Traian Berbeceanu, 7 ani de la ziua cea mai neagră din viaţa de poliţist. Mesajele care i-au cutremurat pe români

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În urmă cu şapte ani, Traian Berbeceanu trecea printr-una dintre cele mai negre zile din cariera sa. Acum, fostul poliţist din Deva este numit prefect al Capitalei.

Şapte ani despart una dintre cele mai negre zile din cariera fostului poliţist Traian Berbeceanu (52 de ani), de ziua în care a fost numit prefect al Capitalei. 

În dimineaţa de miercuri, 23 octombrie 2013, fostul poliţist din Deva, la acea vreme şef al Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba, primea vizita nedorită a procurorilor de la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizate şi Terorism (DIICOT) şi a „mascaţilor”, fiind pus sub învinuire într-un dosar penal, în care a fost cercetat pentru favorizarea unor grupări infracţionale.

Ziua cea mai neagră din carieră

Procurorii arătau că şeful BCCO Alba-Iulia ar fi ajutat membrii unor grupuri infracţionale, dându-le informaţii despre activităţile investigative desfăşurate de DIICOT sau despre stadiul unor dosare care aveau ca obiect comiterea unor infracţiuni economice de către aceştia.

Totodată i-ar fi anunţat şi despre percheziţii şi audieri de martori şi le-ar fi dat spus cum pot evita probarea activităţilor infracţionale, atenţionându-i cu privire la evitarea utilizării comunicărilor prin telefon. Percheziţiile la locuinţa sa din Deva au durat mai multe ore, timp în care în faţa blocului s-au strâns jurnalişti şi curioşi. În cele din urmă, însoţit de mascaţii care au ridicat din locuinţa sa mai multe cutii de documente şi unităţi de stocare a datelor, Traian Berbeceanu a ieşit din bloc, vizibil afectat de cele întâmplate, pentru a urca în duba Jandarmeriei.

„Este cea mai mare mârşăvie ceea ce se întâmplă acum”, declara atunci şeful BCCO Alba.

Percheziţiile au continuat şi la casa familiei sale din Şoimuş (localitate învecinată Devei). „Aşa cum mă ştiţi de ani de zile, sunt un poliţist cinstit, care şi-a făcut datoria şi asistaţi la cea mai mare mârşăvie şi nemernicie pe care am păţit-o în 20 de ani de Poliţie. Dar aveţi încredere că o să fie bine şi o să iasă adevărul la iveală”, declara poliţistul, la ieşirea din curte.

Întrebat cine ar fi contribuit la acuzarea sa, acesta a răspuns: „Persoane pe care de-a lungul timpului le-am cercetat în stare de arest pentru infracţiuni deosebit de grave, persoane care au societăţi comerciale, care au dosare penale şi sunt forţate să depună denunţuri calomnioase împotriva mea şi a ofiţerilor mei şi structuri ale statului care lucrează împotriva noastră. Am totală încredere că lucrurile se vor lămuri în instanţă, iar cei care au făcut mârşăviile acestea or să plătească cu vârf şi îndesat. Vreau să mai transmit tuturor că poliţiştii din cadrul BCCO Alba, cu serviciile Hunedoara şi Sibiu, sunt extrem de cinstiţi şi morali şi nu au încălcat vreodată legea”, le spunea Traian Berbeceanu jurnaliştior, care îl aşteptau în faţa casei.

Imagine indisponibilă

Mesajul dinaintea arestării

Potrivit apropiaţilor săi, Traian Berbeceanu ar fi ştiut încă din urmă cu câteva luni că i se pregăteşte un dosar. De altfel, într-o postare pe contul său de Facebook, Berbeceanu trăgea un semnal de alarmă despre presiunile care sunt făcute de oameni suspuşi asupra ofiţerilor de Crimă Organizată.

„În ultimul timp însă simţim tot mai pregnant prezenţa Crimei Organizate în imediata noastră apropiere, nu mai există “bariere”, indivizi de cea mai joasă speţă au penetrat instituţii importante ale statului, au dobândit poziţii cheie, prin acţiunile lor fiind cu mult mai periculoşi decât infractorii consacraţi cu care eram atât de obişnuiţi… Aceste persoane care s-au căţărat cu abilitate de maimuţă în poziţii strategice, împinse de la spate de câte un curent politic favorabil, au subordonat instituţiile pe care le conduc intereselor de grup, politice sau economico-financiare în detrimentul interesului naţional… Au atras prin presiune şi forţă alte structuri importante şi le coordonează activităţile pentru slujirea intereselor obscure ale  unor persoane fizice sau juridice…

Le transmit pe acesta cale că şi acesta ultima încercare a fost sortită eşecului… Nu poliţiştii din structura noastră sînt băgaţi în afaceri oneroase, “combinaţi” cu lumea interlopă, nu suntem implicaţi în coordonarea sau protecţia vreunei societăţi comerciale! Nu poliţiştii de la BCCO Alba Iulia sînt implicaţi în jocuri politice, în executarea de acţiuni la comandă! Nici un poliţist de la Brigada noastră nu este implicat şi nici nu sprijină din umbră, furturile de masă lemnoasă, evaziunile fiscale ori delapidările care au sărăcit bugetul de stat şi care au devenit de notorietate prin locurile noastre! Nu la noi în structura se întâmplă a fi îndepărtaţi ofiţerii capabili pentru a fi înlocuiţi cu slugi servile, dispuse să acţioneze “la buton”! (...) Poliţiştii de la Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba Iulia nu şi-au pătat legitimaţiile şi nu şi-au mînjit insignele! Şi de aceea, reprezentanţii CRIMEI ORGANIZATE “de dincoace de bariera” nu trebuie să doarmă liniştiţi, pentru că îi cunoaştem… şi la momentul potrivit, venim peste ei!”, transmitea Traian Berbeceanu, cu câteva luni înainte de a fi ridicat.

Judecarea dosarului său, suspendată

În 23 octombrie 2013, Traian Berbeceanu a fost reţinut de procurorii DIICOT şi apoi arestat preventiv, pentru o lună, în dosar în care a fost acuzat de favorizarea ilegală a unor grupări infracţionale. În acest timp, poliţistul s-a putut bucura de un val nemaiîntâlnit de simpatie şi susţinere din partea multor români.

În timp ce se afla în arest, Berbeceanu a transmis mai multe scrisori în care îşi explica situaţia:

„Stau după gratii în baza unui dosar "fabricat", în baza unor vinovăţii inventate! Sunt luat de lângă familia mea minunată, pentru simplul fapt că nu am acceptat să tac, că nu am vrut să fiu "unul de-al lor"! Sunt ţinut departe de echipa mea de profesionişti desăvârşiţi, pentru vina de a fi uniţi, puternici, neînduplecaţi... pentru că avem notorietate şi autoritate! În România zilelor noastre, NOTORIETATEA şi AUTORITATEA au fost transformate din virtuţi, în temeiuri de arestare! Nu mă mai interesează nicio sentinţă, în aceste momente cumplite!... singurul VERDICT care mă poate afecta este acela dat de oamenii pe care i-am servit 20 de ani, de colegii şi familia mea, de societatea civilă... iar dacă aceştia au hotărât să mă condamne mă supun necondiţionat, mă resemnez... dar atunci când scap de aici îmi izgonesc copilul într-o ţară normală! Măcar el să trăiască liniştit! Iar dacă cei care contează pentru mine au încredere şi mă susţin, indiferent de riscuri şi greutăţi mă voi lupta până la capăt. Din Arestul IPJ Alba, vă salut cu drag!”, a fost una dintre ele, făcută publică în 3 noiembrie 2013.

Traian Berbeceanu a fost înlăturat de la conducerea BCCO Alba, însă ulterior şi anchetatorii săi au fost puşi sub învinuire de Direcţia Naţională Anticorupţie, sub acuzaţia că au fabricat probe false pentru a-l incrimina pe Berbeceanu.

Potrivit DNA, fostul procuror şef al DIICOT Alba Ioan Mureşan şi cei doi complici ai săi, fostul procuror Nicolaie Cean şi poliţistul Alin Muntean, au fabricat dosarul lui Traian Berbeceanu, încercând să îl reducă la tăcere şi să obţină de la acesta materiale despre care credeau că i-ar fi putut incrimina. În urma anchetei, Ioan Mureşan a fost suspendat din funcţia de procuror şi înlocuit de la conducerea DIICOT Alba Iulia.

În 30 iunie 2016, la doi ani de la începerea judecării pe fond a procesului, Traian Berbeceanu a fost achitat în dosarul penal, iar procurorii acuzaţi că au fabricat probele care au dus la incriminarea şi înlăturarea sa au fost condamnaţi la închisoare. În schimb, Ioan Mureşan a primit şapte ani de închisoare, Nicolaie Cean a primit trei ani de închisoare, iar Alin Muntean patru ani de închisoare, pedepse cu executare.

Soluţia Completului de 3 judecători a fost contestată, iar judecarea apelului are loc tot la ÎCCJ, sentinţa finală urmând să fie pronunţată de Completul de 5 judecători. În noiembrie 2019, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât să suspende procesul în dosarul Berbeceanu şi să sesizeze Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE), după ce Curtea Constituţională a stabilit, prin decizia din 3 iulie 2019, cu majoritate de 5 la 4, că a existat un conflict între ÎCCJ şi Parlament în ceea ce priveşte constituirea completelor de 3 judecători, cu privire la dosarele de corupţie.

Poliţistul anului în 2007

Traian Berbeceanu a lucrat în Poliţie timp de 25 de ani, până la pensionarea sa din 2018 şi a condus Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba Iulia între anii 2005 şi 2013, până la punerea sa sub învinuire. În 2007 a primit distincţia de poliţist al anului în România pentru destructurarea mafiei fierului vechi din Hunedoara, în dosarul denumit „Hidra”.

Potrivit rechizitoriului, acestui dosar, circa 40 de hunedoreni, bande de hoţi de fier vechi, patroni ai unor centre de colectare şi angajaţii lor au produs prejudicii de peste 12,5 milioane de lei, prin delapidare, spălare de bani şi evaziune fiscală şi pagube de alte câteva milioane de lei prin furturi de pe platforma siderurgică a Hunedoarei. Gruparea a fost destructurată în vara anului 2006, în urma unor descinderi coordonate de Traian Berbeceanu şi de procurorul şef delegat de la DIICOT – Sibiu, la acea vreme, Laura Codruţa Kövesi.

În decembrie 2019, Traian Berbeceanu a devenit şef de cabinet al ministrului Afecerilor Interne, Marcel Vela, iar în iunie 2020 s-a înscris în Partidul Naţional Liberal. A candidat pe listele de consilieri judeţeni în Judeţul Hunedoara, din partea PNL, însă odată cu numirea în funcţia de prefect al Capitalei, va renunţa la mandatul obţinut în Consiliul Judeţean.


Vă recomandăm să citiţi şi:

Mesajul dur al lui Traian Berbeceanu: „Sunt 4 ani de când nişte ticăloşi mi-au distrus viaţa şi cariera. Mai este puţin...”

Reacţia furioasă a lui Traian Berbeceanu faţă de poliţistul acuzat de molestarea celor doi copii: „Bată-l Dumnezeu!”

Reacţia lui Traian Berbeceanu: „Voi, ăştia de o ardeţi toată ziua cu Legile Justiţiei, ia reglementaţi şi asta. Dă-vă...”

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite