Societatea civilă îngenunchează în premieră Primăria Iaşi. Proiectul parcării subterane în locul parcului din centrul oraşului a fost abandonat oficial

Societatea civilă îngenunchează în premieră Primăria Iaşi. Proiectul parcării subterane în locul parcului din centrul oraşului a fost abandonat oficial

Parcul din centrul oraşului ar urma să fie "remodelat" FOTO Adevărul

După contestaţii vehemente ale societăţii civile din Iaşi, şeful administraţiei locale din Iaşi, Gheorghe Nichita, a anunţat astăzi, 6 februarie, că renunţă la proiectul parcării subterane din centrul oraşului, care ar fi presupus sacrificarea singurului parc rămas în picioare.

Ştiri pe aceeaşi temă

Oficialul PSD-ist de la Primăria Iaşi a anunţat că renunţă la proiectul amenajării unei parcări subterane în centrul oraşului, dar a vorbit despre schimbarea de plan în termenii unui "sacrificiu necesar".

Anunţul abandonării proiectului a fost făcut în cadrul unei conferinţe în contextul anunţării unei noi strategii, teoretic mai active şi mai eficiente, pentru promovarea oraşului Iaşi pentru obţinerea titulaturii de Capitală Culturală Europeană 2021.

Pe de altă parte, primarul Nichita n-a renunţat la proiectul "remodelării" parcului.

"Am luat o decizie ca parcul să fie modernizat fără parcarea subterană. Sunt trei considerente. În primul rând, faptul că putem identifica finanţare pentru parc, dar la altă dimensiune, bineînţeles. În al doilea rând, trebuie să asigurăm funcţionalitatea în această perioadă a instituţiilor de cultură din zona centrală, respectiv Teatrul, Filarmonică, Opera şi chiar Mitropolia. Nu în ultimul rând, nu cred că e normal în această perioadă să scindăm opinia publică în pro şi contra vizavi de un proiect. Cred că e un sarcrificiu care merită făcut. Nu are rost să fim încăpăţânaţi şi nici eu nu vreau să fiu încăpăţânat în ceea ce înseamnă interesul major al Iaşului. Am dispus la departamentul din primărie să se reanalizeze proiectul de remodelare a parcului. Cei din domeniul peisagismului vor face un proiect. Cred că proiectul de finanţare pentru parc va fi depus în 2016, deci este timp şi de idei, şi de dezbatere publică", a declarat Gheorghe Nichita, primarul de Iaşi.

Proiectul parcării subterane datează din 2013, când primăria locală a anunţat că urmează să sacrifice singurul parc din centrul oraşului, cu peste 300 de arbori şi arbuşti, printre care şi 15 platani monumentali, pentru a construi o parcare subterană cu 230 de locuri. Oficialii Primăriei au prezentat şi un plan de refacere a vegetaţiei, mai bogată după cum au susţinut, dar proiectul a stârnit revolta societăţii civile, scandalizată de episodul tăierii a peste 70 de tei sănătoşi de pe bulevardul adiacent parcului, în ianuarie 2013.

Nu a existat consultare publică, iar societatea civilă din Iaşi s-a coagulat din acel moment în jurul unui proiect prin care se solicită replantarea teilor. Municipalitatea a refuzat dialogul, ba chiar i-a catalogat pe protestatari drept „cretini şi isterici“. Tăierea ilegală a făcut obiectul unei amenzi de 60.000 de lei din partea Agenţiei de Mediu şi a unui dosar penal de cercetare deschis de Poliţia Iaşi.

Demn de menţionat este că Primăria Iaşi a cedat gratuit pe 30 noiembrie Mitropoliei Moldovei un teren de 2.260 de metri pătraţi situat la câteva sute de metri de parcul pregătit pentru sacrificare, teren care s-ar fi pliat la o parcare supra- şi subterană.

Pe aceeaşi temă:

Masacrul verde din Iaşi, comentat sarcastic de locuitori: „Cum de nu s-a gândit vreun primar, în 100 de ani, să «înfrumuseţeze» Central Park?“

FOTO Parcare subterană în faţa Teatrului Naţional din Iaşi. 70% dintre copaci vor fi înlocuiţi cu arbori-pitic. Arhitecţii au schiţat noua faţă a centrului oraşului

Parcul din faţa Teatrului Naţional din Iaşi, distrus pentru o parcare subterană FOTOGALERIE

Deşert cu premeditare în Iaşi. După tăierea teilor din faţa Mitropoliei, alte sute de arbori din zonă vor fi sacrificaţi pentru o parcare subterană

Planul diabolic de la Primăria Iaşi, după masacrul teilor. Singurul parc din centrul oraşului, ras pentru o parcare subteranăDacă v-a plăcut acest articol, alăturaţi-vă, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: