Un copil de 2 ani din Sinaia, diagnosticat cu meningită, a murit. Un altul, internat în stare gravă la Bucureşti. Părinţii refuză să-şi mai ducă copiii la grădiniţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un copil în vârstă de 2 ani din Sinaia, diagnosticat cu meningită pneumococică, a murit la Spitalul Marie Curie din Bucureşti, iar altul a fost internat în stare gravă la Institutul de Boli Infecţioase „Matei Balş“. Speriaţi, zeci de părinţi au refuzat să-şi mai trimită copiii la grădiniţa unde erau înscrişi cei doi copii bolnavi.

Potrivit unor surse medicale, la începutul săptămânii trecute, un băieţel în vârstă de aproximativ patru ani a fost adus de urgenţă la Spitalul din Sinaia cu simptome specifice unei afecţiuni respiratorii. Medicul de gardă i-a sugerat mamei că poate să se interneze cu copilul la secţia Pediatrie, dar aceasta a refuzat, preferând tratamentul în ambulator. La câteva zile, mama a revenit la spital cu copilul a cărui stare se agravase între timp, iar medicii din Sinaia au considerat că este cazul ca micul pacient să fie transferat de urgneţă la un spital din Capitală.

Copilul a ajuns la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii ”Marie Curie” din Bucureşti unde a şi murit. Surse medicale au declarat că diagnosticul copilului a fost meningită acută bacteriană, cea mai agresivă şi periculoasă formă a bolii.

La sfârşitul săptămânii trecute, un alt copil din Sinaia, tot un băieţel în vârstă de 2 ani a fost internat de urgenţă la un spital din Capitală, cu afecţiuni respiratorii, fiind suspectat de pleurezie.

Vestea decesului copilului din cauza unei afecţiuni despre care oamenii de rând nu cunosc foarte mult s-a răspândit rapid în comunitatea din Sinaia. De teamă ca şi copiii lor să nu se îmbolnăvească, părinţii au refuzat să-i mai ducă la grădiniţă.

”Într-adevăr au fost doi copii. În primul caz, al băieţelului care a şi murit este vorba despre meningită acută, bacteriană, nu este transmisibilă, nu este virală. Am rezultatul autopsiei. Au fost doi copii care au fost spitalizaţi. Cel care a murit şi al doilea copil care este la Bucureşti. El a făcut apă la plămâni şi la el este tot ceva bacterian, netransmisibil. El a fost transferat ieri de la Institutul Cantacuzino din cauza condiţiilor în care era internat, stăteau câte trei în pat, la Balş. Este tot băieţel, tot la grădiniţă la noi. El este stabilizat, dar în cazul lui nu vorbim despre meningită, ci despre apă la plămâni, o pleurezie. Avea problemele acestea din vară, dar părinţii au decis acum să-l ducă la Bucureşti pentru că nu-i scădea febra”, a declarat Aurora Arieşan,directorul coordonator al instituţiilor de învăţământ din Sinaia.

Arieşan a precizat că pe fondul acestor situaţii medicale speciale, părinţii din Sinaia s-au panicat şi au decis să ţină o perioadă copiii acasă.

”S-au panicat, aşa este pentru că au preferat să vorbească între ei pe grupurile de facebook pe care le au, decât să întrebe factorul de decizie. Luni am avut o prezenţă la grădiniţă foarte redusă. Au venit cu 35 de copii mai puţin decât în mod normal. La grădiniţa din Sinaia sunt 95 de copii înscrişi”, a mai spus Aurora Aireşan.

Pentru a calma părinţii, conducerea unităţii de învăţământ a organizat o şedinţă cu părinţii pentru a le explica faptul că afecţiunile celor doi copii nu sunt virale şi că nu se pune problema de o epidemie.

”Am avut o întâlnire la care au participat 65 de părinţi. Le-am explicat situaţia, le-am dat toate lămuririle, motiv pentru care astăzi la grădiniţă am avut doar 17 absenţi care sunt cu probleme minore, răceli. Oamenii trebuiau liniştiţi. Mesajul este clar. Părinţii nu trebuie să se panicheze, nu este o boală virală, îşi pot aduce copiii liniştiţi la grădiniţă”, a mai spus Arieşan.

Aceasta a adăugat că în cursul zilei de miercuri, la grădiniţa din Sinaia va veni o echipă de la Direcţia de Sănătate Publică pentru a preleva probe.

”Eu am chemat DSP-ul să vină să ia probe din fiecare colţ din grădiniţă. Repet nu este stabilit prin lege să fac acest lucru, dar fiind aceste cazuri, vreau să stau liniştită să fie copiii aşa cum trebuie”, a concluzionat directorul.

Meningita bacteriana este o infectie grava a fluidului din maduva spinarii si a celui care incojoara creierul. Cel mai frecvent boala este cauzata de unul din cele trei tipuri de bacterii

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite