Lipsa de comunicare între spital şi rudele pacienţilor, un fenomen amplificat de pandemie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Secţie de Terapie Intensivă FOTO Arhivă
Secţie de Terapie Intensivă FOTO Arhivă

Comunicarea cu familiile pacienţilor internaţi în spital a devenit o problemă acută în ultimul an în România din cauza restricţiilor de acces în unităţile medicale unde sunt internaţi bolnavii de COVID-19.

Rudele se plâng că nu pot afla informaţii în timp real despre starea de sănătate ale celor internaţi, iar managerii de spitale invocă proceduri şi protocoale în baza cărora funcţionează o unitate medicală.

 În plus, în România nu există o lege a comunicării, care să stabilească o procedură şi să desemneze un responsabil care să ţină legătura între spital, pacient şi aparţinător. Relaţia dintre familia pacientului internat şi spital a fost lăsată la latitudinea managerilor unităţilor medicale, forţaţi să încropească peste noapte o rânduială care să mulţumească, atât cât se poate în condiţiile actuale, şi bolnavul şi pe rudele acestuia.

Tragedia de la Institutul ”Matei Balş” a scos la iveală carenţele de comunicare din sistemul sanitar. Familiile celor internaţi în saloanele unde a avut loc incendiul au fost ţinute în faţa spitalului ore bune până ce au aflat dacă rudele lor au scăpat cu bine din foc. Nu a fost o situaţie singulară, ci doar expusă public dat fiind amploarea evenimentului.

Povestea pacientului externat fără „acordul” familiei

Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti s-a confruntat în ultimul an cu zeci de plângeri venite din partea unor cetăţeni care reclamau că nu pot afla date despre starea de sănătate ale rudelor internate. Avocatul Poporului s-a autosesizat la finalul anului trecut după ce în presa a apărut povestea tristă a unui bărbat, externat din Spitalul Judeţean, şi abandonat de ambulanţier în faţa aleii care ducea spre scara blocului în care locuia omul. 

”Instituţia Avocatului Poporului ne-a recomandat elaborarea procedurii privind informarea aparţinătorilor despre starea de sănătate a pacienţilor internaţi. Dar noi aveam deja o dispoziţie în acest sens. În acest caz, medicul curant al pacientului respectiv luase legătura cu soţia lui, dar aceasta a solicitat ca soţul ei să mai fie ţinut câteva zile în spital, întrucât îi era teamă să nu se infecteze şi ea. Pacientul avea afecţiuni oncologice, dar se internase în spital pentru că avusese COVID-19. În momentul în care a avut două teste negative, medicul a decis externarea. În Spitalul Judeţean nu avem secţie de oncologie, iar acesta nu putea fi tratat în continuare în secţia de pneumologie pentru afecţiunile oncologice. Pacientul a cerut expres să fie transportat acasă. Şoferul spitalului a greşit că l-a lăsat în faţa blocului şi a fost sancţionat conform Codului Muncii. Trebuia să-l ducă până la uşa apartamentului şi să-l încredinţeze unui aparţinător”, a declarat medicul Bogdan Nica, managerul SJU Ploieşti.

„Nu pot da informaţii medicale vărului unui bolnav”

Acesta a explicat că sunt tot mai des situaţiile în care prieteni sau rude ale bolnavilor internaţi telefonează la spital să întrebe despre starea de sănătate a unui pacient. Conform legii, date medicale nu se pot oferi decât persoanei indicate expres de pacient şi ale cărei date de contact sunt trecute pe foaia de observaţie a fiecărui bolnav la internare.

„Nu există o rutină a comunicării. Nu avem o lege. Eu ştiu doar că nu pot să dau informaţii medicale unei persoane care se recomandă vărul bolnavului, de exemplu. Există o singură persoană aleasă de pacient cu care spitalul ţine legătua. Legea este clară în acest sens”, a precizat medicul Bogdan Nica.

Pentru a decongestiona tensiunea din curtea spitalului în perioada în care sunt în vigoare restricţiile de acces în unitatea medicală, conducerea SJU Ploieşti a stabilit o procedură prin care aparţinătorii să fie informaţi. Directorul de îngrijiri medicale desemenează din fiecare secţie, la fiecare tură, câte o persoană cu pregătire medicală care să contacteze telefonic zilnic familia pacienţilor.

Comunicare deficitară la Primiri Urgenţe

„Comunicarea este mai deficitară la Unitatea de Primiri Urgenţe. Sunt cazuri în care este nevoie de investigaţii complexe, la care să participe specialişti din mai multe domenii. Până nu se pronunţă şi ultimul medic cu privire la starea de sănătate a pacientului, nu putem oferi informaţii rudelor. Poate omul are o afecţiune care necesită un computer tomograf, dar starea lui să fie una buna pe moment. Nu putem să anunţăm familia că pacientul este bine, dar să moară peste câteva ore”, a explicat Bogdan Nica.

În cazul pacienţilor care ajung la spital în stare de inconştenţă, fără documente de identitate, (victime ale unor accidente de exemplu) procedura este una clară, prevăzută de lege. Se apelează la ajutorul Poliţiei.

SJU Ploieşti a apelat o perioadă la voluntari care să ţină legătura cu aparţinătorii persoanelor internate. Experimentul nu a avut succes. Voluntarii nu aveau studii medicale, motiv pentru care nu puteau oferi informaţii concrete despre evoluţia bolii. Cel mult anunţau familia dacă pacientul a fost mutat dintr-o secţie într-alta, sau dacă starea de sănătate s-a ameliorat sau agravat, ceea ce nu satisfăcea în multe cazuri nevoile celor care aveau rude internate în spital.   

Mai există o situaţie de-a dreptul dramatică prin care au trecut mii de români şi fără o rezolvare până acum. Accesul aparţinătorilor în spitalele unde sunt trataţi bolnavii de COVID-19 este strict interzis. Oamenii nici măcar nu-şi pot vizita ruda bolnavă în ultimele minute de viaţă, deşi este dreptul lor stipulat în lege.

”Doar în spitalele din SUA şi Australia există un sistem prin care familia poate vedea pacientul în ultimele clipe de viaţă. Este un sistem video. Niciunde în lumea aceasta, nu se poate intra în spitalele care tratează bolnavii COVID-19”, a concluzionat managerul SJU Ploieşti.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Asistentă la spitalul din Slatina, revoltată de volumul uriaş de muncă: „Nu vreau să ajungem o a doua maternitate Giuleşti“

Fost şofer de tir, acum ambulanţier, singurul candidat pentru funcţia de manager al unui spital din România

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite