Bătrânii nimănui: bunicii cărora nu le deschide nimeni uşa suferă în casă de frig, foame şi sete

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tot mai mulţi bătrâni din judeţul Iaşi sunt găsiţi în casă în stare deplorabilă, uneori chiar inconştienţi. Medicii atrag atenţia că bătrânii ajung la spital uneori după zile de suferinţă, când cineva le deschide uşa.

În ultima săptămână, în Unitatea de Primire Urgenţe (UPU) de la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iaşi au ajuns patru bătrâni în stare gravă, dintre care unul a murit.

Potrivit medicilor, pacienţii erau cunoscuţi cu multiple boli cronice care, în lipsa unei îngrijiri adecvate, au suferit complicaţii care le-au pus în pericol viaţa. Specialiştii arată că, în unele situaţii, pacienţii nu au deloc aparţinători sau cunoscuţi care să-i îngrijească, iar în altele situaţii, dacă bolnavii au rude, acestea nu-şi dau silinţa să se preocupe de bătrâni.

Ultimul caz de acest fel prezentat de medicii ieşeni este al unei femei de 83 de ani, din Iaşi, care riscă să-şi piardă viaţa pentru că nu a băut apă timp de cinci zile. Imobilizată fiind, femeia nu s-a putut deplasa după un pahar cu apă şi s-a deshidratat sever.

Potrivit reprezentanţilor de la Spitalul „Dr. C. I Parhon” din Iaşi, ieri-seară, un nepot care ar locui cu bătrâna în casa din care a fost preluată de un echipaj al SAJ Iaşi, a venit în unitatea medicală, să se intereseze de soarta pacientei. Starea pacientei se menţine în continuare gravă, după cum arată doctorii.

O altă pacientă care a ajuns în atenţie medicilor în stare gravă a fost preluată de acasă luni, 16 ianuarie, şi transportată la Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi. Femeia în vârstă de 93 de ani a fost adusă în UPU de la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iaşi cu o ambulanţă. Pacienta prezenta sechele post accident-vascular, fiind diagnosticată şi cu un neoplasm mamar. În plus, pacienta a fost internată cu o deshidratare severă pentru că prezenta şi un sindrom diareic. Totuşi, în comparaţie cu alţi bătrâni, potrivit medicilor, bătrâna nu era complet neglijată.

„De la sărbători, ajung în UPU zilnic pacienţi bătrâni cu diferite complicaţii, unii chiar în stare critică. Majoritatea nu au rude sau cunoscuţi care să le deschidă uşa să vadă dacă au mâncat ceva, dacă au băut apă sau dacă şi-au luat medicamentele. Din cauza asta, ajung la spital cu deshidratări severe, cu sindrom diareic sau alte probleme. Unii pacienţi sunt cazuri sociale pentru care încercăm să găsim o soluţie. Alţi bătrâni sunt agresaţi chiar de apropiaţi, fii sau nepoţi, şi ajung tot la spital. Sunt situaţii triste”, a subliniat profesorul Diana Cimpoeşu, medic-şef UPU-SMURD Iaşi.

Săptămâna trecută, în UPU a ajuns un bărbat de 65 de ani, găsit într-o casă de lut în stare de hipotermie, în stop cardio-respirator. Pacientul a murit cu toate că medicii l-au resuscitat 12 ore. Bărbatul a fost găsit înconjurat de cinci persoane aflate sub influenţa alcoolului, care nu şi-au dat silinţa să facă focul în locuinţă.

„Pacientul nu prezenta semne că ar fi consumat alcool. Era un bărbat care trăia în condiţii dificile, dar care s-ar fi putut deplasa după un braţ de lemne. Pacientul a ajuns în UPU cu o temperatură medie centrală de 22 de grade Celsius şi în stop cardio-respirator. A fost resuscitat 12 ore, a fost încălzit şi s-a ajuns la o temperatură de 24 de grade Celsius, dar din păcate nu a putut fi salvat”, a subliniat profesorul Diana Cimpoeşu, medic-şef UPU-SMURD Iaşi.

La câteva zile distanţă, un bătrân din Dobrovăţ, în vârstă de 83 de ani, care locuia în condiţii modeste a fost găsit în casă la limita îngheţului, cu temperatura corpului scăzută îngrijorător. Pacientul a fost internat în stare de comă la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iaşi.


Citeşte şi:

Nu a avut cine să-i dea un pahar cu apă. Bătrână în comă, după ce nu a băut apă cinci zile. Prognosticul este nefavorabila

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite