Clasamentul accidentelor grave din România, în 2020, în funcţie de mărcile de maşini implicate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Anul trecut au fost în România 6.273 accidente grave FOTO: ISU Argeş
Anul trecut au fost în România 6.273 accidente grave FOTO: ISU Argeş

România continuă să înregistreze cifre îngrijorătoare privind accidentele rutiere grave. Conform datelor furnizate de Poliţia Română, anul trecut, au fost 6.273 accidente grave soldate cu 1.646 decese. Peste 2.200 dintre acestea au fost produse de şoferi de Dacia, Ford, Mercedes şi BMW.

Chiar dacă numărul deceselor din 2020 este mare, acesta este cel mai scăzut din ultimii 20 de ani. În total, în ultimele două decenii, aproape 45.000 de români au murit în accidente rutiere grave.

În perioada 2019-2020, în ţara noastră s-au înregistrat aproape 15.000 de accidente grave: 8.642 în 2019 (soldate cu 1.864 decese) şi 6.273 anul trecut (1.646 decese). Din accidentele grave produse anul trecut, 722 au fost produse de şoferi de Dacia, 597- şoferi Ford, Mercedes-474 şi BMW – 430 accidente. Numeroase accidente au fost produse de şoferi de Dacii şi pentru că Dacia este cea mai vândută marcă din ţara noastră.

Dintre accidentele grave produse anul trecut, 214 au fost produse de şoferi aflaţi aflaţi sub influenţa băuturilor alcoolice. În anul 2019 au fost produse 287 de accidente grave de către şoferii băuţi.

Cele mai multe accidente provocate au avut drept cauză principală viteza neadaptată la condiţiile de drum, alte două cauze majore fiind neacordarea priorităţii pietonilor şi neacordarea priorităţii celorlalte vehicule participante la trafic.

Conform statisticilor din ultimii zece ani, peste o treime din accidentele grave au fost produse de şoferi până în 30 de ani.

Cel mai mare procent de accidente grave produse de tineri s-a înregistrat acum opt ani. În 2013, conform datelor Poliţiei Rutiere, nu mai puţin de 37,4% dintre accidentele rutiere grave au fost produse de şoferi sub 30 de ani.

În 2018, şoferii cu vârsta între 18 şi 25 de ani au provocat peste 1.200 de accidente rutiere grave. Acestea din urmă s-au soldat cu 329 de morţi şi 123 de răniţi grav, potrivit datelor publicate pe pagina de Facebook Info Trafic România.

„Nu poţi pune în mâna unui tânăr maşini ce prind 300 km/h”

Despre aceste statistici îngrijorătoare, „Adevărul” a stat de vorbă cu profesorul şi doctorul în sociologie Octavian Sachelarie. Referitor la faptul că multe dintre accidentele grave sunt produse de şoferi tineri, Octavian Sachelarie a spus că cei care au posibilităţi să intre în posesia unor maşini foarte puternice devin „nişte fiare pe şosea”. „Foarte mulţi oameni se transformă. Este senzaţia de adrenalină, de putere, de competiţie, însă nu una loială”, afirmă sociologul.

Sachelarie considere că producerea unor accidente rutiere grave de către şoferi tineri posesori ai unor maşini scumpe este şi o problemă de educaţie. „Pentru că, până la urmă, educaţia este cea care pune anumite bariere. Linia de demarcaţie între agresivitate şi violenţă este foarte subţire. Se trece foarte repede la violenţă în trafic. Pe partea cealaltă, din punct de vedere economic şi social, ar trebui să facem şi o analiză a drumurilor pe care le avem şi a unei educaţii rutiere”, spune sociologul.

Octavian Sachelarie a spus, referitor la folosirea maşinilor în mediul urban, că a cunoscut persoane care se duceau să îşi ia pâine cu maşina de la un magazin situat la câţiva zeci de metri de casa lor. „Este aberant din toate punctele de vedere. Consider că şi mersul cu maşina este o chestiune de educaţie. Iar în cazul celor care produc accidente din cauza vitezei excesive se poate vorbi şi de o lipsă de educaţie combinată cu teribilism. Este şi un snobism bazat pe necunoaştere şi incultură”, consideră sociologul.

În opinia sa, există un cumul de factori legat de numeroasele accidente rutiere grave care se produc constant în România şi având ca vinovaţi numeroşi şoferi tineri. „Nu poţi să pui în mâna unui tânăr maşini ce prind în 10 secunde 300 de kilometri de oră. Suntem într-o societate consumeristă, nu am depăşit faza asta. Sunt destui care au telefoane mobile scumpe şi îşi iau frecvent altele mai scumpe. Pentru ei, asta este o chestiune de statut social. Până la urmă, începem să ne jucăm de-a Dumnezeu”.

Vă recomandăm să mai citiţi: 

Patru maşini, una cu însemnele unei firme de pază, s-au lovit la intrare în Caracal. O persoană rănită, trafic blocat

Autoturism răsturnat într-o prăpastie, în Alba. Două persoane sunt încarcerate UPDATE 

Piteşti



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite