Premierul Nicolae Ciucă, impresionat de prototipurile de vehicule pe hidrogen concepute la Vâlcea FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Nicolae Ciucă testând unul din prototipurile de vehicule pe hidrogen concepute la Vâlcea Foto Guvernul României
Premierul Nicolae Ciucă testând unul din prototipurile de vehicule pe hidrogen concepute la Vâlcea Foto Guvernul României

Joi, 21 iulie, premierul României, Nicolae Ciucă a vizitat Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice şi Izotopice (ICSI) de la Râmnicu Vâlcea, ocazie cu care s-a arătat impresionat de prototipurile de vehicule care folosesc pilele de hidrogen – combustibilul viitorului - concepute de cercetătorii de aici.

Şeful Executivului a recunoscut că există o lipsă de corelare a rezultatelor obţinute de cercetarea românească, a invenţiilor şi inovaţiilor cercetătorilor români şi implicit a finanţării acestui sector, cu producţia de serie. „Dacă investim în cercetare, investim în dezvoltare, în modernizare şi consolidare economică - (atunci) discutăm despre o economie sustenabilă... Odată obţinut un produs, realizată o invenţie sau o inovare, trebuie să fie implementată în practică, să treacă la produs de serie”, a menţionat şeful Executivului.

GALERIE FOTO VIZITA PREMIERULUI NICOLAE CIUCĂ LA INSTITUTUL DE CRIOGENIE DE LA VÂLCEA

Acesta a declarat la Vâlcea că aceste chestiuni au fost prevăzute în strategia de cercetare şi inovare pentru perioada 2022 – 2027, aprobată miercuri, 20 iulie, în şedinţă de Guvern. 

„Din discuţiile avute pe această temă am realizat că există o nealiniere între cadrul instituţional şi activitatea practică economică, în mod deosebit, cea din mediul privat. Avem nevoie să realizăm această conexiune. De fiecare dată, când analizăm, constatăm că nu avem produse cu valoare adăugată mare - care se poate realiza doar prin implementarea în practică a cercetării şi inovării din institutele noastre de cercetare”, a mărturisit premierul Nicolae Ciucă. Acest rol îi va reveni comitetului interministerial din cadrul Guvernului care va trebui să găsească soluţiile necesare împreună cu institutele de cercetare, academicienii şi antreprenorii români.

La Vâlcea, în mod special, şeful Executivului s-a declarat impresionat de prototipurile de vehicule care funcţionează pe bază de hidrogen concepute la ICSI, dar şi de alte inovaţii în acest domeniu: „Sunt absolut dedicat să putem să continuăm sprijinul, ca ceea ce s-a realizat până acum să poată să intre în producţie de serie”, a mai subliniat premierul menţionând că s-au alocat 150 de milioane de euro prin PNRR pentru proiecte ce vizează tehnologiile de producere a hidrogenului curat, precum şi dezvoltarea şi utilizarea de noi tehnologii pe bază de hidrogen. 

Deja se duc tratative cu un producător de autovehicule pentru fabricarea de vehicule pe bază de hidrogen - pile electrice - pornind de la prototipurile realizate la Vâlcea.

Tot în şedinţa de Guvern de miercuri, 20 iulie, s-a decis şi achiziţionarea de trenuri ale căror motoare vor funcţiona pe bază de hidrogen, motiv pentru care premierul a profitat de prezenţa la Vâlcea pentru a afla mai multe amănunte despre modul în care vor funcţiona acestea şi instalaţiile de alimentare.  „Pentru automobile am înţeles că este nevoie de o anumită presiune în buteliile de hidrogen. Cu ajutorul celor de la ISCIR vom analiza şi întreprinde demersuri pentru modificarea standardelor româneşti (privind presiunea buteliilor de hidrogen - n.red.) la nivelul celor europene”, a mai spus primul ministru.

Cu ocazia vizitei la Vâlcea, premierul a aflat mai multe despre Centrul Naţional pentru Hidrogen şi Pile de Combustie, Laboratorul de Tehnologii pentru Stocarea Energiei, despre implicarea institutului vâlcean în domeniul energiei nucleare, despre fabricarea „apei grele” şi despre „Instalaţia de detritiere” care va funcţiona la Cernavodă.

Vă mai recomandăm să citiţi şi:

Ministrul Cercetării: „Subfinanţarea cercetării româneşti este cea mai proastă decizie politică care a fost luată în ultimii treizeci de ani”

Polidinul, tratamentul-minune, va fi produs din nou. În ce fază se află proiectul dezvoltat de militari

Cea mai mare investiţie în cercetarea românească din ultimii 10 ani. Proiect de 20 milioane de euro, la UDJ Galaţi

Preşedintele Iohannis, la institutul care lucrează la combustibilii viitorului: „România poate să performeze”

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite