Cum se prelungeşte războiul pe hotarul dintre Harghita şi Neamţ. Marea miză: Cheile Bicazului

Cum se prelungeşte războiul pe hotarul dintre Harghita şi Neamţ. Marea miză: Cheile Bicazului

Cheile Bicazului

Litigiul care priveşte hotarul dintre judeţele Neamţ şi Harghita, în zona Cheilor Bicazului, intră în prelungiri, la o nouă instanţă.

Ştiri pe aceeaşi temă

Decizia Tribunalului Prahova din 12 iunie 2019, la finele unui litigiu de aproape 10 ani între două judeţe vecine a nemulţumit autorităţile din Neamţ. Patru instituţii din Neamţ (Oficiul Judeţean de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, Consiliul Judeţean Neamţ, Instituţia Prefectului Neamţ şi Primăria Bicaz-Chei) au făcut recurs, iar primul termen de judecată a fost fixat pe 11 octombrie 2019, la Curtea de Apel Ploieşti. 
 
Pe 12 iunie a.c., judecătorii de la Tribunalul Prahova au decis că linia de hotar dintre cele două judeţe este la 32 de kilometri de oraşul Gheorgheni, incluzând astfel Cheile Bicazului în Harghita. 
 
„Anulează procesul-verbal având ca obiect stabilirea traseului hotarului administrativ, emis în anul 1998. Stabileşte linia de hotar dintre teritoriul administrativ al oraşului Gheorgheni şi teritoriul administrativ al comunei Bicaz-Chei, astfel: DN 12 Gheorgheni (DN 1) - Lacul Roşu - limita Jud. Neamţ 0 + 000 32 +32,000 Km., conform Hotărârii nr. 540/2000 din 22/06/2000“, se arată în soluţia pe scurt a instanţei.
 
În motivarea hotărârii, se invoca drept „act relevant“ Hotărârea de Guvern  nr. 540/2000 (act ce stabileşte reţeaua de drumuri naţionale), şi nu legea 2 din anul 1968, cu traseele de hotar fixate cu ocazia delimitării teritoriului administrativ al României. 
 
„Este surprinzător, pentru că judecătorii s-au orientat după o hotărâre din 2000, nr. 540, privind <aprobarea încadrării în categorii funcţionale a drumurilor publice>. Nu printr-o astfel de hotărâre se reglementează un hotar administrativ şi nu are absolut nici o legătură cu hotarul care a fost aşa şi pe timpul regiunilor, când era hotar între fosta Regiune Mureş autonomă maghiară şi Regiunea Bacău. Şi înainte de legea din 1968, dar şi după, hotarul este pe pârâul Cupaş, deasupra Cheilor Bicazului. Cheile sunt în totalitate la Neamţ. Se cheamă Cheile Bicazului şi nu Cheile Gheorgheniului sau ale Harghitei. E clar, e evident, aşa a fost dintotdeauna şi sperăm aşa să fie şi la următoarea instanţă“, a declarat Simion Stâncel, şeful Oficiului de Cadastru Neamţ. 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: