Ţeapă de 300.000 de lei la case de schimb valutar, unde clienţii erau ameninţaţi de agenţii de pază

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nouă persoane sunt judecate la Oradea pentru că au înşelat peste 300 de oameni, prin intermediul unei reţele de case de schimb valutar. Gruparea era condusă, potrivit procurorilor, de Alexandru Podgoreanu (38 ani), care patrona firmele SC Saralex Grup SRL Bucureşti şi SC Grand Exchande House SRL.

Procesul care se judecă la Tribunalul Bihor progresează destul de greu din cauza numărului mare de păgubiţi implicaţi în dosar. Judecata a fost amânată din nou, ieri, din cauză că nu toţi cei înşelaţi de gruparea condusă de Alexandru Podgoreanu au fost citaţi în dosar. De la proces nu a lipsit de la niciun termen orădeanul Huve Kazmer. El are de recuperate peste 100.000 de euro de la acuzaţi. Bărbatul a povestit că a schimbat la o casă de schimb valutar din Oradea, patronată de Alexandru Podgoreanu, 20.000 de euro, în luna iunie 2008. „Înainte să schimb banii am fost pe la mai multe bănci din Oradea, să văd care este cursul valutar. Aveam de schimbat o sumă mare, nu o sută de euro şi orice leu conta", a povestit orădeanul. „Am ajuns la casa de schimb valutar şi avea afişat un curs de 3,7 lei pentru euro", a spus Huve Kazmer. Mulţumit de curs, orădeanul a decis să schimbe banii acolo. I-a dat angajatului suma de bani, în euro, după care a a primit un formular, la semnat. „Am crezut că e o vorba de o chitanţă, cum e cea pe care o primim atunci când schimbăm valuta la bănci", a mărturisit orădeanul. Abia când a primit banii şi-a dat seama că el a semnat, de fapt, că a acceptat să vândă euro la un curs mult mai mic faţă de cel afişat. „Mi s-a spus că de ce nu m-am uitat la ce am semnat şi că afară este afişat cursul de schimb valutar pentru cecurile de călătorie", a mărturisit Huve Kazmer. El a spus că în loc de 75.000 de lei, cât ar fi trebuit să primească, angajatul casei de schimb i-a dat doar 63.000 de lei. El cere acum şi penalităţi de 0,3% pe zi. „Şi eu dacă am de plătit impozite la stat şi nu le plătesc la timp trebuie să plătesc penalităţi. Mi se pare corect să cer şi eu", a declarat orădeanul înşelat.

Clienţi ameninţaţi de agenţi de pază

Cele două firme patronate de Alexandru Podgoreanu a avut şapte case de schimb valutar în Oradea, însă reţeaua a acţionat şi în alte oraşe, cum ar fi Cluj - Napoca, Satu - Mare, Râmnicu Vâlcea. Clienţii caselor de schimb au povestit că în momentul în care făceau reclamaţii la angajaţi erau bruscaţi şi ameninţaţi de aceştia. Aşa s-a întâmplat şi în plin centru Clujului. O tânără a povestit că a fost păcălită la casă de schimb valutar Saralex, din Piaţa Mihai Viteazu şi că  în loc de 360 lei a primit 310 lei. Când a încercat să își recupereze banii a fost ameninţată de agenții de pază.

Sesizări la Protecţia Consumatorilor

În urma numeroaselor sesizări depuse la Protecţia Consumatorilor şi la poliţie, procurorii au demarat o anchetă la firmele patronate de Alexandru Podgoreanu. El a fost arestat anul trecut, în luna mai. Alături de el au mai fost arestaţi Dragoş Cozmin (27 ani) din Ialomiţa, casierul şef al firmei şi directorul regional al caselor de schimb valutar, Daniel Fetoiu. Ei au fost eliberaţi între timp şi judecaţi în stare de libertate.

Rechizitoriul întocmit de procurori arată că, în perioada 2008 - 2009, Alexandru Podgoreanu şi Dragoş Cozmin au pus la cale un mod de lucru prin care să inducă în eroare clienţii. Aceştia au fost acuzaţi că după ce au deschis în Oradea şapte case de schimb valutar, au început să selecteze persoanele care urmau să fie angajate ca şi casier, fiind alese doar cele dispuse să lucreze după o metodă prestabilită. „Pentru inducerea în eroare a celor care apelau la serviciile caselor de schimb în cauză, aceştia foloseau diferite panouri înşelătoare de afişare a ofertei de preţuri, amplasate într-un loc vizibil la intrarea în casele de schimb. Ca urmare a acestui mod de afişaj, clienţii au fost induşi în eroare, observând cu prioritate, atunci când vindeau valută, cursul pentru cumpărarea cecurilor de călătorie sau pentru bancnotele uzate, care era mult mai mare decât cursul practicat la alte case schimb valutar, fără a observa menţiunea din partea de jos a panoului, referitoare la cursul efectiv de schimb al valutelor", a spus inspector principal Alina Dinu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Județean de Poliție Bihor.

Metoda folosită

Potrivit anchetatorilor, panourile cu oferte de schimb valutar erau concepute astfel încât să pară identice cu a altor case de schimb care îşi desfăşurau activitatea legal. Astfel, clienţii erau uşor induşi în eroare. Mai mult, clientului i se dădea să semneze un formular de acceptare a schimbului valutar, dar în aşa fel încât să nu aibă posibilitatea să-l citească, deoarece casierul îi întindea hârtia prin sertarul de la ghişeu, astfel încât să se vadă doar un colţ, pentru semnătură, restul formularului fiind acoperit de palma casierului. „Abia după efectuarea schimbului, clienţii observau că au fost înşelaţi de către casier, iar în momentul în care solicitau anularea tranzacţiei şi restituirea banilor, erau refuzaţi, cu motivaţia că semnaseră acel accept de schimb valutar. Majoritatea persoanelor astfel înşelate au declarat că au fost bruscate de angajaţii caselor de schimb şi scoase afară din incintă de către personalul de pază, dacă continuau să îşi susţină punctul de vedere", a mai spus reprezentantul poliţiei.

 Prejudiciu de aproape 300.000 de lei

Anchetatorii au stabilit că doar în judeţul Bihor au fost induse în eroare peste 230 de persoane, înşelate în acest mod cu sume cuprinse între 100 şi 12.000 lei. Prejudiciul se ridică la peste 260.000 lei. Alexandru Podgoreanu a fost arestat abia anul trecut, deşi pe numele lui existau dosare penale de şape ani. Afacerea pe care o conducea din 2003, i-a adus acestuia un profit de 3 milioane lei. Cei acuzaţi susţin că sunt nevinovaţi. „Nu sunt vinovat, am acționat conform legilor în vigoare", a declarat Pogdoreanu în fața instanței. „Am lucrat ca și casier la o firmă și atât", a declarat şi Cozmin Dragoș. Deniel Fetoiu îşi susţine şi el nevinovăţia prin intermediul avocatului Marius Ioan Floare.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite