Cum arată cea mai modernă bază de tratament din România unde te vindeci inclusiv de migrene şi de stres

0
Publicat:
Ultima actualizare:
S-a inaugurat cel mai modern spital de recuperare medicală din ţară

Cel mai modern spital de recuperare din ţară, realizat din fonduri guvernamentale şi de stat, fost inaugurat în Băile Felix, judeţul Bihor, pacienţii având la dispoziţie şi proceduri decontate prin CAS, deocamdată însă doar în regim ambulatoriu

Noul spital, President Medcenter, este realizat din fonduri private şi fonduri guvernamentale, 50%, are o bază de tratament întinsă pe o suprafaţă de 4.000 metri pătraţi şi are o capacitate de 144 de pacienţi internaţi şi 10 paturi de însoţitor.

El are patru componente importante, de bază fiind cea de reabilitare neurologică, care are 72 de locuri, o componentă de recuperare cardiovasculară, un compartiment de recuperare post-traumatică şi un compartiment de recuperare a stărilor vegetative.

Tratament chiar şi pentru migrene

Baza de tratament a noului spital de recuperare se întinde pe două niveluri şi cuprinde bazine de hidrokinetoterapie cu apă termală, săli de kinetoterapie, terapie robotică, masaj terapeutic, aerosoloterapie, electroterapie, împachetări cu parafină şi nămol, duşuri subacvale şi băi galvanice, laseroterapie, laborator pentru stimulare transcraniană cu impulsuri electrice/electromagnetice repetitive, săli de terapie ocupaţională şi ergoterapie, cabinete de psihologie, psihoterapie, logopedie, stomatologie şi multe altele.

S-a inaugurat cel mai modern spital de recuperare medicală din ţară

Digital Wall, un sistem inovativ de ultimă generaţie format dintr-un ecran în care pacientul se priveşte şi care îi "desenează" scheletul, cu ajutorul căruia se pot realiza activităţi de evaluare, sportive, antrenament şi recuperare FOTO: President Medcenter

Spitalul are aparatură de diagnostic şi explorări funcţionale (CT, Rx, ecograf) dar şi de tratament medical de înaltă specialitate, cu componente unice sau foarte rare în România: sistem de evaluare a echilibrului static şi dinamic, aparate computerizate de izokinezie şi mobilizare a coloanei vertebrale, sistem de recuperare cu ajutorul realităţii virtuale VRRS, sistem robotizat de recuperare a mersului şi altele.

Un aparat special este cel de stimulare magnetică repetitivă transcraniană care stimulează aria cerebrală pentru o varietate de afecţiuni neurologice şi neuropsihiatrice. Terapia cu ajutorul acestuia e utilă şi eficientă într-o multitudine de afecţiuni ale creierului, începând de la accidentele vasculare, până la migrene! 

Realitatea virtuală

Sistemul VRRS de recuperare prin Realitate Virtuală îi reînvaţă pe pacienţi să facă lucruri simple, cu ajutorul tehnologiei. Folosind ochelari specifici şi joy-stick-uri, bolnavul este introdus într-un scenariu ce simulează lumea reală, menit să stimuleze şi să "antreneze" gândirea. 

Un alt aparat revoluţionar este Digital Wall, un sistem inovativ de ultimă generaţie format dintr-un "digital mirror", un ecran în care pacientul se priveşte şi care îi "desenează" scheletul, cu ajutorul căruia se pot realiza activităţi de evaluare, sportive, antrenament şi recuperare.

Cu ajutorul unei camere 3D şi a unei platforme de forţă, sistemul recunoaşte în timp real până la 16 articulaţii ale corpului şi fiecare mişcare efectuată în zona de operare. Folosind o oglindă digitală mare şi largă, fiecare activitate care se desfăşoară în faţa Digital Wall are un bio-feedback în timp real.

Practic, aparatul testează mobilitatea pe articulaţiile principale, în baza rezultatelor existând posibilitatea de a realiza programe kinetice pentru creşterea mobilităţii, rezolvând inclusiv problemele de coordonare, la pacienţii care au tulburări de mers.

O altă terapie, CareTherapy, ajută inclusiv la creşterea densităţii osoase şi reducerea semnificativă a durerilor osoase, fiind foarte eficient în tratamentul în cazul fracturilor. Andago, un sistem robotizat mobil inovator, ajută la recuperarea mersului, asigurând protecţie anti-căzături şi urmărind intuitiv pacientul.

Premieră naţională

Noul spital oferă, de asemenea, saloane speciale destinate persoanelor în stare vegetativă, serviciu unic în ţară. Aici, pacienţii care stau luni în şir în comă chiar au şanse bune să-şi revină, în vreme ce în multe alte locuri nu li se dau niciun fel de speranţe.

O altă „ţintă” a noului spital este eliminarea stresului, considerată „boala secolului”. Pe lângă proceduri specifice, care relaxează efectiv corpul, noua unitate pune la dispoziţie inclusiv servicii de psihoterapie.

S-a inaugurat cel mai modern spital de recuperare medicală din ţară

CareTherapy, ajută inclusiv la creşterea densităţii osoase şi reducerea semnificativă a durerilor osoase, fiind foarte eficient în tratamentul în cazul fracturilor FOTO: President Medcenter

Majoritatea terapiilor pot fi practicate atât în regim ambulator, cât şi în regim de spitalizare. De reţinut, însă, că acest din urmă serviciu nu este decontat deocamdată de Casa de Asigurări de Sănătate, ca urmare a unei Ordonanţe de Urgenţă controversate (OUG 54/2021) care plafonează numărul de paturi finanţabile în următorii 2 ani la cel din decembrie 2020, instituind practic o discriminare între spitalele private şi blocând accesul la decontări celor care nu existau la finele anului trecut.

Concret, un pacient internat va trebui să plătească 425 lei pe zi, care include cazare, 3 mese şi 7-8 proceduri de tratament în fiecare zi. 

Pentru tratamentele în ambulatoriu, CAS decontează o cură cu 4 proceduri, timp de 10 zile consecutive, astfel că pacienţii care se prezintă cu trimitere de la medicul de familie sau specialist şi cu cardul de sănătate nu plătesc.

Atât că în cazul unor proceduri, cum sunt terapiile robotice, acestea nu pot fi decontate nici măcar pentru cei care le solicită în ambulatoriu, fiind prea „avansate” pentru Casa de Sănătate din România. 

Vă recomandăm să mai citiţi: 

Judeţul care-şi face propria companie aeriană. Preşedinte CJ: Am decis că e oportun

Accident la o nuntă în Bihor. Aruncat în sus de prieteni, mirele a căzut şi şi-a fracturat coloana VIDEO

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite