Caz incredibil! Şpaga luată de un medic este scoasă la vânzare de judecători. Descoperiri la percheziţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sentinţa magistraţilor nu este definitivă FOTO Adevărul.ro
Sentinţa magistraţilor nu este definitivă FOTO Adevărul.ro

Judecătorii, la cererea procurorilor, au admis ca o parte din şpaga luată de un medic să fie vândută, la percheziţii fiind descoperite produse perisabile

Dosarul în care cinci medici de la Spitalul Judeţean Neamţ sunt judecaţi pentru acuzaţii de corupţie continuă să ofere „surprize“. În prima zi a acestei săptămâni, magistraţii de la  

Tribunal au decis, la solicitarea anchetatorilor, să scoată la

vânzare parte din produsele considerate mită şi primite doctorul Gheorghe Borş. Este vorba despre sute de pachete de cafea, ţigări şi sticle cu băuturi fine. 

„Dispune valorificarea bunurilor mobile ale inculpatului B.G., sechestrate (...), bunuri ridicate de la locuinţa inculpatului cu ocazia percheziţiei domiciliare (187 pachete de cafea, 130 pachete de ţigări, 129 sticle cu băuturi spirtoase - whisky, coniac, lichior, gin), depuse la Camera de corpuri delicte a I.P.J. Neamţ ...) şi care pot face obiectul confiscării speciale şi al confiscării extinse“, conform deciziei Tribunalului Neamţ din data de 11 octombrie 2021. 

Hotărîrea instanţei de fond nu este definitivă, ea putând fi contestată la Curtea de Apel Bacău în termenul stabilitde judecători, 10 zile de la comunicare. Procesul medicilor cu mita este pe rol din august 2019. La percheziţii, la medic au fost descoperite şi mari sume de bani. Este vorba despre 562.630 de lei, 8.606 dolari, 18.110 euro şi 2.430 lire sterline, iar pentru alţi bani aflaţi în conturi, 24.657 lei, 51.633 lei, 70.798 lei, 123.006 lei şi 65.158 lei, s-a dispus poprirea. 

Cazul este unul de amploare, fiind 23 de inculpaţi, cinci medici şi alte 18  persoane, foşti pacienţi sau rude ale acestora, acuzate că au oferit mită. După data inculpării, medicul Florică Guţu a decedat, acum fiind judecaţi ortopezii Constantin Nanu, Grigore Berea, Ghenadie Bucătaru şi Gheorghe Borş. Cei cinci medici ortopezi au fost protagoniştii celui mai mare scandal de corupţie care a zguduit sistemul sanitar din Neamţ. 

Descinderile au avut loc în martie 2019 

Pe 5 martie 2019, anchetatorii au descins la Secţia Ortopedie de la Spitalul Judeţean şi la cabinetul de specialitate din Policlinica Piatra Neamţ. Au fost efectuate şapte percheziţii, dintre care două la spital şi puse în executare cinci mandate de aducere faţă de tot atâtea persoane suspecte de săvârşirea unor fapte de corupţie în legătură cu îndeplinirea actului medical. 

La plecarea forţelor de ordine, Secţia Ortopedie rămânea doar cu doi din cei şapte medici, pentru că anchetatorii i-au reţinut pe restul. În dosar, doctorul Nanu e acuzat de 27 de acte materiale de luare de mită, doctorul Guţu de 20, doctorul Berea - 13 fapte, doctorul Bucătaru - şapte, iar Borş cinci. Medicii ar fi primit bani pentru diferite acte medicale - intervenţii chirurgicale, acordare sau prelungire concedii medicale, precum şi pentru anestezist. 

La acel moment, patru din cei cinci inculpaţi au fost arestaţi preventiv, iar Ghenadie Bucătaru a fost plasat în control judiciar şi lăsat să profeseze. În timp, toţi au scăpat de arestul preventiv. cătuşe şi au fost plasaţi în arest la domiciliu, acum fiind sub control judiciar, doi la dispoziţia procurorilor iar pentru alţi trei măsura preventivă a fost dispusă de instanţă. 

La un moment dat, medicii Nanu şi Berea au cerut să fie lăsaţi să  lase să profeseze şi li s-a permis acest lucru doar în clinici private, nu în spitale de stat, iar recent şi doctorul Florică Guţu a repurtat o victorie similară în instanţă. Acesta din urmă este singurul  care mai are la activ o condamnare pentru corupţie, iar la momentul la care a fost reţinut, pe 5 martie 2019, era încă în termenul de încercare. 

La percheziţiile de la locul de muncă, dar şi de la domiciliile medicilor au fost ridicate importante sume de bani. De la unul din ortopezi au fost indisponibilizaţi circa 60.000 de ei, iar acasă la altul peste 480.000 de lei, 18.000 de euro, dolari americani şi lire sterline.

Vă mai recomandăm să citiţi: 

Cum şi-a ratat cariera un comisar de la Rutieră, pentru un ceas. Era în cârdăşie cu un patron

Cum obţin „băieţii deştepţi“ subvenţii de sute de mii de euro. Arestări pentru angajări fictive

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite