Când plătiţi medicamentele cumpărate în străinătate în baza unei reţete care acasă ar fi fost eliberată compensat sau gratuit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Când cumpăraţi în străinătate medicamente pentru care aveţi reţetă de la medicul dumneavostră din ţară s-ar putea să fie necesar să plătiţi pe loc suma integrală, chiar dacă în ţara de origine situaţia este diferită.

Există, desigur, situaţii în care puteţi obţine o decontare a acestor cheltuieli. În cazul în care aveţi dreptul la rambursarea costurilor, puteţi înainta o cerere casei dvs. de asigurări de sănătate, la întoarcerea în ţară. Acest lucru depinde însă de asigurarea dumneavoastră medicală şi de normele din ţara în care vă aflaţi în vizită.

Cum vă poate ajuta cardul european de asigurări sociale de sănătate

Trebuie să ştiţi că există un instrument care vă dă dreptul de a primi tratamentul necesar, beneficiind de aceleaşi drepturi la asistenţă medicală ca şi cetăţenii asiguraţi în ţara pe care o vizitaţi: cardul european de asigurări sociale de sănătate (CEASS)  

Astfel, dacă aveţi o reţetă eliberată de un medic din ţara în care vă aflaţi, trebuie să o prezentaţi la farmacie împreună cu CEASS.

Practic, veţi plăti aceeaşi sumă ca şi o persoană care este asigurată şi locuieşte în ţara respectivă. 

În unele ţări din UE este posibil să nu plătiţi nimic, în timp ce în altele va trebui să achitaţi o anumită parte din costul medicamentelor.

Ce se întâmplă dacă nu aveţi CEASS

Dacă nu dispuneţi de un ardul european de asigurări sociale de sănătate, sau  aţi uitat să îl luaţi cu dumneavoastră în străinătate, cel mai probabil, va trebui să achitaţi costul integral al medicamentelor eliberate pe bază de reţetă.

La fel şi dacă aveţi asigurare privată de călătorie şi aveţi o reţetă medicală din altă ţară a UE (prescripţie transfrontalieră).

„Asiguraţi-vă că primiţi factura de la farmacie. La întoarcerea în ţară, veţi putea să solicitaţi rambursarea costurilor de la casa de asigurări de sănătate", recomandă site-ul oficial al UE, europa.eu.

Exemplu real

Iată o situaţie concretă exemplificată  de UE, în care medicamentele eliberate pe bază de reţetă trebuie plătite.

Federica are o reţetă eliberată de medicul său din Italia pentru a-şi putea achiziţiona medicamentele antialergice de care este posibil să aibă nevoie în timpul vacanţei de vară pe care şi-o petrece în Franţa. În Italia, medicamentele respective se eliberează gratuit. Aflată în vacanţă, Federica merge la o farmacie franceză cu reţeta eliberată în Italia. Constată cu surprindere că farmacistul îi cere să plătească 25 de euro.

Dacă aveţi o reţetă eliberată de o ţară din UE, dar doriţi să achiziţionaţi medicamentele în străinătate, cel mai probabil, va trebui să achitaţi la farmacie costul integral al medicamentelor. Cu toate acestea, aţi putea avea dreptul la rambursare când vă întoarceţi acasă.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite