are un vechi conflict. Deşi întrebat, după acest episod, dacă s-au făcut poze sau filmări în acea zi, primarul a negat şi a susţinut că acestea au fost făcute doar de către „cineva de la ziar”. Numai că, aşa cum reiese din discuţii, „cineva de la ziar” a venit în zonă după realizarea acestei filmări.
 
 „Număraţi-i, crotaliaţi-i, nu mă opun”
 

Când i se cere să nu mai stea în mijlocul străzii, fiind un pericol pentru toţi participanţii la trafic, alesul reacţionează nervos: „Ce treabă ai dumneata? E treaba mea dacă dă maşina peste mine!”, îi spune poliţisului. Apoi îi reaminteşte de vechiul conflict legat de ridicarea unui certificat de înmatriculare când „m-aţi ameninţat la Drăgoeşti”, dar pare deranjat când i se spune că nu a avut câştig de cauză la contestarea amenzii în instanţă.  

Din înregistrare mai reiese şi că i s-a oferit posibilitatea să colaboreze cu autorităţile şi nu că i s-a interzis acest lucru, pe motiv că nu ar avea „nici o calitate”, aşa cum avea să declare ulterior: „Haideţi, vă rog, să colaboraţi cu organele”.

Se confirmă faptul că a încercat să-i convingă pe poliţişti şi inspectorii DSVSA să găsească o altă soluţie pentru a salva purceluşii, recunoscând în acelaşi timp şi că grăsunii aveau însemne de identificare: „Număraţi-i, crotaliaţi-i, nu mă opun. Consideraţi că sunt infestaţi? Luaţi măsuri...”. 

„Aţi adus azi-noapte nişte porci, fără documente, cu crotaliile date jos din urechi”

Discuţia cu medicul scoate la lumină o altă variantă a acestei poveşti: „Odată ce aţi adus azi-noapte nişte porci, fără documente, cu crotaliile date jos din urechi, asta este samsareală - comercializare neautorizată de animale!”, îi spune reprezentantul DSVSA. 

„Dovediţi-mi, doamnă”, vine şi replica primarului. Iar când este întrebat dacă a citit documentele trimise de la DSVSA, legate probabil de legislaţia privind crescătoria de animale, iniţial răspunde cu da şi apoi: „Dar ce sunt eu, elevul dumneavostră?”. Apoi insistă cu faptul că este crescător de animale, iar grăsunii provin din gospodăria sa şi că nu a fost prins în altă localitate. 

Urmează un schimb de replici oarecum bizar, legat de cei 40 de ani vechime în muncă ai medicului şi alte chestiuni, iar când se revine la subiectul confiscării, veterinarul îi cere să-i spună unde s-a stabilit groapa pentru animalele ce urmau să fie eutanasiate.

Conform legislaţiei, fiecare localitate trebuie să aibă o groapă pentru animalele eutanasiate. Pesta porcină, spre exemplu, a făcut ravagii în multe judeţe ale ţării, dar date fiind măsurile speciale luate - cum ar fi vânătoarea de porci mistreţi - Vâlcea a fost ocolită până acum de această problemă.   

„Citiţi legea: în localitatea în care se găsesc animalele, acolo se îngroapă”

Revenind la scandal, a mai urmat un schimb de replici legate de ce prevede legislaţia în vigoare, moment în care medicul veterinar îl sfătuieşte pe primar: „Citiţi legea: în localitatea în care se găsesc animalele, indiferent că sunt pe traseu... acolo se îngroapă. Nu în curte. Ci în locul pe care l-aţi identificat cu Prefectura şi Mediul”.

Cum primarul nu se lasă înduplecat, se aude o altă voce care spune: „Doamnă, cum primarul nu vrea să colaboreze, putem găsi o soluţie în altă localitate”, moment în care doctoriţa afirmă că se va consulta cu cei de la IPJ şi va cere directorului (DSVSA - n.r.) să ia legătura cu Prefectura, înainte de a lua o măsură.  

Cercetările continuă

Urmare a acestui episod, cum suinele au fost descoperite fără documente sanitar - veterinare şi de provenienţă, proprietarul a fost amendat, iar animalele confiscate au fost eutanasiate. Verificările continuă, după cum au transmis reprezentanţii Poliţiei, pentru a se stabili dacă porcii au fost aduşi în Vâlcea dintr-un alt judeţ, din vestul ţării, în care a fost confirmat virusul gripei porcine.  

Prefectul de Vâlcea, Florian Marin a declarat pentru „Adevărul” că a trimis Corpul de Control să verifice situaţia, date fiind acuzaţiile grave, ulterioare, aduse de primar: abuz în serviciu, tulburare de domiciliu, ameninţări şi jigniri.


Dumitru Blejan primar Scundu Vâlcea Foto Adevărul

Imagini din aceeasi galerie
  • Dumitru Blejan primar Scundu Vâlcea Foto Adevărul
  • Primarul Dumitru Blejan din Scundu - Vâlcea și scandalul cu porcii Foto voceavalcii ro
  • Primarul Dumitru Blejan din Scundu - Vâlcea și scandalul cu porcii Foto arenavalceana ro
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările