Se investeşte iar în Lunca Argeşului, parcul care a luat-o la vale după investiţii de peste 9 milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Parc Lunca Argeşului (la un an de la prima investiţie ce a însumat peste 9 milioane de euro) Sursa Facebook Răzvan Şerbănoiu
Parc Lunca Argeşului (la un an de la prima investiţie ce a însumat peste 9 milioane de euro) Sursa Facebook Răzvan Şerbănoiu

Primăria Piteşti a anunţat, săptămâna trecută, semnarea contractului de finanţare a realizării parcului Lunca Argeşului III (prin POR 2014-2020). Este vorba de o nouă investiţie într-o populară zonă de agrement din Piteşti, la care se tot lucrează de aproape un deceniu.

Municipiul Piteşti va primi alte 19.081.866,99 lei, prin Programul Operaţional Regional (POR) 2014-2020, derulat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA), pentru realizarea parcului Lunca Argeşului III. 

"Contractul de finanţare a fost semnat de către ministrul Cseke Attila, în cadrul programului destinat modernizării infrastructurii educaţionale, creşterii calităţii vieţii şi dezvoltării activităţii unor întreprinderi mici şi mijlocii", preciza, la începutul acestei luni, Primăria Piteşti. 

Proiectul îşi propune reconversia funcţională şi reutilizarea unei suprafeţe de aproximativ 22 ha de teren degradat, localizat în Lunca Argeşului.

Proiectul cuprinde realizare alei pietonale, piste pentru biciclişti, creare trotuare, amenajare de spaţii verzi (defrişarea vegetaţiei existente, modelarea terenului, plantarea cu plante perene /gazonarea suprafeţelor, inclusiv plantare arbori şi arbuşti, crearea de facilităţi pentru recreere pe terenurile amenajate (ex. zone speciale amenajate pentru sport, locuri de joacă pentru copii etc); achiziţionarea şi montarea elementelor constructive (foişoare, pergole, grilaje, grupuri sanitare, spaţii pentru întreţinere/vestiare, scene). 

Proiectul mai vizează "instalare Wi-Fi în parcul realizat; instalare sisteme de supraveghere video a spaţiilor amenajate prin proiect; dotare mobilier urban (bănci, coşuri de gunoi, toalete ecologice, suport parcare biciclete, împrejmuire etc)", dar presupune şi modernizarea străzilor urbane care conduc în mod direct la terenul supus intervenţiei, racordarea la utilităţi publice a terenului obiect al investiţiei (apă, electricitate, canalizare), realizare sistem de irigaţii şi sistem de iluminat pentru spaţiile amenajate prin proiect.

    

Parcul Lunca Argeşului, din zona Zăvoi , a fost inaugurat în 2013 de primarul de atunci al municipiului Piteşti, Tudor Pendiuc„ care l-a prezentat drept "cel mai mare parc din România". „Practic, înainte aici era o groapă de gunoi!”, spunea atunci Pendiuc.

Piste pentru biciclişti, fântâni arteziene, discotecă

În 2013 vorbeam de o investiţie de circa 9.367.000 de euro, realizată cu fonduri europene nerambursabile, la care s-au adăugat contribuţia Piteştiului şi cea a statului. Pe cele 24 de hectare amenajate la acea dată, parcul număra 7.000 de arbori şi arbuşti, două fântâni arteziene (cu jeturi de apă luminate multicolor noaptea), 4 km de piste pentru biciclete, alei de promenadă, discotecă şi spaţiu pentru concerte în aer liber, locuri de joacă, 360 de bănci şi pergole din lemn şi două terenuri pentru fotbal şi baschet şi alte două pentru tenis de câmp. 

„Le mulţumesc constructorilor, care s-au depăşit pe ei înşişi!”, mai spunea edilul la festivităţile de inaugurare, când anunţa şi că parcul va fi extins pe viitor, pe partea către Curtea de Argeş. 

Parcul a început să se surpe după inundaţiile din 2014

Investiţia de 9,3 milioane euro - bani europeni, - fost luată parţial de ape cu tot cu băncuţele, bordurile  şi copacii de pe malul râului Argeş după inundaţiile de acum mai bine de şase ani. Incidentul care a demonstrat că parcul a fost amenajat fără protecţie la inundaţii a fost subiect tabu în administraţia publică locală. 

Cornel Ionică, primarul care-i succedase, între timp, lui Tudor Pendiuc, s-a încăpăţânat să afirme, iniţial, că nu s-ar fi înregistrat pagube, în ciuda evidenţelor, pentru ca mai apoi săpromită refăcerea zonei limitrofe râului prin construirea unui dig. 

Au urmat intervenţii, iar alunecarea de teren pare, la prima vedere, oprită, iar noul proiect, a cărui finanţare abia fost semnată, sună la fel de promiţător ca cel dintâi înaintea înundaţiilor. 

Actualmente, piteştenii se bucură cum pot de oaza de linişte din Lunca Argeşului, unde cele mai apreciate sunt pistele de bicicletă pe care lumea s-a ghidat, adesea, şi după instinct.

Lunca Argeşului, parcul în care ce se clădeşte azi, mâine o ia la vale
Lunca Argeşului, parcul în care ce se clădeşte azi, mâine o ia la vale

Foto: Ionuţ Olariu - Parc Lunca Argeşului

"Puţin cam dezorientat...Pista pentru biciclete se termină în gardul unei Biserici... Oare autorităţile îi îndeamnă pe ciclişti la credinţă⁉️ ...Nu e rău, dar cred că un kil de vopsea neagră rezolvă mult mai simplu această <<eroare">>. P.S. am tot atras atenţia verbal...", scria pe pagina FB a parcului, în urma cu doi ani, un fost consilier local. 

Vă mai recomandăm şi:

Cazul bebeluşului mort după botez, în presa internaţională. BBC vorbeşte despre un posibil conflict în BOR

Prima voce din Biserica Ortodoxă Română care vorbeşte despre reforma botezului. IPS Calinic: „Se va analiza practica scufundării pruncilor”

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite