Vilele de lux ale lui Nicolae Ceauşescu. Cum petrecea fostul dictator în locurile din România unde se refugia în vacanţe
0În tinereţe, fostul preşedinte comunist al României se bucura de o stare de sănătate bună şi datorită locurilor în care îşi petrecea mare parte din timpul liber. Ceauşescu avea case de vacanţă la munte şi la mare, unde se refugia adesea.
Familia ultimului preşedinte comunist din România a locuit timp de aproape un sfert de secol într-o vilă luxoasă din cartierul Primăverii.
„Casa Ceauşescu”, transformată în prezent în muzeu, a fost ridicată la mijlocul anilor ‘60 şi era cunoscută sub numele de „Palatul Primăverii”.
Nicolae Ceauşescu şi apropiaţii săi beneficiau de vile de protocol, case de vacanţă şi cabane de vânătoare în toate colţurile ţării, mai puţin impozante ca vilele ridicate în ultimele decenii în zonele de agrement, dar considerate reşedinţe de lux în vremea folosirii lor.
Iată povestea câtorva dintre acestea:
Vila din Snagov
Nicolae Ceauşescu se bucura în tinereţe de o stare de sănătate fizică ectrem de bună, potrivit mărturiilor vremii, iar locurile în care acesta îşi petrecea timpul liber sau unde îşi stabilea reşedinţa reprezentau un motiv bun pentru situaţia sa. Una dintre staţiunile preferate ale dictatorului a fost Snagov. Timp de peste două decenii, o vilă (nr. 10) cu un etaj de pe malul Lacului Snagov, aflat la circa 40 de kilometri de Bucureşti, a fost folosită ca reşedinţă de weekend a familiei Ceauşescu. Staţiunea era cunoscută încă din anii ’50 ca loc de agrement şi relaxare al nomenclaturii comuniste. Ana Pauker, dar şi alţi agenţi sovietici, s-au numărat printre demnitarii de rang înalt din primii an de comunism care au intrat în posesia unor case de pe malul lacului. Adesea, Ceauşescu ajungea în complexul prezidenţial cu elicopterul, iar pe lac putea fi văzut plimbându-se cu un vaporaş de lux, extrem de silenţios. Un teren de volei fusese construit pentru ca preşedintele comunist şi camarazii săi să se destindă, însă alte mărturii îl prezentau ca fiind un jucător pasionat de şah şi de table. Meniurile pregătite pentru invitaţii la vila lui Ceauşescu includeau, cel mai adesea, mâncăruri tradiţionale, urmate de deserturi simple, ca porumb fiert, îngheţate, clătite şi cozonaci.
Vila din Predeal
O vilă din staţiunea montană Predeal a fost unul dintre locurile preferate de petrecere a concediilor de iarnă pentru Nicolae Ceauşescu. Casa lui Ceauşescu din Predeal a fost ridicată în a doua jumătate a anilor ’20 şi se număra printre primele construcţii de agrement din zonă. A fost construită în stil tradiţional, cu cerdac, iar din anii ’50 a devenit prima reşedinţă de protocol din Predeal pe care a avut-o Nicolae Ceauşescu înainte de preluarea puterii. După 1965, chiar în anul în care Nicolae Ceauşescu a devenit secretar general al PCR, vila de protocol a trecut în administraţia Întreprinderii Economice de Odihnă. Casa are o suprafaţă de 256 de mp, dar şi un teren de 1350 de metri pătraţi şi a purtat numele de Vila Vânătorul. Vila a fost în stare excelentă până în 1990, dar odată cu prăbuşirea regimului communist a rămas în paragină. Ulterior, a fost cumpărată de un om de afaceri braşovean, care a renovat-o complet şi a scos-o, la rândul lui, la licitaţie.
Cabana Paltinul de la peste 2.000 de metri
O altă vilă folosită de Ceauşescu în vacanţele sale la munte poate fi văzută pe malul Lacului Bâlea, în Munţii Făgăraş. Cabana Paltinul a fost construită la începutul anilor ’70, odată cu şoseaua Transfăgărăşanul, iar dictatorul se caza aici în timpul partidelor de vânătoare de capre negre. Se află la altitudinea de 2050 metri, în imediata apropiere a lacului glaciar Bâlea, a Transfăgărăşanului şi a tunelului Bâlea - Capra care traversează munţii între vârfurile Paltinu (2398 metri) şi Iezerul Caprei (2417 metri). Ceauşescu era un vânător pasionat, iar din informaţiile vremii ar fi obţinut 398 de medalii pentru succesele sale în partidele de vânătoare, deşi unele dintre realizările sale au fost contestate. Şi-a creat chiar o aură de vânător legendar, iar una dintre glumele cu care îşi distra camarazii de vânătoare era „Vedeţi? V-am făcut planul la carne!”, susţineau foştii săi apropiaţi. Condiţiile neprielnice din zonă au produs distrugeri complexului de la Bâlea Lac, care a necesitat de-a lungul timpului numeroase reparaţii. După prăbuşirea regimului comunist, vila de la Bâlea Lac a fost preluată de fostul Oficiu Judeţean de Turism, iar ulterior a fost privatizată. Potrivit unor mărturii, la scurt timp după căderea lui Ceauşescu, vila a fost vandalizată. Oamenii au scos chiar şi plăcile de gresie din încăperi, crezând că dictatorul ascunsese comori sub pardoseală.
Vila Neptun, locul unde Ceauşescu îşi petrecea verile
De la mijlocul anilor ’60, Nicolae şi Elena Ceauşescu îşi petreceau adesea verile pe litoralul Mării Negre. Locuiau într-o vilă (Zona 2) din staţiunea Neptun şi aveau la dispoziţie o plajă privată, îngrădită şi păzită de trupele de Securitate. Complexul era deservit de aproape 100 de oameni, care pe lângă grija pe care o purtau cuplului prezidenţial se ocupau şi de afânarea nisipului şi de curăţarea malurilor mării de scoici şi alge. O mulţime de anecdote despre vacanţele lui Ceauşescu de pe litoral circulau în vremea sa. „Se scoală Ceauşescu într-o dimineaţă devreme şi iese pe terasa cu privelişte la mare. Inspiră briza mării cu nesaţ şi spune mulţumit de viaţă: «Bună dimineaţa, soare!». «Să trăiţi, tovarăşe Ceauşescu!». Uimit, nea Nicu se duce în vilă şi îi spune Leanei ce i s-a întâmplat: «Suntem atât de cunoscuţi, încât şi soarele ştie cine sunt». A doua zi dimineaţa se scoală amândoi devreme. Ies pe terasă şi salută din nou: «Bună dimineaţa, soare!». «Să trăiţi, tovarăşe Ceauşescu! Soare a fost ieri de serviciu. Eu sunt State»”, era una dintre acestea.
Casa de pe Lacul Cinciş
Printre numeroasele case de protocol folosite ocazional de Nicolae Ceauşescu în timpul vizitelor în ţară s-a numărat şi o vilă de pe malul Lacului Cinciş, de la marginea Hunedoarei. Complexul turistic Casa Albă a fost ridicat la începutul anilor 1970, pe malul Lacului Cinciş, iar în vecinătatea sa, într-un loc retras şi protejat de pădure a fost construită vila de odihnă a dictatorului. Viorel Răceanu, fostul primar al Hunedoarei din anii regimului comunist, declara că Nicolae Ceauşescu s-a cazat de două ori în vila de protocol a Casei Albe, însă mai des ea a fost folosită de activiştii de partid cu rang înalt sosiţi în Hunedoara. Înainte de sosirea lui Ceauşescu la Casa Albă, întreaga clădire era dezinfectată cu atenţie. „Inclusiv clanţele uşilor erau curăţate cu spirt”, îşi aminteşte o fostă angajată a complexului.
Vă recomandăm să citiţi şi: