Cum ar putea opri insulina răspândirea virusului West Nile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Insulina creşte capacitatea ţânţarilor de a suprima virusuri precum West Nile, Denque şi, în consecinţă, ar putea opri răspândirea infecţiilor la oameni. Cele două tipuri de virusuri pot duce la boli severe şi chiar la moarte, în timp ce Zika e asociat cu defecte de naştere atunci când femeile gravide sunt infectate.

Informaţia, publicată pe site-ul Sciencedaily.com, a fost făcută publică de echipa de cercetare de la Universitatea de Stat din Washington, cea care a realizat studiul.

Concret, cercetătorii au demonstrat că insulina de mamifere activează celulele sistemului imunitar al ţânţarilor, crescând capacitatea insectelor de a suprima virusul.

În condiţiile în care muşcăturile de ţânţar sunt cel mai frecvent mod de infectare a oamenilor cu flavivirusuri, o familie de virusuri care include West Nile, Dengue şi Zika, oprirea răspândirii virusului printre insecte poate proteja sănătatea umană.

“Este foarte important să fim protejaţi împotriva acestor boli, deoarece în prezent, nu avem tratamente. Dacă reuşim să oprim infecţia la nivelul ţânţarului, atunci oamenii nu ar mai contacta virusul“, a declarat Laura Ahlers, coordonatoarea echipei de cercetare, citată de scincedaily.com.

Testele au fost efectuate în prima etapă pe muştele de oţet, cu sistem imunitar similar cu al ţânţarilor iar Ahlers şi colegii ei au descoperit că, insulina activează receptorii şi inhibă replicarea virusului West Nile. Ulterior, testele au fost reluate şi la ţânţari, răspunsul fiind acelaşi. Mai mult, testele ulterioare au arătat că activarea acestui receptor a fost de asemenea eficientă în suprimarea virusurilor Denque şi Zika în celulele insectelor.

Deşi se ştia deja că insulina stimulează imunitatea la ţânţari, este pentru prima dată când a fost identificată conexiunea insulinei la o anumită cale de răspuns imunitar, numită JAK / STAT, cercetătorii intenţionând să reducă încărcarea virală la toată populaţia de ţânţari, ceea ce va duce la o reducere a răspândirii bolilor şi la oamenii, au mai arătat cercetătorii, citaţi de Sciencedaily.com.

Studiul este unul amplu, printre autorii lucrării numărându-se Clement Chow de la Universitatea din Utah, Shirley Luckhart şi Brandi Torrevillas de la Universitatea din Idaho, precum şi Chasity Trammell, Grace Carrell şi Sophie Mackinnon de la Universitatea de Stat din Washington, cercetarea fiind susţinută de Institutul Naţional de Sănătate SUA.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite