Motivele pentru care sute de elevi din Iaşi au abandonat şcoala. Care este perioada cea mai vulnerabilă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Riscul abandonului şcolar la nivelul comunităţilor din judeţul Iaşi creşte de la un an la altul. În unele comune au fost, anul trecut, chiar şi peste 40 de tineri care au renunţat la cursuri.

Un raport al Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi arată situaţia alarmantă din instituţiile de învăţământ. În cursul anului şcolar 2015-2016, 544 de elevi au abandonat şcoala, potrivit analizei prezentate de şefii instituţiei. Cei mai mulţi au fost tineri din ciclul gimnazial. 

„Pe nivele de învăţământ, numărul elevilor care nu au finalizat studiile sunt împărţiţi astfel: 83 în învăţământul primar, 327 în cel gimnazial şi 124 în cel liceal secundar inferior/ învăţământul profesional. Un procent semnificativ de elevi care abandonează şcoala se regăsesc la nivelul liceal inferior respectiv la şcoala profesională. Cauza ar viza faptul că, deşi admişi la unul dintre liceele din judeţ, un număr semnificativ de elevi renunţă la studii întrucât familiile nu îşi permit să suporte cheltuielile aferente şcolarizării (transport sau cazare)“, a punctat şefa IŞJ, Genoveva Farcaş. 

Trei sferturi din elevii care renunţă la şcoală provin din mediul rural, şi doar 24% vin din cel urban. Pe de altă parte, o treime din cauzele care stau în spatele abandonului vizează situaţia familială a tinerilor. Potrivit specialiştilor, se înregistrează fie nivelul redus de educaţie al părinţilor, dezinteresul sau atitudinea negativă a familiei faţă de şcoală, provenienţa din familii dezorganizate, incomplete sau conflictuale, fie părinţi plecaţi la muncă în străinătate, copii instituţionalizaţi sau familii de romi. 

Repartizarea cazurilor de abandon şcolar FOTO IŞJ Iaşi

O altă cauză cu impact major în abandonul şcolar este sărăcia. „Fie copiii nu se pot prezenta la şcoală din cauza dificultăţilor financiare ale părinţilor, fie sunt nevoiţi să contribuie la întreţinerea familiei, ceea ce nu le mai permite să aloce timp învăţăturii“, spun reprezentanţii IŞJ. Şi aspectele de natură şcolară precum dificultăţi de învăţare, absenteism ridicat, eşec şcolar sau motivaţie şcolară redusă stau la baza abandonului. 

Pe lângă cei 544 de elevi care au renunţat deja la şcoală, alţi aproape 1.000 sunt într-un risc real de abandon. „Din 92.642 elevi înscrişi în învăţământul primar, gimnazial, liceal inferior şi profesional în anul şcolar 2016-2017, 917 sunt consideraţi de către cadrele didactice ca fiind elevi aflaţi în situaţie de risc de abandon şcolar/ părăsire a şcolii“, trag un semnal de alarmă oficialii IŞJ Iaşi. De asemenea, cei mai mulţi sunt în ciclul gimnazial şi în mediul rural. Comunităţile cu cele mai numeroase cazuri de abandon sunt Lungani şi Mironeasa, acolo unde în anul şcolar trecut au fost zeci de cazuri în care tinerii au renunţat la şcoală. 

Printre măsurile propuse de conducerea IŞJ se numără: „analiza punctuală a situaţiilor de risc de părăsire timpurie a şcolii în cazul absolvenţilor clasei a VIII-a neînscrişi în învăţământul liceal sau profesional, adoptarea de soluţii individuale pentru integrarea şcolară a acestor tineri, prin implicarea activă a Comisiei judeţene de prevenire a abandonului şcolar şi colaborarea cu directorii unităţilor de învăţământ şi autorităţile locale, dar şi monitorizarea continuă a elevilor identificaţi în risc de abandon şcolar şi a  frecvenţei şcolare“. 

Citeşte şi:

Aeroportul din România care a ajuns de la 73.000 de pasageri anual la 76.000 de clienţi într-o singură lună. Este a doua cea mai importantă creştere din Europa

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite