Bloc construit ilegal, în timp ce lucrările erau suspendate de judecători. Autorităţile au tolerat situaţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Blocul e gata şi locatarii tocmai s-au mutat în imobil, deşi lucrările sunt, teoretic, suspendate de doi ani.
Blocul e gata şi locatarii tocmai s-au mutat în imobil, deşi lucrările sunt, teoretic, suspendate de doi ani.

La doi ani de când Instituţia Prefectului Argeş a atacat în instanţă autorizaţia de construire a unui bloc din Piteşti, locatarii au început să se mute în imobil, deşi lucrarea trebuia suspendată de drept până la soluţionarea pe fond a dosarului aflat încă pe rolul Tribunalului Argeş.

Pe 24 septembrie a avut loc un nou termen în dosarul care are ca obiect anularea autorizaţiei de construire emisă de Primăria Piteşti pentru controversatul bloc din municipiu, dosar în care Instituţia Prefectului este reclamant, iar pârâţi sunt soţii Mariana Florescu Căunei şi Gheorghe Florescu Căunei, cei care realizează imobilul, Inspectoratul de Stat în Construcţii, primarul Piteştiului şi Primăria Piteşti. 

Instanţa a amânat cauza stabilind un nou termen, pe 29 octombrie. Cauza e, practic, nesoluţionată. 

Solicitarea de anularea actului în baza căruia a fost ridicat controversatul bloc a fost formulată în 2018.

Legislaţia în vigoare spune că un asemenea demers atrage suspendarea de drept a actului administrativ până la soluţionarea pe fond a dosarului şi, simultan, suspendarea lucrărilor până la o soluţie definitivă (prin care se va decide anularea autorizaţiei sau, din contră, respingerea acţiunii Prefecturii).

autorităţile locale din Pitesti s-au făcut că plouă şi au lăsat să continue o lucrare care trebuia suspendată de drept încă din 2018
autorităţile locale din Pitesti s-au făcut că plouă şi au lăsat să continue o lucrare care trebuia suspendată de drept încă din 2018

Lucrarea a mers însă nestingherită mai departe. Acum, o parte din locatari s-a mutat in imobil. Faptul că s-a ajuns în această etapă face ca probabilitatea unei eventuale decizii de anulare a autorizaţiei de construire să se reducă la zero (dispare obiectul cauzei).

"În toţi aceşti ani s-a lucrat continuu. Când instanţa a fost sesizată, blocul era în stadiul de şantier, acum e gata. Oamenii s-au mutat în clădire. Şi-au montat aparate de aer condiţionat, au rufele la uscat. Dacă, să spunem, instanţa va considera că autorizaţia de construire e ilegală şi trebuie anulată, cui i-ar mai folosi?! Noi am sesizat şi Primăria Piteşti, şi Poliţia Locală încă de când blocul era în faza de şantier, fiecare a spus că e de competenţa celeilalte instituţii. Ne-am adresat inclusiv Inspectoratului de Stat în Construcţii, dar lucrarea tot nu s-a oprit" , spune Carmen Stan, unul dintre vecinii viitoarei construcţii, intervenientă în dosar, de partea Instituţiei Prefectului.

 Primăria spune, într-adevăr, că nu e treaba ei să oprească lucrarea. la fel şi Poliţia Locală

Dezvoltatorii cer daune morale şi materiale de peste două milioane de lei: concret, Mariana Florescu Căunei şi Gheorghe Florescu Căunei, pârâţi în dosarul deschis de Instituţia Prefectului, se consideră prejudiciaţi de sesizarea instanţei, despre care consideră că i-a ţinut pe loc cu blocul.

Adrian Căunei (fiul celor doi şi unul dintre asociaţii societăţii comerciale care a intrat în proces, ca intervenientă, de partea pârâţilor) spune că de fapt blocul era deja e finalizat şi că nu s-ar fi lucrat la el în perioada suspendării.

Paguba la care se referă ar consta în  "lipsa de folosinţă a imobilului datorită promovării acţiunii de către Instituţia Prefectului, în temeiul procesului verbal de control întocmit de ISC Ploieşti”, sau altfel spus, imposibilitatea efectuării recepţiei.

Vecinii invocă lipsa unor avize

Obiecţiile vecinilor sunt legate de lipsa consultării publice cu privire la realizarea construcţiei, de legalitatea emiterii unor certificate şi avize emise de Primărie pentru acest bloc.

„Pârâţilor persoane fizice nu li s-a cerut să obţină avize şi acorduri privind utilităţile urbane şi infrastructura, deşi, în mod neîndoielnic, terenul pe care urma să se efectueze construcţia cu locuinţe colective se află într-o zonă centrală a oraşului Piteşti, între case de locuit. De altfel, aceste avize se obţin şi pentru raţiunile din art.5 al Legii 50/1991, deci inclusiv pentru asigurarea şi racordarea la infrastructura edilitară, racordare care se realizează în prezent, deşi, în condiţiile art.3 alin.3 din Legea 554/2004 efectele AC nr.657/2018, sunt suspendate”, se arată în cererea de intervenţie depusă de avocata vecinilor construcţiei.

Chiar Inspectoratul de Stat în Construcţii Sud Muntenia constatase anterior că „nu se menţionează date privind echiparea cu utilităţi existente în zonă şi nu se solicită avizele/acordurile necesare de la furnizorii/administratorii acestora (gaze, energie electrică, telecomunicaţii)”, după cum se arată într-un proces verbal din martie 2019.

Vă recomandăm  şi:

 Fraudă la vot, fals şi uz de fals şi o ştampilă dispărută, în Argeş. Patru dosare penale deschise în prima parte a zilei

VIDEO Bătaie într-un cabinet medical între primarul unei comune din Argeş şi contracandidatul său

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite