Cum se manifestă autofobia, frica cruntă de-a fi singur. „Apare tot mai des între 20 şi 30 de ani, în majoritate la femei“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autofobia afectează la ora actuală sute de mii de oameni de pe tot globul şi reprezintă o teamă severă în legatură cu faptul de a fi părăsit sau a fi lăsat singur. Care sunt simptomele autofobiei şi cum se tratează aceasta, aflaţi din materialul următor.

Persoanele afectate de această autofobie devin brusc agitate atunci când nu sunt înconjurate de oameni, având chiar necesitatea de a împărţi aceeaşi cameră cu altcineva. Atunci cand se simt părăsite, date la o parte sau pur şi simplu singure, aceste persoane au atacuri de panică, stări depresive şi alte manifestări de ordin fizic şi psihic.

După cum precizează psihologul Bianca Achimescu, ”persoanele care suferă de autofobie sunt neliniştite dacă nu se afla în preajma altor oameni, pot avea nevoie să stea cu cineva chiar în aceeaşi cameră pentru toată viaţa, e drept, în cazuri mai rare. Frica de singurătate duce adesea la reacţii psihice foarte variate. Când sunt singure, aceste persoane suferă de anxietate extrema, atacuri, regurgitaţii şi alte reacţii emoţionale şi fizice.”

Autofobii au o teamă constantă de a nu fi iubiţi sau recunoscuţi

”Frica extremă de a fi singur face parte din categoria tulburărilor mentale şi implică o paletă variată de simptome fiziologice şi emoţionale. În ultima vreme am întâlnit din ce în ce mai multe persoane între 20 şi 30 de ani, în majoritate fete, care manifestă autofobie. Acestea au o frică constantă de a nu fi iubiţi sau recunoscuţi. Pot astfel rămâne în relaţii care să-i distrugă emoţional. Simptomele cuprind credinţa anormală că există o formă constantă de pericol dacă nu se află lângă un alt individ”, mai spune Bianca Achimescu.

Tratamentul recomandat în cazul pacienţilor ce se confruntă cu autofobia, este unul medicamentos în combinaţie cu şedinţe terapeutice.

”Ca şi medicamentaţie, persoanelor ce suferă de această teama li se recomandă administrarea de anxiolotice, cu rolul de a ţine în frâu aceasta senzaţie acaparantă de frică. În orice caz, aceste medicamente trebuie luate doar dacă medicul sau recomandă acest lucru”, spune psihologul Bianca Achimescu.

O soluţie pentru tratarea autofobiei este terapia congnitiv-comportamentală şi aceasta constă în încercarea de a schimba unele reacţii de comportament ale pacienţilor, în cazurile în care factorul declanşator al stării de disconfort şi a suferinţei există şi este cunoscut.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite