Video FOTO Oamenii care înfruntau zăpezile din Retezat în anii '30. Imaginile rare cu schiorii care se aventurau pe munte
0O serie de fotografii rare realizată de artistul Joseph Horvath în anii 1930 dezvăluiau frumuseţea iernilor din Retezat, care îi atrăgeau şi atunci pe iubitorii de natură.
Muzeul de Etnografie din Budapesta păstrează în colecţiile sale sute de fotografii realizate de Joseph Hotvath (1905 - 2001), un fotograf stabilit în Ţara Haţegului, care a cutreierat cele mai frumoase locuri din Hunedoara şi le-a imortalizat în ilustraţii rare. Retezatul s-a numărat printre destinaţiile favorite ale artistului.
Joseph Hotvath a lăsat posterităţii o serie de fotografii de iarnă, realizate în jurul anului 1940 în Masivul Retezat, care îi înfăţişau pe vechii aventurieri ai muntelui. Imaginile arată cele mai înalte vârfuri ale Retezatului, cucerite de schiori, dar şi locuri pitoreşti din toate zonele rezervaţiei. Parângul, Valea Jiului şi Munţii Şureanu au fost, de asemenea, locurile din care artistul s-a întors cu fotografii inedite.
Primul salon de fotografie din Haţeg
Joseph Horvath a trăit de la sfârşitul anilor 1920 în Haţeg, unde şi-a deschis propriul salon de fotografie, primul atelier de acest fel din oraş. Autorul i-a fost colaborator apropiat istoricului Constantin Daicoviciu, ca fotograf pe şantierele arheologice din anii 1930 de la Ulpia Traiana Sarmizegetusam şi pe cele ale cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei.
A lucrat ca fotograf şi la Muzeul Naţional de Istorie al României, până în anul 1976, când s-a pensionat. Fotografiile artistului au ilustrat cele cinci ediţii ale „Ghidului turistic al judeţului Hunedoara” şi au fst prezentate, de asemenea, în mai multe expoziţii personale în ţară, în Ungaria, Austria, S.U.A., ţări din Europa şi America de Sud, informay autorii volumului biografic „Horvath Josef – Ţara Haţegului. Dimensiuni sentimentale” (Deva, 2001).
Înfiinţat în 1935, Parcul Naţional Retezat se întinde în prezent pe aproape 40.000 de hectare, impresionează prin numărul mare de lacuri glaciare, peste 50, şi este considerat un adevărat tărâm sălbatic al Europei. În Retezat se află cel mai întins lac glaciar din ţară, Bucura. Tot aici, călătorii găsesc Tăul dintre Brazi, considerat unul dintre locurile misterioase ale Retezatului, Lacul Zănoaga, cel mai adânc, Tăul Porţii, situat la cea mai mare altitudine dar fiecare lac, tău, sau ochi de apă din Retezat, pete de culoare albastru-verzui în imensitatea muntelui, poate stârni emoţii călătorilor, la fel cum o fac şi vârfurile de peste 2.000 de metri şi căldările sale.
Fotografii: Muzeul de Etnografie din Budapesta.
Vă recomandăm să citiţi şi: