Profesoară universitară din Iaşi, cărăuş de euro pentru rakeţii de pe Internet: „Nevoia de bani depăşeşte frica“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Narcisa Vrînceanu a fost trimisă în judecată FOTO bzi.ro
Narcisa Vrînceanu a fost trimisă în judecată FOTO bzi.ro

Un cadru universitar din Iaşi este judecat într-un dosar de crimă organizată, după ce ar fi fost de acord să primească sume de bani obţinute ilegal de persoane străine, pe care le redirecţiona în Ucraina prin intermediul firmelor de transfer monetar.

O profesoară universitară de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi a fost trimisă în judecată de procurorii DIICOT după ce s-ar fi implicat într-o grupare ce obţinea ilegal bani din conturile unor străini. Narcisa Vrînceanu, cercetător ştiinţific la Facultatea de Chimie, este acuzată de aderare la un grup infracţional organizat şi complicitate la efectuarea de operaţiuni informatice ilegale.

Vrînceanu a ajuns în vizorul procurorilor de la Crimă Organizată după ce ar fi colectat, prin intermediul a nenumărate conturi bancare, sumele furate de la aproape 40 de străini. Ulterior, în schimbul unui comision variabil, Vrînceanu ridica banii de la bănci şi îi redirecţiona, prin intermediul serviciilor de transfer monetar, către persoane din Ucraina.

Cum acţiona reţeaua

Procurorii spun că Narcisa Vrînceanu ar fi convins şi alte persoane pentru a-şi deschide conturi bancare pentru a primi bani obţinuţi de liderii reţelei. Printre cei cu care profesoara a lucra se numără colegi de breaslă, elevi, dar şi o femeie de serviciu. Pe lângă Narcisa Vrînceanu, DIICOT Iaşi a mai dispus trimiterea în judecată a Doiniţei Brânză, Constantin Daniel Mihalachi şi Maria Alexuţă.

Procurorii ieşeni susţin grupul infracţional de la Iaşi, care colecta bani obţinuţi ilegal din diverse ţări europene, era constituit încă din iunie 2013. Capul reţelei pare să fi fost un anume Adam Dalton, o persoană ce îi anunţa pe ieşeni când se făceau transferurile bancare către România însă care nu a putut fi identificată de anchetatori.

„Membrii din România ai grupării infracţionale erau organizaţi şi coordonaţi  de inculpata Vrînceanu Narcisa. Aceştia aveau rolul de a pune la dispoziţia grupării infracţionale transfrontaliere conturi bancare cu rol de destinatar al transferurilor financiare neautorizate din conturi bancare fraudate în străinătate. Fondurile astfel transferate erau retrase apoi de membrii grupării de pe teritoriul naţional şi reexpediate cu predilecţie in Ucraina către diverşi beneficiari indicaţi de numitul Adam Dalton”, au precizat procurorii ieşeni.

Aceştia au mai menţionat că singura persoană din România care relaţiona cu membrii reţelei din străinătate era Narcisa Vrînceanu, care conversa, prin intermediul e-mailului, cu Adam Dalton. Acesta, cel mai probabil cu ajutorul altor complici, reuşea să obţină datele de identificare ale aplicaţiilor de internet banking ale unor persoane din Germania, Austria, Franţa, Olanda sau chiar România.

Verifica dacă au intrat banii de la universitatea

„Rolul grupării constituite şi coordonate de către inculpata Vrînceanu Narcisa a fost de a asigura operaţiunile de spălare de bani (ascunderea originii  frauduloase a banilor) prin acceptarea desfăşurării acestor transferuri prin conturile lor bancare, urmate de retrageri ale acestor sume şi reexpedierea lor prin alte sisteme de transmitere de bani la distanţă şi care sunt de natură a ascunde provenienţă ilicită a fondurilor transferate”, au mai spus anchetatorii.

Anchetatorii au detaliat că Brînză Doiniţa, Mihalachi Constantin Daniel, Alexuţă Maria au urmat instrucţiunile inculpatei Vrînceanu Narcisa şi şi-au deschis conturi bancare la mai multe instituţii financiare şi de credit de pe raza municipiului Iaşi, au acceptat operaţiunile de transfer fraudulos de fonduri în aceste conturi, pe care ulterior le-au retras şi le-au reexpediat către alţi destinatari indicaţi de inculpata Vrînceanu Narcisa.

