UPDATE Percheziţii în Prahova la o grupare specializată în infracţiuni informatice internaţionale. Prejudiciul este de 400.000 de dolari

UPDATE Percheziţii în Prahova la o grupare specializată în infracţiuni informatice internaţionale. Prejudiciul este de 400.000 de dolari

30 de persoane sunt vizate de percheziţiile BCCO şi DIICOT Ploieşti. FOTO Adevărul

Poliţişti specializaţi în combaterea criminalităţii organizate din judeţul Prahova au efectuat joi 34 de percheziţii la locuinţele membrilor unei grupări specializate în comiterea de infracţiuni informatice şi cu mijloace de plată electronică produse în mai multe ţări din Europa, dar şi în alte ţări din America de Sud sau Asia. Prejudiciul este de 400.000 de dolari

Ştiri pe aceeaşi temă

UPDATE ORA 18.30

În urma percheziţiilor desfăşurate joi de poliţiştii de combatere a criminalităţii organizate şi procurorii DIICOT Ploieşti s-au ridicat 30.000 de lei, precum şi 200 de carduri bancare blank, o tastatură falsă de bancomat, un dispozitiv artizanal de înregistrare video, destinat a fi montat pe terminale ATM, un terminal POS şi mai multe circuite şi componente electronice ce pot fi utilizate ca parte integrantă în dispozitive de skimming.

De asemenea, în locuinţele percheziţionate, poliţiştii au descoperit o cultură indoor de canabis, cuprinzând zece plante, aflate în diferite stadii de maturitate, împreună cu instalaţiile de iluminare şi încălzire aferente, precum şi trei punguţe conţinând aproximativ 6 grame de droguri.

Prejudicul estimat este de aproximativ 400.000 de USD.

Totodată, la sediul DIICOT Ploieşti au fost conduse 30 de persoane, în vederea audierii.

ORA 10.15

Poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Ploieşti, ajutaţi de colegi din mai multe judeţe din ţară, sub coordonarea procurorilor DIICOT Ploieşti, efectuează joi 34 de percheziţii, dintre care 21 în Constanţa, 3 în Bucureşti, 4 în judeţul Prahova, 3 în judeţul Vâlcea şi câte una în judeţele Bistriţa –Năsăud, Brăila şi Hunedoara.

Acţiunea vizează destructurarea  unui grup infracţional organizat, format din 30 de persoane, specializat în comiterea de infracţiuni informatice şi cu mijloace de plată electronică.

Din investigaţii a reieşit că, în perioada aprilie 2013 – decembrie 2014, membrii grupării ar fi confecţionat şi procurat dispozitive artizanale destinate copierii datelor de identificare ale instrumentelor de plată electronică utilizate  la  terminale POS, ATM sau în benzinării, pe care le-ar fi folosit pe teritoriile mai multor state (Germania, Suedia, Danemarca,  Norvegia, Turcia, Franţa, Marea Britanie, Spania).

Ulterior, datele de identificare ale instrumentelor de plată electronică obţinute ar fi fost utilizate pentru efectuarea de retrageri frauduloase de numerar, atât în ţări unde a fost derulată activitatea de skimming, cât şi pe teritoriul altor state precum Ecuador, Filipine, Panama şi Jamaica şi România.

La sediul DIICOT Ploieşti vor fi aduse pentru audieri 30 de persoane.

Acţiunea a beneficiat de suportul de specialitate al Direcţiei de Operaţiuni Speciale din cadrul IGPR şi SRI, dar poliţiştii au cooperat şi cu Biroul Serviciului Secret din cadrul Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Bucureşti.

În cauză, poliţiştii şi procurorii DIICOT efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituire şi aderare la un grup infracţional organizat, acces fără drept la un sistem informatic în scopul obţinerii de date informatice, deţinerea de echipamente in vederea falsificării de instrumente de plată electronică, falsificare de instrumente de plată electronică, punerea în circulaţie de instrumente de plată electronică falsificate şi efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos.

Vă mai recomandăm

Percheziţii la casele unor arădeni bănuiţi de braconaj

Hoţi reţinuţi după ce au dat cinci spargeri în mai puţin de o săptămână

 

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările