De ce e bine să cunoşti din timp profilul psihologic al copilului tău

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conoaşterea profilului psihologic al copilului (sau adolescentului) ne oferă ocazia să descoperim în detaliu preocupările şi dificultăţile care-l apasă şi ne ajută să avem faţă de el o atitudine corectă care să-l stimuleze pozitiv.

Obţinerea unui psihodiagnostic al copilului se face printr-o evaluare psihologică complexă de către un specialist cu experienţă în domeniu. 

Despre „modul de funcţionare” al copilului

Cu cât copilului este mai mic, cu atât evaluarea este mai dificilă şi necesita mai mult timp, dar permite mai devreme trasarea unor obiective terapeutice şi intervenţia de specialitate, acolo unde este cazul.

„Se urmăreşte în primul, rând să stabilească profilul psihologic al copillui plecând de la evaluarea următoarele dimensiuni: nivel cognitiv, semne şi simptome ale principalelor tulburări psihice (depresie, anxietate, deficit de atenţie/hiperactivitate, tendinţe obsesiv-compulsive, probleme de conduită, comportamente disruptive etc.), patternuri emergente de personalitate, competenţe sociale şi academice şi strategii de coping. Un alt obiectiv al evaluării este acela de furniza asistenţă de specialitate pentru a ȋnţelege cât mai bine modul de funcţionare a copilului/adolescentului ȋn plan psihologic şi comportamental”, explică, pentru Adevărul, psihologul Ionuţ Ghiugan.

Instrumente psihologice în România 

Concret, pentru stabilirea profilului psihologic al copilului, psihologul culege informaţiile necesare atât de la puşti, cât şi de la parinte, observând comportamentele şi atitudini, aplicând testele de evaluare, interpretâd rezultate.

„Se apelează la instrumente psihologice standardizate şi validate ştiinţific, adaptate cultural şi normate pe populaţia din România care oferă o cunoaştere validă a factorilor psihologici care contribuie la starea de sănătate mintală şi funcţionarea adaptativă” explică specialistul.

Psihologul formulează un psihodiagnostic, identifică ariile problematice, vulnerabilităţile şi factorii de risc, punând bazele pregătirii unor programe particularizate de intervenţie (psihoterapie).

Rezultatele se comunică părintelui sau tutorelui într-un raport psihologic numit Raport de evaluare clinică şi psihodiagnostic.

De obicei, în pachetul de evaluare clinică şi psihodiagnostic nu sunt incluse şi servicii de consiliere psihologică sau psihoterapie. Aceste servicii pot fi accesate separat, ulterior evaluării, plecând de la un plan de intervenţie particularizat.

Vă mai recomandăm şi:

Dovedit ştiinţific: Ce nu te omoară nu te face mai puternic, ci te distruge încet

Psiholog român, despre manipulare:„Este mult mai uşor să lăsăm pe altcineva să gândească şi să ia decizii pentru noi“

Piteşti



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite