VIDEO Senzaţii tari pe şoseaua - pârtie, motivul ciudat pentru care românii urcă în Pasul Vulcan

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La săniuş pe şoseaua - pârtie.
La săniuş pe şoseaua - pârtie.

Şoseaua care urcă spre Pasul Vulcan a fost transformată într-o pârtie uriaşă, care coboară din zona turistică aproape patru kilometri până la marginea oraşului.

Drumul Judeţean 664 spre Pasul Vulcan (Vâlcan) are ca punct de pornire un sens giratoriu aflat pe DN 66, la ieşire din Vulcan spre Lupeni.

GALERIE FOTO

Şoseaua spre zona turistică trece pe lângă cimitirele municipului, ajungând la staţia de urcare a telegondolei, aflată la un kilometru de Vulcan. Din parcarea învecinată acesteia, drumul judeţean, modernizat în 2014 cu fonduri europene, îşi începe urcuşul abrupt şi sinuos spre zona turistică, trecând de mai multe ori pe sub instalaţiile telegondolei, puse în mişcare în această perioadă. La patru kilometri distanţă, pe creste se dezvăluie „staţiunea montană”: un pâlc de cabane vechi, un complex folosit ca tabără şcolară, staţia de coborâre a telegondolei, două pârtii de schi dotate cu teleschiuri şi tunuri de zăpadă, nefolosite în acest sezon şi, ca reper, statuia ecvestră a lui Mihai Viteazul.

Zona de agrement este înconjurată de crestele Munţilor Vâlcan, acoperite cu zăpadă, iar la poalele ei se dezvăluie panorama oraşelor Lupeni şi Vulcan, din care se disting rămăşiţele uriaşelor uzine miniere.

Şoseaua - pârtie
Odată cu venirea iernii, în fiecare sfârşit de săptămână parcarea de la poalele Pasului Vulcan se umple de maşini. Turiştii şi localnicii aglomereză cabinele telegondolei inaugurate în 2011 pentru a urca la săniuş. Pârtia lor este chiar şoseaua Pasului Vâlcan. Drumul de patru kilometri pe care coboară cu săniile şi uneori cu schiurile este este punctul de atracţie al unei staţiuni în care investiţiile private au lipsit, iar cele publice în utilităţi (reţeaua de apă şi canalizare, curent) se lasă aşteptate. În iarna trecută, spun localnicii, zona turistică a fost mai animată, pârtiile de schi erau amenajate, iar teleschiurile funcţionau. „Aveai şi unde să bei un ceai”, spune unul dintre cabaneri. În aceste zile, turiştilor le-au rămas doar pârtiile de săniuş şi coborârile pe şoseaua – pârtie, pe care există însă riscul să întâlnească maşini care încearcă să urce sau ATV-uri. Un bilet pentru telegondolă costă doar 10 lei, dus – întors, însă unii dintre oaspeţii staţiunii preferă să urce pe jos, într-o plimbare prelungită prin pădure, până în Pasul Vulcan.

pasul vulcan

Telegondola s-a oprit în Pasul Vulcan
„Telegondola urma să facă legătura peste munte, cu staţiunea Straja aflată la câţiva kilometri. Au fost montate instalaţiile doar de jos până în Pasul Vulcan. Dacă şi celelalte sectoare până la Straja erau construite, Pasul Vulcan era mult mai atractiv pentru turişti”, spune un alt cabanier. Telegondola din Pasul Vulcan a fost inaugurată în februarie 2011, în prezenţa fostului ministru Elena Udrea, al Turismului şi al Dezvoltării Regionale. Achiziţia şi amenajarea ei au costat aproape 33 de milioane de lei, fonduri alocate de Ministerul Turismului, în perioada 2009 – 2012. La punerea în funcţiune, instalaţia a fost anunţată drept cea mai mare investiţie în turism realizată în Valea Jiului după 1990. Telegondolei de opt milioane de euro i-a urmat încă o investiţie care oferea motive de optimism localnicilor. Consiliul Jueţean Hunedoara a obţinut fonduri de la Uniunea Europeană pentru modernizarea drumului judeţean de patru kilometri, din parcarea de la poalele muntelui până în Pasul Vâlcan. Peste 12 milioane de lei au fost oferiţi pentru modernizarea şoselei Vulcan – Pasul Vâlcan, iar investiţia a fost inaugurată în toamna anului 2014.

pasul vulcan hunedoara adaverul foto daniel guta

În 2018, au fost construiţi încă patru kilometri de şosea în Pasul Vulcan, pe crestele masivului. Drumul Judeţean 664 a fost asfaltat din zona de agrement până la limita judeţelor Hunedoara şi Gorj. Din vârful muntelui, continuă cu un drum de pământ şi piatră, aproape inaccesibil, care coboară spre localitatea Schela (judeţul Gorj), aflată la circa 20 de kilometri. Deşi se opreşte pe crestele Masivului Vâlcan, într-un loc îndepărtat de civilizaţia urbană, autorităţile din municipiul Vulcan i-au dat şoselei o importanţă turistică, mizând pe istoria bogată în evenimente a zonei.

pasul vulcan hunedoara adaverul foto daniel guta

Drumul legendar prin Pasul Vulcan
La capătul şoselei de munte se văd urmele tranşeelor săpate în Primul Război Mondial, când Pasul Vulcan şi Valea Jiului au fost locurile unor bătălii crâncene între Armata română şi Armatele germană şi austro-ungară. Mai multe tranşee au fost reamenajate, iar sârma ghimpată, tunurile vechi de peste un secol şi alte dispozitive militare au reapărut în preajma lor, oferind oaspeţilor priveliştea unui front de luptă părăsit. În apropiere se află un complex statuar dedicat eroilor români ai Primului Război Mondial şi tot aici se află locul Castelului din Carpaţi, amintit în romanul scris de faimosul Jules Verne.


Vă recomandăm să citiţi şi:

VIDEO Bucurie mare la piscina din pădure: turmele uriaşe de mistreţi, cerbii şi urşii împart un ochi de apă din munţi

FOTO Satele tăcute din munţi, ascunse în ţinutul dacilor. Cum trăiesc românii în cătunele din Grădiştea Muncelului

FOTO Tărâmul de vis al cetăţilor dacice: Parcul Natural Grădiştea Muncelului. Povestea ultimului locuitor dintr-un sat invizibil pe harta judeţului Hunedoara



 

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite