FOTO „Până hăt de carte“, proiectul de revitalizare a culturii la sat care umple bibliotecile cu zeci de mii de volume

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cărţi donate în cadrul proiectului „Până hăt de carte”. FOTO Facebook „Până hăt de carte!”
Cărţi donate în cadrul proiectului „Până hăt de carte”. FOTO Facebook „Până hăt de carte!”

Rafturile goale din bibliotecile judeţului Iaşi sunt umplute cu volume donate de comunitatea ieşeană. Până în prezent, în cadrul proiectului „Până hăt de carte!“ au fost donate 13.400 de volume către 28 de biblioteci şi două centre de plasament din judeţul Iaşi.

Numărul mare de biblioteci care sunt închise anual atât la nivel local, cât şi naţional, a reprezentat un semnal de alarmă pentru senatorul ieşean Dan Lungu, cel care, cu ajutorul comunităţii ieşene, a pus bazele proiectului „Până hăt de carte!”. Astfel, locurile goale de pe rafturile bibliotecilor din judeţul Iaşi sunt umplute cu mii de cărţi donate. Până acum peste 13.000 de volume şi-au găsit locul în bibliotecile sărace din Iaşi. 

În cei aproape patru ani de la înfiinţare, s-a creat o adevărată comunitate în jurul proiectului „Până hăt de carte!”. De la iniţiatori, donatori, parteneri şi până la bibliotecari şi cititori, toţi au un singur obiectiv: salvarea culturii în mediul rural prin continuarea activităţii din bibliotecile ieşene. 

Zile de sărbătoare în bibliotecile ieşene

Cărţile sunt aşteptate cu sufletul la gură chiar de cei cărora le spun dedicate. Uneori sunt organizate  momente specifice zilelor de sărbătoare. Nu doar bibliotecarii sunt cei care întâmpină grupul senatorului USR Dan Lungu, ci şi copiii. De exemplu, la Belceşti, o comună din judeţul Iaşi, copiii de la atelierul de pictură de la nivel local au putut răsfoi cărţile chiar în ziua în care acestea au fost aduse la ei în localitate, în momentul donării. 

„De fiecare dată când ajung cu proiectul la o bibliotecă de la sat, îmi dau seama că aici lucrurile se mişcă într-un cu totul alt ritm, că avem nevoie să ne îndreptăm privirea şi spre această zonă a culturii noastre. Statul, puterea politică, decidenţii care ar trebui să ofere mai multă atenţie, n-o fac, din lipsă de timp sau de interes. Vom continua această iniţiativă atâta timp cât vom avea donatori”, precizează senatorul USR Dan Lungu.

Şi copiii din comuna Răducăneni au stat de vorbă cu cei care au făcut posibilă aducerea unui număr de 390 de cărţi la biblioteca din comună. 

Cărţi

                                Proiectul „Până hăt de carte!”, comuna Răducăneni, judeţul Iaşi

Au fost donate biblioteci întregi

De remarcat este faptul că proiectul a prins şi în rândul donatorilor, care sunt fie oameni simpli, fie profesori sau filosofi. E drept că prin intermediul proiectului mulţi donatori câştigă ori spaţiu în locuinţă, ori mulţumirea că au luat parte la un astfel de proiect. 

Iniţiatorii proiectului spun că au fost cazuri în care au fost donate biblioteci întregi, de cele mai multe ori fiind vorba de biblioteci moştenite sau de donatori care au nevoie de mai mult spaţiu în locuinţe. În ambele situaţii, bibliotecile întregi donate sunt adevărate comori ale culturii, existând foarte multe volume de colecţie sau cărţi care figureză în lista volumelor obligatorii ale şcolarilor.

obligatorii

     Cărţi donate în cadrul proiectului „Până hăt de carte”. FOTO Facebook „Până hăt de carte!”

În numărul total de 13.400 de volume se numără şi cele aproximativ 1.000 de cărţi din biblioteca fostului profesor de filosofie Titus Raveica. 

Până hăt de carte! continuă

Îmbogăţirea biblitecilor sărace din comunele judeţului Iaşi continuă, următoarea oprire a proiectului „Până hăt de carte!” fiind în comuna Lungani.  

Pe de altă parte, ultimele cărţi donate au ajuns în bibliotecile din Cepleniţa, chiar pe 24 ianuarie. Atunci au fost donate peste 1.000 de volume. 

cepleniţa

                              Echipa sentorului USR Dan Lungu la Cepleniţa, judeţul Iaşi

Doritorii pot dona cărţi la punctele de colectare ale proiectului, anume: Cabinet Parlamentar Dan Lungu (Str. Grigore Ureche, Nr. 3, Bl. Walter Mărăcineanu, Mezanin), Retro Cafe (Str. Lascăr Catargi, Nr. 50) şi Cafeneaua Noastră (Str. Sfântul Lazăr, Nr. 30).

Citește și: De citit, de recitit

Proiectul a fost lansat în luna martie a anului 2017, iar până în prezent a facilitat donarea unui număr de 13.400 de volume către 28 de biblioteci din comunele judeţului Iaşi şi două centre de plasament ieşene.

4.000 de biblioteci închise în ultimii 20 de ani

Anual, în România se înregistrează o scădere a numărului de biblioteci, atrage atenţia senatorul USR Dan Lungu.

Din anul 2000 până în prezent, numărul bibliotecilor funcţionale la nivel naţional a scăzut drastic, aproximativ 4.000 de biblioteci fiind tăiate de pe listă în cursul a numai 20 de ani. Astfel, dintr-un total de 13.422, au rămas deschise cititorilor doar 9.479 de astfel de unităţi.

Lucrurile nu stau mai bine nici la nivel local, pentru că în judeţul Iaşi au fost închise, în aceeaşi perioadă, 173 de biblioteci.

Iaşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite