Diamantele pământului, o mare captură datorată hazardului. Monumentala gafă a cărăuşului

0
0
Trufele au fost evaluate la peste 90.000 de lei. FOTO Poliţia Română
Trufele au fost evaluate la peste 90.000 de lei. FOTO Poliţia Română

Traficanţii de diamante ale pământului au primit o lovitură, hazadul facând ca poliţiştii să descopere un transport ilicit după ce cărăuşul a comis o mare gafă în trafic.

O banală contravenţie la regimul traficului rutier avea să ducă la o captură importantă de trufe, ciuperci nobile cărora li se mai spune şi „diamantele pământului“, datorită preţurilor exorbitante cu care se vând diverse preparate prin restaurantele de lux, mai ales din trăinătate, în România puţine fiind locurile unde poţi comanda aşa ceva. 

Descoperirea transportului ilegal din judeţul Neamţ, care nu este singular în acest an, s-a datorat hazardului. Cel ce

ducea marfa poate ar fi scăpat „neobservat“, dacă nu ar fi circulat cu aproape 100 km/h pe un sector de drum unde exista o limitare de viteză, la jumătate, cazul petrecându-se

pe 10 octombrie 2021. 

La data menţionată, poliţiştii de la Serviciul Rutier Neamţ au depistat pe DN 12 C, în comuna Taşca, un bărbat de 32 de ani, din Alba, care conducea un autoturism, cu 97 km/h,

pe un sectorcu limită de 50. În urma controlului efectuat, în maşină fiind descoperite 53,58 de kilograme de trufe negre, şoferul neputând prezenta documente legale de rovenienţă. 

„Trufele, în valoare de aproximativ 91.000 de lei, au fost ridicate de poliţişti şi predate Direcţiei Silvice Neamţ. În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracţiunii de furtul oricăror produse

specifice ale fondului forestier naţional, faptă prevăzută de Legea 46 din 2008“, se arată într-un comunicat al Poliţiei Neamţ. 

Într-o altfel de postură a fost prins şi un italian, de la care poliţiştii au confiscat 1.170 de kilograme de trufe negre. Se întâmpla pe 18 iulie 2021, ciupercile nobile fiind avaluate atunci la aproximativ 

600.000 de lei. Dacă cetăţeanul străin reuşea să tranzacţioneze trufele doar la „prima mână“, acestea i-ar fi adus un profit imens, unul care ar fi fost de cel puţin zece ori mai mare decât valoarea stabilităti. 

Trufele se formează pe rădăcina sau în apropiere rădăcinilor  unor arbori precum stejar, alun, pin sau fag, la o adâncime de circa 10-15 centimetri. Datorită acestui lucru, ciuperca se află in simbioză cu copacul, luând de la el gustul, mirosul şi culoarea specifică. În România sunt mai puţin consumate prin restaurante, doarece preparatele sunt foarte scumpe, exporându-se în stare brută în Italia, Franţa, Germania, Marea Britanie, Malta sau Statele Unite. 

Nicolae Racolţa, autorul cărţii „Ghidul culegătorului de trufe“, spune că preparatele din această ciupercă sunt nelipsite din meniurile celor mai luxoase restaurante ale lumii, dar preţurile taie răsuflarea. De exemplu, Pizzeria Margo (Malta) serveşte 100 de grame de trufe în foiţă de

aur la preţul de 2.400 de dolari, în timp Pizza lui Domenico Corolla (Italia), le prepară cu homar marinat în coniac, caviar înmuiat în şampanie, somon scoţian afumat, medalioane de vânat, prosciutto, trufe albe şi oţet balsamic învechit, pentru doar... 4.200 de dolari. 

Vă mai recomandăm să citiţi: 

Teroare şi şantaj, condamnări în cazul clanului interlop Capră. „Vă violez copiii, iar pe femei le scot la stradă“

Halucinant caz pentru pompieri. De la ce a luat foc în trafic o maşină a unei firme de coletărie

Piatra Neamţ


Ultimele știri
Cele mai citite