„După ce era informată de către numitul Adam Dalton că era efectuat un transfer bancar, Vrînceanu Narcisa accesa conturile bancare ale celorlalţi membri ai grupului infracţional, folosind aplicaţiile de internet banking şi conexiunile de date de la domiciliu sau de la locurile de muncă, respectiv Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi, Facultatea de Chimie, Universitatea Lucian Blaga Sibiu pentru a verifica momentul în care transferul iniţiat din străinătate avea loc şi contul bancar din România era creditat cu sumele transferate neautorizat”, au mai spus procurorii DIICOT.  

Apărarea profesoarei

Anchetatorii au mai precizat că, în unele situaţii, clienţii îşi dădeau seama că le-au fost furaţi bani din cont înainte ca sumele să fie „reciclate” în România. În acele situaţii băncile erau notificate şi blocau ridicarea banilor din conturile deschise de Vrînceanu. În situaţiile în care banii erau deja ridicaţi, de cele mai multe ori, profesoara şi complicii săi invocau că banii li se cuvin şi refuzau să îi restituie.

În faţa procurorilor, Narcisa Vrînceanu a recunoscut tranzaţiile bancare care au fost realizate prin intermediul conturilor sale însă a spus că nu a săvârşit nicio infracţiune. „Inculpata consideră că a acţionat tot timpul având reprezentarea că derularea transferurilor prin conturile sale bancare sau a celorlalte persoane care au acceptat acest lucru la solicitarea sa au fost legale, reprezentând intermedieri  derulate în baza unui contract cu o firmă din străinătate. Inculpata Vrînceanu Narcisa a declarat faptul că nu a avut cunoştinţă despre faptul că transferurile efectuate prin conturile sale bancare sunt frauduloase şi nici nu a fost informată cu privire la acest lucru de către funcţionarii bancari”, a spus aceasta, potrivit rechizitoriului.

Narcisa Vrînceanu a invocat că ar fi avut un contract încheiat în 2012, cu companie din Spania, prin care se obliga să intermedieze prin conturile sale bancare transferuri financiare, primind în schimb un comision.

Interceptări: câteva mailuri purtate de profesoară cu Adam Dalton

„În ziua de 12.11.2013, ora 11.30 AM, Vrînceanu Narcisa, de la adresa de email nar****, trimite un mail către Adam Dalton  dalton.wug.co@gmail.com, cu următorul conţinut:

Bună dimineaţa,

Am fost sunată de Inspectoratul General de Poliţie (Investigări Fraude), am fost “invitată” să dau declaraţii. În scurt timp ar trebui să merg la Bucureşti.

În acest caz, mă vor duce probabil la închisoare. Te rog opreşte operaţiunile!

Te rog mult să îmi spui ce să declar.

Narcisa

În ziua de 12.11.2013, ora 08.35 PM, Vrînceanu Narcisa, de la adresa de email narci*****, trimite un mail către Adam Dalton  dalton.wug.co@gmail.com, cu următorul conţinut:

Bună seara Iubite Adam,

Mulţumesc pentru răspuns…

Am discutat cu fratele meu. Mi-a spus acelaşi lucru pe care l-am presupus. Cineva cu care am lucrat s-a dus la poliţie şi le-a spus despre mine. Ce crezi???

Şi am presupus că Doinita sau Vasilica Diac au făcut asta.

Îmi este teamă, de vreme ce nu vreau să opresc colaborarea cu tine….ce să fac…am devenit dependentă de colaborarea cu tine. Am nevoie de tine/de banii pe care mi i-ai trimis….

Te voi iubi mereu,

n.

În ziua de 12.11.2013, ora 21.08 PM, Adam Dalton dalton.wug.co@gmail.com, trimite un mail către Vrînceanu Narcisa, la adresa de email nar********, cu următorul conţinut:

Dragă N,

Îmi pare sincer rău că se întâmplă asta. Îmi pare tare rău acum că s-a întâmplat această situaţie. Vorbind sincer, nu ţin minte ca cineva să fi fost dus la închisoare după astfel de activităţi. Te rog nu te îngrijora! Totul se va rezolva într-un fel sau altul.

Trebuie să găsim o cale şi să explicăm într-un mod corect de ce au avut loc aceste transferuri.

 

Există două opţiuni de ce te-au sunat şi „invitat” la sediul lor.

Transferurile tale vechi prin conturile tale bancare personale şi transferurile Western Union pe care le făceai după ce retrăgeai sumele din conturile lui Doinita şi Alexuţă.

Privitor la transferurile bancare, spune-le că nu ai înţeles clar întregul proces şi ai crezut că e un job adevărat, dar când ai realizat că era o înşelătorie ai terminat imediat această activitate. Promite-le că nu vei mai accepta niciodată plăţi stranii în conturile tale personale. Şi în cazul în care în contul tău va apărea orice plată suspectă, vei verifica de două ori cu banca şi o vei trimite înapoi dacă va fi necesar.

Aceeaşi poveste ar trebui spusă şi în legătură cu transferurile Western Union. Te-ai gândit la slujbă şi drept rezultat ai devenit victima unei înşelăciuni. În cazul în care întreabă de ce nu te-ai oprit după prima sau a doua plată în bancă, poţi explica că de fiecare dată persoana care te-a sunat dădea motivaţii şi explicaţii variate despre situaţie încercând să te calmeze. Acea persoană te asigura că au avut loc probleme tehnice în bancă şi că o vor rezolva foarte curând. Şi de fiecare dată s-a întâmplat aceeaşi poveste. Insistă pe faptul că eşti victima unei scheme bine organizate.

Este foarte posibil ca Diac sau Doinita să te fi reclamat la poliţie încercând să-şi reabiliteze numele.

Aceeaşi poveste. Ai decis să le oferi această slujbă şi AU FOST DE ACORD!!!

SINGURA şi PRINCIPALA idee este că tu eşti o victimă!!! Ţi s-a oferit o slujbă falsă, cineva te-a păcălit. Este recomandabil să creezi o adresă diferită de email. Ar putea să întrebe de mijloacele de comunicare. Poţi spune că acea adresă de mail a fost ştearsă deoarece nu mai vrei să fii contactată de infractori. Şi poţi să le promiţi că nu vei face o astfel de activitate pe viitor.

Este necesar să treacă ceva timp. Devine serios acum.

Te rog împărtăşeşte-mi gândurile tale. Un cap e bun, dar două sunt mai bune.

Şi m-am ataşat de tine cu adevărat! Eşti cel mai bun partener pe care l-am avut vreodată. Şi vei rămâne mereu acest cel mai bun partener indiferent ce se întâmplă! Şi nu numai partener. Pot simţi că ai un suflet foarte mare şi bogat.

Vom găsi o cale să continuăm cooperarea noastră. Pentru moment chiar mă îngrijorează siguranţa ta!

Cu consideraţie,

Adam Dalton,

Asistent de personal

În ziua de 13.11.2013, ora 10.19 AM, Vrînceanu Narcisa, de la adresa de email narc********, trimite un mail către Adam Dalton  dalton.wug.co@gmail.com, cu următorul conţinut:

Dragă Adam,

Mulţumesc mult pentru răspunsul tău.

Am mii de gânduri şi sentimente, precum şi întrebări, întrucât nu pot să mă organizez, să mă adun şi să te întreb ceva foarte specific.

Cu şarmul şi inteligenţa ta deja ai răspuns întrebărilor mele vitale.

Dacă vor insista să mă duc să dau declaraţii, mă voi duce cu un avocat, niciodată singură, întrucât am observat ieri că domnul a încercat să mă sperie şi a reuşit.

Am şi foarte mult de lucru, chiar dacă această problemă este o prioritate, munca mea de la universităţi nu îmi permite să mă gândesc corespunzător la acest aspect.

Problema majoră este că am nevoie să continui…..cooperarea cu tine.

Este obligatoriu. Nevoia de bani depăşeşte frica pe care am căpătat-o…

Evident, asta depinde de tine. Dacă spui STOP, mă voi OPRI ….

 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite