O fantomă nucleară bântuie judeţul Neamţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Edilii nemţeni spun că localităţile erau de mulţi ani vizate pentru o investiţie strategică, dar au dubii cu privire la punerea în practică a proiectului. Vezi aici care sunt amplasamentele propuse pentru o posibilă centrală atomoelectrică în Neamț.

Militanţii de la «Greenpeace» susţin că Ministerul Economiei a întocmit în secret un studiu pentru amplasarea unei noi centrale atomoelectrice, finalizat cu o listă pe care figurează 102 localităţi din ţară. În judeţul Neamţ, apar menţionate zece localităţi unde ar putea fi construită a doua centrală nucleară din România, după Cernavodă. Este vorba despre oraşele Piatra Neamţ, Roznov şi Bicaz şi comunele Alexandru cel Bun, Dochia, Dumbrava Roşie şi Zăneşti. „Am contactat primăriile şi am aflat că oamenii de acolo nu au fost informaţi despre această iniţiativă şi că nu doresc construirea unor reactoare nucleare în vecinătate“, spune Ionuţ Cepraga, coordonator în cadrul «Greenpeace» România, pe site-ul organizaţiei.

image

Propuneri comuniste


„Niciun avantaj nu cred că am avea dacă s-ar construi o astfel de centrală pe raza comunei noastre. Pentru producerea de energie, noi căutăm altă soluţie, prin construirea unei centrale pe biomasă“, spune Ion Rotaru, primarul comunei Alexandru cel Bun. Acesta a mai precizat că locurile au fost luate în discuţie cu mulţi ani în urmă, atunci când se căuta teren propice pentru ridicarea primei centrale nucleare din ţară. „Prin anii ’75-’77, Nicolae Ceauşescu a fost pe aici şi nu i-a plăcut locul pentru că este aproape de sursa de apă a oraşului Piatra Neamţ. O altă discuţie a fost pentru amplasarea centralei în satul Izvoare“, a mai spus Rotaru.

„Economic, ar fi un câştig“
Ioan Grădinaru, primarul comunei Dumbrava Roşie, confirmă varianta şi ştie şi cum a evoluat proiectul. „Comuniştii voiau să mai facă o centrală după cea de la Cernavodă şi se făcuseră studii de rezistenţă a solului pe platoul de la Izvoare. Fratele meu, care lucra la Hidrocentrale Bistriţa, chiar spunea că oamenii vor trebui strămutaţi, dar a venit explozia de la Cernobâl şi proiectul a fost abandonat, iar acum nu cred să mai fie de actualitate“, spune primarul. Nici edilul oraşului Roznov nu crede realizabilă o astfel de investiţie. „Economic ar fi un câştig pentru dezvoltarea zonei, dar impactul ar fi prea mare şi va trebui consultată şi populaţia“, spune Ionel Ciubotaru, primarul de Roznov.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite