Ministerul Sănătăţii propune închiderea a opt spitale din Moldova. Numărul de paturi disponibil în regiune ar urma să fie redus drastic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Adevărul
FOTO Adevărul

O strategie pe termen lung gândită de oficialii Ministerul Sănătăţii pentru regiunea de nord-est a ţării vizează reducerea drastică a numărului de paturi din unităţile medicale în perspectiva nesigură a inaugurării unui spital regional.

Un document pus pe agenda publică de Ministerul Sănătăţii stârneşte revoltă în rândul personalului medical angajat în spitalele din regiunea Moldovei. Este vorba despre „Masterplanul regional de servicii de sănătate pentru perioada 2014-2020“, potrivit căruia 8 spitale dintre cele 44 funcţionale în partea de Nord-Est a României ar urma să fie desfiinţate în următorul an.

Judeţele afectate de proiect

Proiectul vizează ca „serviciile de spitalizare să abordeze în mod eficient cazurile complexe şi acute şi să transfere celelalte cazuri la asistenţă primară, ambulatorie şi recuperare“. În acest context, multe spitale din Moldova ar urma să dispară în forma actuală şi să se transforme din punct de vedere structural. Spre exemplu, Maternitatea „Elena Doamna“ din Iaşi ar urma să devină un centru de îngrijire paliativă sau un centru pentru femei şi copii abuzaţi. Spitalul Clinic de Urgenţă „Sfântul Spiridon“ din Iaşi, cel mai mare spital de urgenţă din regiune, ar urma să fie transformat într-o unitate socială, iar Spitalul de Boli Cronice „Sfântul Ioan“  Târgu Frumos în centru ambulatoriu independent.

În judeţul Bacău, ar urma să apară două modificări majore: Spitalul Municipal Comăneşti ar urma să devină o unitate medicală de recuperare sau una socială, iar Spitalul Municipal Orăşenesc Buhuşi să fie transformat în ambulatoriu independent. În judeţul Neamţ ar urma să dispară Spitalul Bicaz, care ar putea să devină tot centru social sau ambulatoriu independent. În Suceava, Spitalul de Psihiatrie din Câmpulung Moldovenesc ar urma să ofere servicii comunitare sau ambulatorii, iar Spitalul de Boli Cronice din Siret să se transforme în centru medical sau social, precum şi într-un centru ambulatoriu independent.

În judeţele Botoşani şi Vaslui nu va fi închisă nicio unitate medicală, dar în toate va fi redus considerabil numărul de paturi. O reducere a paturilor se va aplica în cazul tuturor spitalelor Moldova, conform masterplanului.

Fantoma spitalului regional

Potrivit logicii Ministerului Sănătăţii, numărul de paturi ar urma să fie suficient odată cu inaugurarea Spitalului Regional de Urgenţe (SRU) din Iaşi. Cu toate acestea, SRU este abia în faza de proiect, documentaţia pentru finanţare urmând a fi depusă la Banca Modială până la sfârşitul lunii aprilie, conform Sorinei Pintea, ministrul Sănătăţii. În cel mai bun caz, spitalul ar putea fi inaugurat în 2027, pe când planul de „închideri“ ar trebui finalizat în 2020.  

Planul închiderii spitalelor a fost discutat săptămâna trecută la Prefectura Iaşi, în cadrul unei întâlniri la care au participat reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii şi manageri ai unităţilor medicale vizate. Printre spitalele serios afectate de schimbare se află Maternitatea „Elena Doamna“ din Iaşi, cea mai mare unitate de profil din Moldova. Ar urma să-şi transforme în totalitate specificul, devenind o unitate sanitare de îngrijiri paliative sau centru pentru victime ale abuzurilor.

Reprezentanţii spitalului se arată convinşi că unitatea nu se va închide şi spun că au o propunere de schimbare a masterplanului. „Propunerea mea pentru acest mod de reorganizare a fost înfiinţarea unui centru regional de fertilizare în vitro, deoarece în acest moment nu există niciun centru unde putem trata infertilitatea. Masterplanul nu a fost neapărat o surpriză neplăcută, ci a venit să fundamenteze ceea ce ne doream mai de mult“, a declarat Gabriel Martinescu, managerul Maternităţii „Elena Doamna“.

Numărul de paturi, redus drastic

O schimbare radicală ar urma să fie aplicată şi Spitalului „Sfântul Spiridon“ din Iaşi, care ar trebui să cedeze îngrijirea pacienţilor acuţi către proiectatul spital regional, rămânând să trateze doar cazurile cronice. Reprezentanţii spitalului nu se arată însă îngrijoraţi faţă de situaţie. Aceştia susţin că informaţiile din masterplan nu coincid cu situaţia actuală şi spun că vor veni cu propuneri către Ministerul Sănătăţii.

În cazul Spitalului „Clinic Dr. C. I. Parhon“ din Iaşi, s-a pus în discuţie transformarea unităţii într-un centru de nefrologie şi dializă, astfel că nu va mai putea fi rezolvată patologia urologică, o secţie importantă în acest moment. La Spitalul de Copii „Sfânta Maria“ din Iaşi numărul de paturi ar urma să fie redus cu 55, lucru despre care se vorbeşte şi în cazul Spitalului de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva“ din Iaşi.

„Nu este fezabil“

Reprezentanţii Spitalului de Boli Infecţioase spun că, având în vedere că se ocupă de cazurile de gripă, rujeolă şi meningită, precum şi de 1.500 de pacienţi cu HIV/SIDA, „nu îşi permit o scădere a numărului de paturi destinate internărilor continue“, cu atât mai mult cu cât viitorul spital regional nu este destinat urgenţelor infecţioase. De asemenea, Spitalul Clinic de Recuperare ar urma să de dedice doar recuperării şi fizioterapiei, iar Spitalul de Neurochirurgie să devină un institut de îngrijire terţiară şi să-şi reducă numărul de paturi.

Conducătorii spitalelor, dar şi reprezentanţii Sanitas spun că cea mai mare problemă a masterplanului pentru regiunea de NE rămâne, în cazul în care va fi adoptat curând, că pe lângă transformările considerabile pe care le propune, „nu este fezabil în contextul în care spitalele ar trebui să cedeze zeci de paturi, până anul viitor, unui spital proiectat să fie deschis abia în 2027“.

Citiţi şi:

Mesajul de adio al unei studente care s-a legat la ochi şi a sărit de la etajul III. „Să mă plângă şi alţii cât am plâns eu”

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite